Výnimočnosť Trnavy vnímal už ako hráč

Výnimočnosť Trnavy vnímal už ako hráč

S trénerom Spartaka Trnava Radoslavom Látalom sme sa rozprávali nielen o víťazstve nad HŠK Zrinjski Mostar.

Futbalisti Trnavy zvíťazili v úvodnom zápase 1. kvalifikačného kola Ligy majstrov nad bosnianskym šampiónom Zrinjski Mostar gólom Erika Jirku 1:0. Triumf Spartaka teší o to viac, že mužstvo sa vyrovnalo s náročnou situáciou. Pre trest od Európskej futbalovej únie odohrali Trnavčania zápas bez prítomnosti divákov, ktorí by určite boli dvanástym hráčom. Niektorí spartakovci fandili aspoň z terasy neďalekého hotela. Po zápase s Mostarom sme oslovili trénera červeno-čiernych Radoslava Látala (48), pre ktorého to bol súťažný debut na lavičke Trnavy, keďže v letnej prestávke nahradil pri kormidle úspešného Nestora El Maestra.

   

Prvý zápas ste si odkrútili v Lige majstrov bez divákov. Bolo pre vás psychicky náročné pripravovať sa na takýto špecifický duel?
Náročné je to stále, pretože mužstvo skladáme za pochodu. Zmien je veľa a trápia nás aj zranenia. Káder sa nám stále obmieňa. Sústredíme sa primárne na to, aby sme urobili dobré rozhodnutia.

Zranených máte skutočne dosť, nemali ste miestami pocit, že vám osud nepraje?
Tej smoly bolo pred týmto zápasom dosť. Okrem množstva zranených nám chýbal pre trest aj Tóth. Riešili sme naozaj veľa problémov. Myslím si, že sme sa s tým napokon celkom vyrovnali, no stále sa to pre nás nekončí. Čaká nás ťažká odveta u súpera a aby toho nebolo málo, pre červenú kartu nám zo zostavy vypadol aj Čanturišvili. Bojujeme, skladáme to, ako sa len dá.

Ako sa podľa vás mužstvo vyrovnalo s absenciou fanúšikov?
Chlapci to zvládli dobre. Pred zápasom sme si stanovili cieľ. Nechceli sme inkasovať v domácom prostredí, to je v pohárových zápasoch veľmi dôležité. Som rád, že toto sme splnili do bodky. Výsledok 0:0 je v európskych dueloch v podstate podobný výsledku 2:1. My sme navyše dokázali ešte streliť jeden gól. Čakali sme na vhodnú príležitosť a tú sme využili. Zápas sme teda zvládli.

Rozhodli ste nádherným gólom Erika Jirku. Bola to odmena za náročné prípravné obdobie?
Vedeli sme, že obrana súpera hrá vysoko. V tréningu sme nabádali hráčov, aby posielali dlhé lopty za obranu. Dlho sa nám nedarilo vo finálnej fáze takéto akcie dohrať až do konca. V prestávke som chlapcom prízvukoval, aby boli v takýchto prípadoch pokojnejší. Som rád, že sa nám po zmene strán podarilo skórovať a že sme zápas vyhrali.

Aj v minulej sezóne vyhrávala Trnava takéto ťažké zápasy o jeden gól. O čom to svedčí?
Do Trnavy som prišiel so svojimi predstavami, každý tréner má vlastné vízie a ciele. Defenzíva mužstva fungovala dobre už pred mojím príchodom. V tréningu sme sa na to ešte zamerali, aby sme mohli hrať vzadu svedomito a vyrážať do nebezpečných protiútokov. Je tam však ešte veľa vecí, na ktorých musíme pracovať, aby sme boli údernejší vo finálnej fáze.

V zápase s Mostarom naznačili potenciál posily. Jakub Rada zrealizoval krásnu gólovú prihrávku a solídny výkon podal aj Erik Grendel – to vás zrejme musí tešiť.
Samozrejme, aj keď s Jakubom Radom to bol veľký risk. Bol s nami dva dni aj s cestou. Viem o jeho kvalitách z Mladej Boleslavi, nakukol aj do českého národného tímu. Trápilo ho zranenie, mal problémy. Vedeli sme, že to nebude mať jednoduché, ale nám nič iné nezostávalo. Máme aj ďalšie posily, ktoré prišli počas leta a určite ešte dostanú šancu. Sezóna je dlhá, toto je len začiatok. Verím, že sa presadia aj ďalší chalani.

Cítiť z mužstva obrovské ambície? Netreba niekedy chalanov až brzdiť?
Mužstvo je motivované, aj keď pri absencii fanúšikov to bolo tento raz trochu špecifické. Je to veľmi náročné na mentálnu prípravu. Hráči sú v domácom prostredí naučení na podporu. Keby sme mali divákov, pomohli by im psychicky. Verte mi, nebolo to jednoduché.

   

VYŽADUJE DISCIPLÍNU, ORGANIZÁCIU A PORIADOK

Do Trnavy si vás vybrali za nástupcu Nestora el Maestra aj vďaka obrovským hráčskym skúsenostiam. Cítite, že z nich dokážete ťažiť v trénerskom remesle?
Je pravda, že som odohral množstvo ťažkých, aj pohárových, zápasov. Byť hráčom a trénerom je však niečo úplne iné. Som náročný, od mužstva vyžadujem disciplínu, organizáciu a poriadok na ihrisku. Len vtedy môže fungovať kabína. Teší ma, že to chlapci v prvom zápase splnili. Všetci ťahali za jeden koniec povrazu a podradili sa tímovému úspechu.

Trnava získala titul po štyridsiatich piatich rokoch, v meste sú veľké očakávania. Kedy si to najviac uvedomujete?
Uvedomujem si to, odkedy som prišiel do Trnavy. Ako hráč som niečo podobné zažil v Baníku Ostrava. Titul sme získali takisto po veľmi dlhej dobe a oslavy boli obrovské. Pre fanúšikov je to neskutočný sviatok, zaslúžili si to za dlhoročnú podporu. O to viac ma mrzí, že zápas s Mostarom bol bez nich. Chceli sme sa im poďakovať za celú sezónu. Mohli osláviť víťazstvo s nami.

Keď ste trénovali Košice, boli zápasy proti Trnave pre vás výnimočné?
Trnavu si pamätám ešte z federálnej ligy, keď som sem chodil ako hráč. Boli to naozaj výnimočné zápasy. Spartak mal vždy fantastických fanúšikov. Na štadión ich chodili tisíce, atmosféra bola vždy perfektná. Na tieto zápasy sme sa tešili aj napriek tomu, že sme vedeli, aké to bude náročné. Trnava je klub s veľkým menom a ligové stretnutia boli vždy vyhecované a zaujímavé.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo ste uprednostnili Trnavu pred ponukou z českej ligy?
Do Trnavy som prišiel najmä kvôli tomu, že som dostal veľmi konkrétnu ponuku. Zbehlo sa to naozaj veľmi rýchlo. Musel som sa rozhodnúť do určitého času. Vážim si to, ako Spartak pristúpil k rokovaniam.

Na Slovensku si vás ako trénera pamätáme z Košíc, no odvtedy ste pôsobili v Poľsku aj v Bielorusku. Je dnešný Radoslav Látal podstatne skúsenejší ako ten, ktorý viedol Košice?
Samozrejme, každý zápas v trénerskej kariére vám dá veľmi veľa. V Poľsku sme bojovali s Legiou Varšava o titul do posledného kola. Veľké skúsenosti som získal v Bielorusku, kde som mal možnosť spoznať úplne inú krajinu, respektíve iný národ, iné stratégie. Najvyššia súťaž sa hrala systémom jar – jeseň takmer bez prerušenia a zimná príprava trvala takmer tri mesiace. Tréner zažije úplne iný typ práce a takisto diametrálne väčší tlak. Bola to obrovská skúsenosť aj napriek tomu, že som tam pôsobil veľmi krátko.

Nemôžeme obísť skutočnosť, že do Trnavy ste prišli aj preto, že vás v Diname Brest kuriózne nahradil legendárny Argentínčan Diego Maradona. Aj sa popod fúzy usmievate, keď vidíte napríklad to, čo stvára na majstrovstvách sveta?
Samozrejme (úsmev, pozn. red.), na sociálnych sieťach kolujú rôzne veci. Údajne sa má po konci šampionátu osobne dostaviť do Brestu. Sám som zvedavý, ako ho prijmú fanúšikovia. Uvidíme, ako to bude fungovať. Má zastávať pozíciu riaditeľa. Neviem si dnes úplne presne predstaviť, čo bude znamenať táto jeho funkcia a čo bude robiť. Samozrejme, Maradona má obrovské meno. Dinamo Brest nepatrí medzi známe kluby, no cez meno Maradonu sa o ňom dozvedel celý svet. To však určite stálo aj nemalé finančné prostriedky.

   

SPLNIL SI HRÁČSKE SNY, MÁ AJ TRÉNERSKÉ AMBÍCIE

Ako hráč ste si splnili veľmi veľa snov, máte aj trénerské sny?
Samozrejme, tie má asi každý. Hráči majú ambície dostať sa do reprezentácie a zahrať si niektorú zo silných súťaží. To sa mi splnilo. V trénerskej brandži je to iné, náročnejšie, ale tie sny sú podobné – viesť národný tím alebo kvalitné mužstvo v dobrej súťaži. Držím sa pri zemi a beriem to tak, ako to je. Tešil som sa na angažmán v Trnave. Budem tvrdo pracovať na tom, aby všetci boli spokojní, aby sa nám darilo a aby sme podávali kvalitné výkony.

Váš predchodca Nestor el Maestro povedal, že skupinová fáza Ligy majstrov je pre Trnavu utópiou. Dovolíte si dnes snívať na túto tému?
Opäť zopakujem, mám svoje predstavy aj sny a tie sa vraj majú plniť. Dobre však viete, ako to chodí vo futbale. Dostať sa medzi 32 najlepších európskych klubov je neskutočne ťažké a snaží sa o to veľmi veľa tímov. Buďme realisti a poďme krok po kroku. Zdolali sme Mostar 1:0, ale čaká nás ťažká odveta. Neprešli sme ešte ani cez prvé kolo kvalifikácie, pozerať sa ďaleko dopredu nemá cenu. Najskôr skúsme vyradiť nášho najbližšieho súpera. Keď sa to podarí, príde ešte silnejší protivník.

   

RADOSLAV LÁTAL – FAKTY

  • Narodil sa 6. januára 1970 v Prostějove.
  • Počas hráčskej kariéry nastupoval na pozícii stredopoliara, prípadne obrancu.
  • Seniorský futbal okúsil po prvý raz v Olomouci, v Česku hrával aj v Dukle Praha a v Baníku Ostrava, absolvoval aj zahraničný angažmán v bundesligovom Schalke 04.
  • Dres Československa si obliekol jedenásťkrát a strelil dva góly, za samostatné Česko odohral 47 zápasov a presadil sa jediný raz.
  • Je vicemajstrom Európy z roku 1996, o rok neskôr vyhral v drese Schalke Pohár UEFA, na konte má aj majstrovský titul s Ostravou z roku 2004.
  • Ako tréner pôsobil postupne v českých tímoch – Frýdek-Místek, Opava, Sokolov, Baník Ostrava, následne sa stal kormidelníkom MFK Košice, s ktorým v roku 2014 vyhral Slovenský pohár.
  • Po pôsobení v Košiciach si vyskúšal poľský angažmán v Piaste Gliwice a pol roka viedol aj bieloruský tím Dinamo Brest, odkiaľ prišiel do Trnavy.