S viacerými zmenami a európskou túžbou

S viacerými zmenami a európskou túžbou

Ružomberčania sú pred štartom novej fortunaligovej sezóny tradične ambiciózni.

MFK Ružomberok vkročí do novej sezóny Fortuna ligy s viacerými zmenami v kádri, ale aj v realizačnom tíme. Na lavičke sa predstaví česká dvojica David Holoubek, Jiří Jarošík. Klub si nedával konkrétne ciele na umiestnenie, ale športový riaditeľ Dušan Tittel by si chcel opäť s tímom zahrať v pohárovej Európe. "Ja permanentne na trénera tlačím, že druhé miesto je neúspech, no berieme to samozrejme s humorom. Chceme byť lepší ako minulý rok a nielen bodovo, výsledkovo, ale aj po hernej stránke. Samozrejme, veľmi radi by sme boli, keby sa znova do Ružomberka vrátila pekná 'tour' Európou," povedal na piatkovej tlačovej konferencii pred štartom sezóny Tittel. "Chceme to dotiahnuť čo najvyššie. Určite do každého zápasu pôjdeme s tým, že chceme vyhrať a z toho nikdy nezľavíme," vyjadril sa k tejto téme tréner Holoubek.

Český kouč vystriedal v Ružomberku Norberta Hrnčára. "Po dvoch rokoch sa predchádzajúcej trénerskej dvojici Norbert Hrnčár, Richard Höger skončila zmluva. Vedenie klubu sa rozhodlo hľadať nové riešenie, aby sme sa posunuli ďalej. Prvý rok sme skončili na 3. mieste, hrali sme európsku súťaž, no druhý rok, najmä jeho jarná časť, hoci mužstvo sa prebojovalo do finále Slovenského pohára, nebola podľa našich predstáv. Hľadali sme možných kandidátov po celom Česko-Slovensku, aby sme našli trénerov, ktorí vedia pracovať s mladými hráčmi a takisto majú skúsenosti. Som rád, že sa nám podarilo do klubu dotiahnuť dvojicu Holoubek, Jarošík. Tento tandem má všetky predpoklady napĺňať naše myšlienky a zámery pri prebudovaní mužstva," vysvetlil Dušan Tittel.

"Tých zmien, ktoré sa udiali po uplynulej sezóne, je niekoľko. Či už v realizačnom tíme alebo v hráčskom kádri. Čo sa týka prípravy, išlo hlavne o konfrontácie s českými mužstvami, zväčša z najvyššej súťaže. V sobotu (14. júla) mužstvo ešte čaká generálka proti Třincu," povedal generálny riaditeľ MFK Ľubomír Golis. V porovnaní s jarnou časťou uplynulej sezóny na aktuálnej súpiske Liptákov chýba deväť mien – Peter Maslo, Branislav Ľupták, Jozef Menich, Artur Pikk, Mário Almaský (všetkým sa skončili kontrakty), Lukáš Urminský (zmluva sa naplní 31. júla), Nermin Haskič (ukončenie spolupráce po vzájomnej dohode), Šimon Kupec (v riešení hosťovanie v GKS Katovice) a Róbert Gešnábel (dočasné pozastavenie činnosti zo strany SFZ). Na druhej strane pod Čebraťom zatiaľ rátajú s piatimi novými tvárami - brankárom Janom Čvrtečkom zo Sparty Praha, Macedóncom Janim Urdinovom, Ismarom Tandirom z Bosny a Hercegoviny, Viktorom Jedinákom z Podbrezovej a Filipom Twardzikom, ktorý naposledy hrával vo Vítkoviciach. Zatiaľ do zápasového kolotoča nenaskočí Dominik Kružliak, no po plastike krížneho väzu, ktorej sa podrobil vo februári, už s mužstvom trénuje.

Liptáci sa na nový ligový ročník začali pripravovať 14. júna v domácich podmienkach, potom absolvovali takmer dvojtýždňové sústredenie v Česku (Nymburk, Uherský Brod). Všetkých päť vážnejších zápasových previerok "Ruža" odohrala za riekou Moravou. Podľahla Baníku Ostrava 0:1, remizovala na pražskom Strahove so Spartou (0:0) a v Pardubiciach (0:0), prehrala v Olomouci (1:2) a vyhrala v Karvinej (3:1). "V zápasoch s poprednými českými tímami sme obstáli herne, ale nie výsledkovo, s čím nemôžeme byť spokojní. Prejav mužstva však bol slušný," myslí si David Holoubek a ďalej doplnil: "V príprave sme kládli dôraz predovšetkým na dobrú defenzívu. Keď dostanete dva-tri góly, je problém zápas otáčať. Do útoku stále hľadáme hráča, ktorý je schopný streliť viac gólov. Chceme sa prezentovať náročným a atraktívnym futbalom, ktorý bude divákov lákať."

Lídrovi mužstva Jánovi Maslovi sa príprava pozdávala: "Bola to tvrdá, dobrá príprava, potrebujeme ešte zapracovať niektorých nových hráčov do mužstva. Aj zápasy ukázali, že je na čom stavať. Verím, že to premietneme aj do ligy."

   

Káder Ružomberka na jesennú časť Fortuna ligy:

Matúš Macík, Jan Čtvrtečka, Ivan Krajčírik – Dominik Kružliak, Ján Maslo, Mário Mrva, Dominik Kunca, Filip Twardzik, Matej Madleňák, Michal Jonec, Jani Urdinov, Matej Čurma, Matúš Kmeť, Kristi Qose, Peter Gal Andrezly, Dalibor Takáč, Matej Kochan, Tihomir Kostadinov, Erik Daniel, Viktor Jedinák, Adam Brenkus, Štefan Gerec, Rastislav Kružliak, Ismar Tandir, David Čapek

tréner: David Holoubek, asistent: Jiři Jarošík, tréner brankárov: Ľuboš Hajdúch

  

príchody: Ismar Tandir (MFK Frýdek-Místek), Filip Twardzik (MFK Vítkovice), Jani Urdinov (Bohemians 1905 Praha) – v riešení, Viktor Jedinák (FK Železiarne Podbrezová) – v riešení, Jan Čtvrtečka (Sparta Praha) – v riešení (hosťovanie)

odchody: Nermin Haskič (ukončenie zmluvy), Peter Maslo, Branislav Lupták, Jozef Menich, Artur Pikk, Mário Almaský (všetci skončenie zmluvy), Šimon Kupec (hosťovanie GKS Katovice) – v riešení