O Katare nesníva, šampionát praje Kružliakovi

O Katare nesníva, šampionát praje Kružliakovi

Rozhodca Filip Glova (30) sa pred pár dňami dozvedel skvelú správu. FIFA ho posunula z tretej do druhej skupiny a onedlho tak bude rozhodovať ešte atraktívnejšie medzinárodné duely. Podarilo sa mu to ako jednému z najmladších v Európe.

Leto je v plnom prúde, má futbalový rozhodca čas poriadne si ho užiť?
Ani nie, keďže momentálne som v plnej príprave a o pár dní už pískam zápas predkola Európskej ligy v Poľsku. Tento rok som dovolenku nestihol, predchádzajúca sezóna sa skončila neskoro a novú začínam už teraz. Nesťažujem sa však, takmer každý deň trénujem a teším sa na nové výzvy.

Inak to ani nemôže byť, mladý rozhodca ako vy asi vníma každý medzinárodný zápas ako veľkú udalosť...
Určite som rád, že od UEFA dostávam šancu už v prvom predkole a potom v auguste aj v druhom, keď pôjdem do Luxemburska. Teší ma, že pri nomináciách na mňa myslia.

Ako vyzerá vaša príprava na takéto duely, zisťujete si informácie o neznámych mužstvách?
Áno, je to súčasť prípravy, potrebujem vedieť všetko o hre a charaktere hráčov, o problémových futbalistoch v jednotlivých tímoch a podobne. Je dobré tušiť, akým štýlom sa môže zápas vyvíjať a čo od tímov očakávať.

Stihli ste v krátkom letnom období absolvovať aj predsezónne testy?
Tie nás čakajú o týždeň v Banskej Bystrici, kde absolvujeme fyzické previerky a budú nás aj testovať. Deje sa to štyrikrát do roka, čiže ide o veľmi častý proces. Rozhodca musí byť vo forme celý rok, sme totiž pod drobnohľadom komisie cez športtestery, ktoré posielame trénerovi. Ten ich vyhodnocuje a každý mesiac predkladá komisii.

   

TEŠÍ SA NA ATRAKTÍVNEJŠIE ZÁPASY

Pred pár dňami obletela Slovensko výborná správa o vašom kariérnom posune do druhej skupiny rozhodcov FIFA. Čo to vlastne znamená?
Budem dostávať viac medzinárodných duelov a aj vyššie renkingovo hodnotené zápasy. Je to veľký krok v mojej kariére a podaril sa mi po dvoch rokoch, odkedy som na medzinárodnej listine FIFA. V druhej skupine som jeden zo štyroch najmladších rozhodcov a je tiež pozitívne, že som sa tam dostal ako Slovák. Predsa len, nie sme úplná futbalová veľmoc a nie je ľahké presadiť sa.

Čo rozhodlo o vašom posune do druhej skupiny?
Komisia rozhodcov UEFA na čele s Pierluigim Collinom nás všetkých pravidelne sleduje a vyhodnocuje aj správy od delegátov a pozorovateľov rozhodcov. Dôležité však nie sú iba výkony na ihrisku, ale aj vystupovanie mimo hracej plochy.

Aké zápasy teda budete rozhodovať v budúcej sezóne okrem fortunaligových?
Neminú ma predkolá Európskej ligy a pevne verím, že sa mi podarí rozhodovať aj niektorý zápas skupinovej fázy, hoci určite nie nejaký z tých najatraktívnejších. Pre mňa je to však veľký krok.

Hovoríme celý čas o pozícii hlavného rozhodcu?
Áno, tento raz je to o špecializácii hlavného, ale som aj v tíme Ivana Kružliaka, kde som ako bránkový rozhodca už zažil zápasy Ligy majstrov či Európskej ligy. Je to neuveriteľná skúsenosť.

Práve Ivan Kružliak je naša rozhodcovská jednotka, vnímate aj jeho úspech ako vlastnú motiváciu?
Ivana nasledujem a v tomto je pre mňa veľký vzor. Dokážem sa od neho veľa naučiť, vždy mi pomáha a práve vďaka spolupráci s ním som z rozhodcovského hľadiska zažil zápasy napríklad špičkových anglických klubov, či už Manchestru United alebo Arsenalu. Čo sa týka ďalších vzorov, páči sa mi aj, ako píska Slovinec Damir Skomina alebo pre mnohých kontroverzný Turek Cuneyt Cakir.

Ako dlho môže trvať, kým sa dostanete do prvej skupiny a potom prípadne tiež medzi elitu?
Predovšetkým potrebujem odvádzať špičkové výkony tu a teraz v druhej skupine. Ak to bude napríklad o rok všetko v poriadku, môžem začať rozmýšľať o posune.

Snívate napríklad o MS 2022 v Katare?
To určite nie, to by bol mimoriadne ambiciózny plán. Veľmi však účasť na šampionáte prajem Ivanovi Kružliakovi, má k tomu zo slovenských rozhodcov najbližšie a môže mu to vyjsť. Ja na Katar nemyslím.

  

VAR NIE JE NÁHRADA ROZHODCU

Téma futbalového rozhodovania je počas MS v Rusku často rozoberaná najmä vďaka systému VAR (videoasistent rozhodcu). Ako ho vnímate spoza televíznej obrazovky?
Ako obrovské pozitívum pre rozhodcovstvo. Stávali sa veľké chyby, na ktoré VAR vždy upozorní a z futbalu teda vymiznú.

Určite však VAR má aj negatíva...
Azda najväčším je čas, ktorý trvá vyhodnotenie situácií a rozhodca ho potom musí na konci pridávať k nadstaveniu. Veľmi zlé je však aj nešportové správanie hráčov, ktorí po každom zákroku signalizujú, aby sa rozhodca šiel pozrieť na video. To by z futbalu rozhodne malo vymiznúť a verím, že komisia rozhodcov po zhodnotení šampionátu pristúpi na kroky, ktorými sa to bude trestať.

Nerobí však VAR niekedy z rozhodcov aj alibistov? A nestrácajú overovaním si svojich rozhodnutí na ihrisku autoritu?
Je veľmi dôležité uvedomiť si, že VAR nie je náhrada rozhodcu. On musí rozhodovať najlepšie ako vie, lebo každý vstup videorozhodcu do zápasu je vnímaný ako chyba rozhodcu a ten je potom penalizovaný od pozorovateľa.

Je podľa vás reálne zavedenie systému VAR aj vo Fortuna lige?
Podľa mojich informácií sa na tom v dlhodobom horizonte pracuje, hoci to nebude krátky a jednoduchý proces. UEFA vydala príručku, ktorá obsahuje všetky pravidlá a náležitosti pre VAR a až keď budú dodržané, môže sa zaviesť.

  

PROFESIONALIZÁCIU UVÍTAL

Veľkou novinkou ostatných dní je aj profesionalizácia slovenských futbalových rozhodcov a vy patríte medzi sedem arbitrov, ktorých sa to v prvej etape týka. Čo pre vás znamená opustenie civilného zamestnania a práca rozhodcu SFZ na plný úväzok?
Na jednej strane to nie je obrovská zmena, keďže budem naďalej rozhodovať zápasy a robiť to naplno tak, ako doteraz. Na druhej strane to však kvitujem, veľa vecí sa totiž zmení a ako hovoríte, týka sa to aj aktuálneho pracovného pomeru. Odteraz budem omnoho viac času venovať rozhodcovskej práci, účastiam na seminároch, workshopoch a prezentáciách. Minimálne raz za dva týždne sa budeme stretávať a rozoberať svoje výkony, spätná väzba bude ešte silnejšia. Až teraz si postupne uvedomujeme dôležitosť tohto rozhodnutia pre slovenský futbal a rozhodcovstvo.

Môžete si teoreticky privyrobiť v inej práci vo voľnom čase?
Teoreticky áno, ale musí to prejsť schválením SFZ. Mala by to byť práca, ktorá nekoliduje s futbalom, nie je časovo ani fyzicky náročná a takisto ma ani psychicky nevyčerpá, aby som sa stopercentne mohol venovať rozhodovaniu a všetkému, čo je s tým spojené. V prvom rade musím byť po všetkých stránkach pripravený na zápas a nič nie je dôležitejšie.

Nakoľko sa zmení vaše finančné ohodnotenie oproti doterajšiemu systému?
O tom by som ešte nerád hovoril, doposiaľ sme boli platení od zápasov, teraz to už bude fixná aj variabilná zložka. Za prípadné chyby bude variabilná znížená. Zmenu ako celok vnímam aj po tejto stránke skutočne pozitívne.