Odišiel ako talent, vracia sa, aby bol lídrom

Odišiel ako talent, vracia sa, aby bol lídrom

Bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska Martin Baran rozšíril skupinu ex-Prešovčanov v Podbrezovej.

Po viac ako šiestich rokoch v Poľsku sa na slovenské trávniky vrátil defenzívny stredopoliar, schopný hrať na stopérskom poste, Martin Baran. Odchovanec Prešova by po prekročení tridsiatky mal patriť medzi opory v kádri Podbrezovej.

     

V prípravných zápasoch nastupujete v drese Podbrezovej, ste teda už hráčom železiarov?
Áno, zmluvu sme podpísali hneď v prvý deň, ako som prišiel a na druhý deň sme odišli na sústredenie. Teraz sa už iba dolaďujú detaily medzi oboma klubmi, ale ja mám podpísané a najbližšie dve sezóny strávim v Podbrezovej.

Prečo ste sa po dlhých rokoch v Poľsku rozhodli pre návrat do rodnej krajiny?
Zišlo sa viac faktorov. Preč z domu som bol vyše osem rokov a už ma to lákalo naspäť. Každopádne, určite by som prijal aj zaujímavý zahraničný angažmán, ale všetky ponuky, či už z Poľska alebo z Rakúska, sa iba naťahovali. Podbrezová rokovala priamo a prejavila vážny záujem, čo mi imponovalo. Chcel som vo svojom živote už niečo zmeniť a potreboval som pred sezónou stabilitu, nie večné hľadanie klubu. Aj tréning je dôležitý, preto som rád, že už som svoj klub našiel.

Z Prešova ste svojho času odchádzali ako mladý talent, na Slovensko sa vraciate v zrelom futbalovom veku. Ste pripravený na post lídra?
Som skôr v očakávaní, čo to všetko prinesie a ako to bude vyzerať po tých rokoch, keď som nehral v našej lige. Cítim zaujímavé napätie, ale v každom predošlom klube sa odo mňa postupom času isté líderstvo očakávalo, takže mi to nie je cudzie.

V Podbrezovej naďalej "operuje" pekná prešovská légia, popri trénerovi Fabuľovi sú v klube aj ex-Tatranisti Viazanko, Leško či Wiezik, východniar je aj stopér Krivák...
Veru, je to úsmevné, ale určite je to iba zhoda okolností. Pochybujem, že by boli v klube zameraní na východniarov. Každopádne, pre mňa je to fajn.

Mimochodom, ako vnímate situáciu okolo vášho materského klubu, ktorý znova vypadol do druhej ligy?
Som odchovancom Prešova a záleží mi na ňom, no nie som s klubom v bezprostrednom kontakte, čiže to ide aj svojím spôsobom mimo mňa. Každopádne, je mi nesmierne ľúto, ako Prešov dopadol a ako dopadli snahy a sny Prešovčanov, ktorí s klubom žijú. Verím, že tí, ktorí na to majú vplyv, konečne dostavajú štadión a vrátia klub tam, kam patrí. Teraz je to totiž na zaplakanie, hanba.

Vráťme sa do Podbrezovej. Hovorí sa, že horná šestka v tabuľke je vopred jasná a Fortuna liga má šesť silnejších tímov, než sú tie ostatné. Prehovorí napriek tomu Podbrezová do boja v skupine o titul?
Na to je ešte priskoro. Veľa bude závisieť aj od toho, ako sa zadarí našim zástupcom v pohárovej Európe a či budú hrať na dvoch frontoch. Pred sezónou však určite nevyhlasujeme, že sa chceme v lige udržať. Máme vysoké ciele a spravíme všetko pre to, aby sme o tú prvú šestku zabojovali. Dnes to reálne je.