Spartak do Mostaru s tesným náskokom

Spartak do Mostaru s tesným náskokom

Trnavčania v úvodnom vystúpení v kvalifikácii Ligy majstrov splnili cieľ - jeden gól dali a žiadny nedostali.

Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili v stredajšom úvodnom zápase 1. kola kvalifikácie Ligy majstrov 2018/2019 pred prázdnymi tribúnami Štadióna Antona Malatinského nad HŠK Zrinjski Mostar 1:0. Zverenci trénera Radoslava Látala zužitkovali početnú výhodu, po vylúčení Franeho Čirjaka strelil v 79. minúte jediný gól stretnutia Erik Jirka.

Prvý polčas priniesol rozháranú hru oboch mužstiev, na ktorých bolo vidieť, že hrajú prvý súťažný zápas po letnej príprave. Ako prví pohrozili hostia, Filipovičov pokus spoza šestnástky však Chudý bez problémov chytil. Spartak sa nevedel usadiť na súperovej polovici a vytvoriť si tlak, hra sa odvíjala v priestoroch medzi šestnástkami. Domáci sa snažili presadiť po centrovaných loptách zo strán, ale brankár Mostaru v spolupráci s obranou si s nimi poradili. Úvodných 45 minút v nefutbalovej atmosfére bez diváckej kulisy tak gól neprinieslo.

Iba pár sekúnd po zmene strán vyskúšal šťastie z kraja šestnástky Grendel, tvrdú strelu novej akvizície Spartaka vyrazil Brkič na roh. V 52. minúte sa Chudý nenechal prekvapiť nakopávaným centrom Bilbiju z "nemožnej" pozície, po ktorom smerovala lopta do hornej časti jeho brány. Brankár "bílych andelov" sa vyznamenal o dve minúty neskôr, keď dobre vybehol a nohou zmaril čistú šancu Filipoviča. Po hodine hry nepadol gól ani na opačnej strane ihriska, keď rýchlu akciu odštartoval kapitán Godál, no po narážačke s Čanturišvilim vyslal Greššák na brankára iba slabú strelu. V 64. minúte bol bližšie ku gólu Jirka, rýchlosťou sa zbavil ľavého obrancu, ale Brkiča neprekonal. Spartaku sa podarilo udrieť deväť minút po rýchlom vykartovaní Čirjaka, keď po dlhočiznom pase Radu preloboval hosťujúceho brankára Jirka. Víťazstvo 1:0 mu dáva dobré vyhliadky do odvety na horúcej pôde v Mostare, v ktorej však nebude môcť nastúpiť v závere zbytočne vylúčený Čanturišvili.

Odveta je na programe v stredu 18. júla o 19.00 h na Štadióne pod Bijelim Brijegom v Mostare. Na postupujúceho z tejto konfrontácie čaká v 2. kole kvalifikácie úspešnejší z dvojice Cork City - Legia Varšava (prvý zápas 0:1). Vypadávajúci sa presunie do 2. kola kvalifikácie Európskej ligy.

  

Spartak Trnava - Zrinjski Mostar 1:0 (0:0)

Gól: 79. Jirka. ŽK: Hladík, Čanturišvili - Stojkič, Čirjak, Jovič, ČK: 89. Čanturišvili po 2. ŽK - 70. Čirjak po 2. ŽK, rozhodovali: Ščerbakov - Chomčenko, Getikov (všetci Biel.), hralo sa bez divákov

Spartak: Chudý - Kadlec, Hladík, Godál, Čonka - Greššák, Rada - Jirka, Grendel (78. Jarovič), Čanturišvili - Egho (86. Miesenböck)

Zrinjski: Brkič - Galič, Jakovljevič, Barišič, Stojkič - Rustemovič, Čirjak - Filipovič (89. Bencun), Bilbija, Todorovič (72. Pezer) - Ačimovič (68. Jovič)

  

Reakcie po zápase:

Radoslav Látal, tréner Trnavy: "S výsledkom som spokojný. Chceli sme hrať na nulu a to sme splnili. Čakali sme na našu šancu a tú sme premenili, je to dobrý výsledok do odvety. V Mostare nás však čaká ťažký zápas, je tam teplo, búrlivá atmosféra. Dnes sme vyhrali, ale ešte sme len v polovičke. V závere prišlo zbytočné vylúčenie Čanturišviliho, ale to platí aj pre nich. Na naše šťastie až v závere."

Ante Miše, tréner Mostaru: "Bol to zápas dvoch výkonnostne vyrovnaných mužstiev. Chceli sme kontrolovať hru, taký bol náš plán, ale po vylúčení Čirjaka v 70. minúte sme boli nútení zmeniť ho. Gól sme dostali po nešťastnej akcii, neskladáme však zbrane. Je za nami len prvý polčas, doma budeme hrať rozhodne inak. Bude to iný zápas a verím, že si v ňom vytvoríme viac šancí a budeme viac riskovať."

Erik Jirka, strelec víťazného gólu Trnavy: "Bol to dôležitý gól, no je to len prvý polčas, ešte nás čaká odveta. Do zápasu sme išli s tým, že nechceme prehrať a inkasovať. To sa nám podarilo. Zápas bez divákov nemá šťavu."

Erik Grendel, stredopoliar Trnavy: "Splnili sme, čo sme si predsavzali. Víťazstvo je doma, navyše bez inkasovaného gólu. Naše šance na postup sa zvýšili, ale ešte nie je koniec. Potrebujeme odohrať rovnaký zápas aj vonku. Mali sme súpera dobre zmapovaného, nepustili sme ho do šancí, pri jednej nás podržal Maťo Chudý. Hra možno nebola v našom podaní pekná, ale počíta sa výsledok a ten je pre nás priaznivý."