Na obzore spolupráca s Besiktasom

Na obzore spolupráca s Besiktasom

V Podbrezovej chcú hrať bez existenčného tlaku

Bez existenčného tlaku si v Podbrezovej trúfajú odohrať už svoju piatu sezónu vo Fortuna lige. Deviate mužstvo minulej sezóny sa môže oprieť o vydarenú prípravu s dvoma sústredeniami na Táľoch a v Poľsku, spoľahne sa aj na mladých hráčov, ich výchovu a posun vpred. Cieľom je tabuľkový stred s úmyslom vyhnúť sa veľkým oblúkom záchranárskym prácam.

"V príprave sa zišlo viacero mladších hráčov, kvalita sa zvýšila, a to bolo pre nás najpodstatnejšie, aby sme aj mladým hráčom ukázali smer," upresnil filozofiu klubu tréner Marek Fabuľa a dodal: "Hrať proti takým kvalitným súperom v Poľsku bolo výnimočné, oceniť treba už len fakt, že mali záujem sa s nami stretnúť. Poznaň, Gdansk, Kluž, účastníci Európskej ligy, Ligy majstrov, Gdansk s druhým najväčším rozpočtom v ich krajine, všetko to vyvolávalo dosť veľký rešpekt. Servis okolo mužstiev bol vynikajúci, nad hlavami nám lietali drony s kamerami, z každej strany nás niekto snímal, to bola veľká novinka pre mnohých a aj motivačný faktor."

Miesto herného sústredenia Szamotuly, 30 - 40 km od Poznane, Podbrezovej ulahodilo, aj keď výsledkovo až tak nie. Železiari prehrali s Lechom Poznaň 0:5, s Lechiou Gdansk 0:3, s CFR Kluž 0:1. "Zápasy sme hrali v Szamotuly, jedine za Klužom sme cestovali do ich tréningového centra pri Varšave, v krásnom komplexe, s príkladným vysokým servisom. Dve sústredenia, na Táľoch i v Poľsku naplnili všetky predstavy. Snažíme sa napredovať, chceme vždy nejakú nadstavbu. Prípravné zápasy s výbornými súpermi nám pomohli, za kvalitou sme vycestovali, klub nám to umožnil. Úvod ligy máme veľmi náročný, ťažké prípravné zápasy nám výsledkovo síce nevyšli, no stopercentne sa vydarili. Prežili sme ich a ľahšie sa nám naskočí do ligy. Už prvé zápasy nás otestujú," myslí si kouč Podbrezovej.

Medzi posilami nie sú veľké mená, Marek Fabuľa je však optimista: "Skáčeme len do výšky, do akej môžeme, každý by rád uvítal veľké mená, no klubové možnosti sú také, že sme hľadali hlavne hráčov, ktorí by naplnili klubovú víziu a boli ochotní prísť do našich podmienok. My nikdy nebudeme klub s veľkými hviezdami, možno sme akousi medzistanicou, z ktorej sa hráči posúvajú ďalej. Radi by sme mali pokojný futbalový život, aby sme nemuseli znášať tlak so slovíčkom musíme. Možno budeme na hranici, ktorá nás posunie buď hore alebo dole, ak to však bude možné, šestku uvítame."

Prezident klubu Július Kriváň vysvetlil aj sínusoidu, po ktorej sa klub v predchádzajúcich rokoch pohyboval: "Vždy sa niečo udeje, pred rokom po dramatických odchodoch nám dlho trvalo, kým sme sa z toho spamätali a káder sa stabilizoval. Je to škola života a ja verím, že v tejto sezóne na nás čaká stúpajúca časť sínusoidy. Radi by sme dobre odštartovali, no žreb nám v prvých troch kolách doprial ťažkých súperov - DAC, Slovan a Trnavu. Za každý bod budeme vďační a veľmi nás povzbudí. Dúfame, že porastie aj návštevnosť, radi by sme sa vrátili k číslam 1500 až 2000 divákov."

Pre klub sa rysuje aj zaujímavá spolupráca s tureckým Besiktasom Istanbul. "Bude s klubom, ktorý má mnohonásobne vyšší rozpočet, a ja verím, že z nej budeme mať úžitok. Ich záujem spočíva v tom, aby sa mladí hráči dobre rozohrali, na čo by im poslúžila aj naša súťaž. Naopak, ak by sme mali my šikovných hráčov, tak by si mohli zahrať v špičkovom klube. Už len čakáme na výzvu Besiktasu, hovoríme o tom druhý, tretí týždeň, je to na spadnutie, sme pripravení okamžite vycestovať a dotiahnuť zmluvu o spolupráci," prezradil prezident železiarov.

Kapitán Miroslav Viazanko hovorí o výbornej nálade v kabíne: "Cítiť už aj napätie z úvodného zápasu. Príde to pravé, aderenalínové a na to sa tešíme, všetci s tým, že dopadneme dobre. V príprave nám dala najviac zabrať kondička, zápasy i taktiku sme už znášali oveľa lepšie. Dôležité bude, ako vstúpime do ligy. Veríme, že úvod zvládneme oveľa lepšie ako pred rokom."

Sezónny rozpočet Podbrezovej sa stabilne pohybuje na úrovni 1,6 až 1,7 milióna eur. Približne dve tretiny tvoria náklady na A-mužstvo, zvyšok na mládežnícke tímy.

   

Káder Podbrezovej na jesennú časť sezóny:

brankári: Marko Drobnjak, Richard Ludha, Martin Kuciak

obrancovia: Matúš Turňa, Rastislav Fischer, Daniel Magda, Peter Gordan, Alexander Mojžiš, Ján Krivák, Marek Kristián Bartoš, Martin Baran, Andrej Macuľa

stredopoliari: Miroslav Viazanko, Ilia Tereščenko, Michal Breznanik, Nicolas Mejri, Stijepo Njire, Matej Turňa, Dávid Leško, Endy Opoku Bernardina, Adrián Kopičár, Michal Obročník, Jakub Sedláček, Viktor Mojžiš

útočníci: Matúš Mikuš, Filip Lepieš, Jakub Wiezik

  

Zmeny v kádri:

odišli: Kostelný, Vavrúš (ukončenie zmluvy), Kupčík, Migaľa (obaja prestup do Dukly B. Bystrica), Gerát (prestup do L. Mikuláša), Kačerík (hosťovanie v L. Mikuláši), Baez (prestup do ŠKF Sereď), Jedinák (prestup do MFK Ružomberok), Djordjevič (prestup do Vojvodiny Novi Sad)

prišli: Martin Baran (prestup z Odra Opole), Michal Obročník (prestup zo Slovana Liberec), Marek Kristián Bartoš (prestup z FK Pohronie), Rastislav Fischer (presun z juniorky), Richard Ludha, Nicolas Mejri, Filip Lepieš, Matej Turňa, Peter Gordan, Andrej Macuľa (presun z dorastu)