Kapitán má novú zmluvu, návrat už čoskoro

Kapitán má novú zmluvu, návrat už čoskoro

Dominik Kružliak je po dvoch operáciách kolena a pomaly už myslí na návrat do ružomberskej zostavy.

Sľubne sa rozvíjajúcu kariéru obrancu Ružomberka Dominika Kružliaka pribrzdilo vážne zranenie kolena. Stalo sa to v januári v zimnej príprave počas tréningu bez cudzieho zavinenia. Dvadsaťjedenročný stopér prišiel o celú jarnú časť uplynulej sezóny a takisto pohárové finále so Slovanom Bratislava, v ktorom jeho tím prehral 1:3. Počas absencie predĺžil zmluvu so svojím klubom a ako prezradil v rozhovore pre náš web, nezadržateľne sa blíži aj jeho návrat na ihrisko. Liptáci sú tradične ambiciózni a v novej sezóne sa na napĺňaní ružomberských cieľov bude opäť podieľať aj jeden z najmladších kapitánov v histórii tohto klubu.

    

Ako sa máte dnes, po dlhej liečbe?
V januári som sa zranil a v priebehu mesiaca som absolvoval dve operácie. Najskôr lekári riešili poškodený meniskus, potom aj predný skrížený väz. V pondelok uplynulo presne päť mesiacov od druhej operácie, ktorá bola vážnejšia. Všetko ide tak, ako má. Odhadovaná dĺžka liečby bola šesť mesiacov.

Akým spôsobom prebieha rehabilitácia?
Rehabilitujem u kondičného trénera Romana Švantnera, kde mávam silové tréningy a cítim, že sa pomaly dávam dohromady. Už behám a koleno ma nebolí ani neopúcha. To je v tejto fáze veľmi dôležité. Ešte potrebujem mesiac, maximálne dva, aby som mohol naplno vybehnúť na trávnik.

Úvod sezóny teda nestihnete.
Na úvod to veru ešte nebude stačiť.

Je to vaše najvážnejšie zranenie, čomu zodpovedá aj doba liečby. Už sa asi neviete dočkať ligového stretnutia.
To je pravda. Už počas jarných zápasov to vo mne poriadne vrelo. Nechcem však nič uponáhľať, pretože toto je naozaj vážne zranenie. Radšej nejaké dva – tri týždne počkám, ako by som to urýchlil a zranenie by sa mi obnovilo. Veľmi sa teším, no musím byť opatrný.

Ako ste psychicky zvládali takýto výpadok?
Zo začiatku to bolo náročné. Prvé dva týždne som len sedel doma. Nemohol som ani len chodiť s pomocou bariel. Vtedy to bolo pre mňa asi najťažšie. Od druhého týždňa po operácii som už začal s rehabilitáciou, s postupným rozhýbavaním. Ochabli mi svaly, musel som to docvičovať. Všetko malo postupnosť. Už sa to však našťastie blíži k úspešnému koncu.

Priniesli vám operácie aj poriadne bolesti?
Prvá operácia bola v pohode. Uspali ma a zobudil som sa až na lôžku. Mal som to zviazané. Druhá bola bolestivá, ale zvládol som to.

Počas zranenia ste predĺžili zmluvu s Ružomberkom, ako prišlo k podpisu kontraktu?
Rokovania prebiehali už dlhšie. Keď som sa zranil, tak to nachvíľu utíchlo. Napokon sme sa dohodli približne tri mesiace po zranení, čo ma veľmi teší. Predĺžili sme spoluprácu o jeden rok. V Ružomberku som od prípravky, asi od desiatich rokov. Každého tu poznám a mám rád tento klub.

Ani na chvíľu ste neváhali?
Snom každého je dostať sa čo najvyššie. Aj ja by som rád prestúpil do silnej zahraničnej ligy. V prvom rade som však myslel na to, že sa potrebujem dostať zo zranenia. Predĺžiť zmluvu s Ružomberkom bolo najlepšou voľbou.

Aké sú teraz vaše osobné ambície?
Je to najmä návrat na ihrisko. Makám na tom každý deň. Verím, že koleno ma bude poslúchať, po mesiaci-dvoch naskočím na trávnik a budem pravidelne hrávať.

     

NA JAR CHÝBAL AJ KÚSOK ŠŤASTIA

Ako ste videli z tribúny jarnú časť sezóny?
Po jeseni sme boli na piatom mieste. Prvá časť sa nám naozaj vydarila, rozdiely v tabuľke boli minimálne. Na jar nám však nevyšlo pár zápasov. Vo Fortuna lige sme napokon nedosiahli veľký úspech. Rok predtým sme sa cez tretie miesto dostali do predkola Európskej ligy a každý mal iba veľké očakávania. Neboli sme od toho ďaleko vďaka účasti vo finále pohára, kde sa nám darilo. Škoda, že sme nezvládli finálový zápas so Slovanom.

Prečo to podľa vás nevyšlo podľa predstáv?
Myslím si, že sme odohrali aj dobré zápasy, často nám chýbal kúsok šťastia. Nedávali sme veľa gólov. To sa napokon prejavilo aj v tabuľke. Šancí sme mali naozaj dostatok, len nie a nie to tam padnúť.

S páskou na ramene vás zastúpil Ján Maslo. Bola to dobrá voľba?
Určite. Je skúsený hráč, odchovanec klubu, svoje úlohy si splnil.

Po dvoch sezónach pri mužstve skončil tréner Norbert Hrnčár. Ako ste to brali v kabíne?
V ružomberskom áčku som od sedemnástich rokov. Tréneri sa menili pomerne často. Norbert Hrnčár vydržal dva roky. Myslím si, že odviedol veľmi dobrú robotu. Pod jeho vedením sme skončili tretí, v Európskej lige sme odohrali kvalitné zápasy s Vojvodinou Novi Sad, Bergenom a čerešničkou na torte bol dvojzápas s anglickým Evertonom v 3. predkole. Tréner sa o to pričinil nemalou mierou. Keď odchádzal, bolo mi to aj ľúto. Ružomberok zažil pod jeho vedením jedno z najúspešnejších období. Taký je futbal, skončila sa mu zmluva. Teraz prišiel David Holoubek a pred nami stoja nové výzvy.

Aké máte prvé dojmy z nového kouča?
Zatiaľ dobré. Už sme sa spolu aj porozprávali. Tréningy sú hravejšie, ale nechýbajú ani behy, ktoré sú typické v letnej príprave. Chlapci sú teraz na sústredení v Česku, ja sa pripravujem individuálne. Myslím si, že chalani to vnímajú pozitívne. Uvidíme, ako to bude v lige.

Holoubkov asistent Jiří Jarošík má za sebou peknú kariéru, zahral si v Španielsku, v Chelsea, v Celticu Glasgow. Počas kariéry získal 8 titulov. Stal sa jeho príbeh aj motivačným faktorom pre kabínu?
Určite. Má za sebou úžasnú kariéru. Je motiváciou, keď máte v tíme trénera, ktorý toho veľa dosiahol. Môžeme sa od neho mnohé veci naučiť.

Aký máte pocit z toho, ako sa mužstvo formuje?
Chalani naznačili v príprave potenciál, napríklad so Spartou Praha remizovali 0:0, čo je výborný výsledok. Sparta má vynikajúcu kvalitu, hráva európske poháre. Je to príprava, tréner chce vidieť všetkých hráčov. Stále obmieňa základnú zostavu. Hodnotím to pozitívne. Ide najmä o to, aby nás noví tréneri všetkých dobre spoznali.

V Ružomberku je to vždy o veľkých ambíciách. Hovorili ste už o cieľoch pre nasledujúci ročník?
Radi by sme opäť zažili účinkovanie v pohárovej Európe. Pred rokom sme hrali krásne zápasy, na ktoré nám zostanú nezabudnuteľné spomienky. O cieľoch sme sa v klube ešte nerozprávali. V kabíne však všetci vnútorne veríme, že by sa nám mohlo podariť priniesť do Ružomberka súperov z Európy.

  

TEŠÍ SA NA GUĽU

Zmenami prešla aj reprezentácia do 21 rokov, ktorej ste súčasťou. Ako ste vnímali odchod trénera Pavla Hapala?
Tréner dosiahol obrovský úspech s predchádzajúcim výberom do 21 rokov. Dostal ponuku zo Sparty Praha, ktorá sa dá asi len ťažko odmietnuť. Novú kvalifikáciu sme nezačali najlepšie. Prehrali sme dvojzápas so Španielskom, no mrzí nás najmä domáca prehra s Islandom. Stále sme však v hre. Novým trénerom je Adrián Guľa, uvidíme čo prinesie. V septembri nás čaká prvý ostrý zraz pod jeho vedením. Teším sa na to. Máme dosť kvalitný káder na to, aby sme zvyšné zápasy zvládli a zahrali si aspoň baráž o majstrovstvá Európy.

Guľov životopis naznačuje, že by mal mať dobrú spoluprácu s mladými chalanmi.
Určite áno. V národnom tíme mám viacero spoluhráčov zo Žiliny a chalani ho chválili. Hovorili, že je to dobrý tréner. Teším sa na neho.

Situácia v kvalifikačnej skupine je ťažká, vyhrať musíte všetky zápasy a ani to nemusí stačiť na baráž.
Musíme sa o úspech poriadne pobiť. Nesmieme si dovoliť zaváhať. Čakajú nás náročné duely, ale ako vravím, máme dobrý tím na to, aby sme to zvládli.

Reprezentácia do 21 rokov posunula viacero hráčov do špičkových európskych súťaží. To je asi motivácia aj pre vás.
Určite áno. Aj toto leto urobil zaujímavý prestup Dávid Hancko, ktorý odišiel do Fiorentiny. Do Serie A prestúpil aj Samo Mráz. Národný tím dáva šancu zahrať si medzinárodné zápasy, v ktorých si vás môže niekto všimnúť. Je to dobrá cesta, ako sa dostať do silnejšej ligy, získavať skúsenosti a byť stále lepší a lepší.

    

ZAZNIE MENO KRUŽLIAK V LIGE MAJSTROV DVAKRÁT?

Ružomberský kapitán nie je jediným nositeľom priezviska Kružliak, ktoré sa objavuje na fortunaligových trávnikoch. Kým Dominik je obrancom, Ivan Kružliak je naším najlepším rozhodcom. „Chalani sa ma pýtali, že či je to moja rodina. Sme len menovci. Na ihrisku niekedy príde k úsmevným momentom. Keď sa vidíme, vždy sa pozdravíme,“ povedal Dominik Kružliak. Jeho menovec má za sebou prelomovú sezónu, v ktorej dostal dôveru už aj v skupinovej fáze Ligy majstrov. „Dúfam, že sa to raz podarí aj mne. Snáď sa raz stretneme v európskom zápase, v ktorom ja budem hrať a on bude tento duel viesť. Uvidíme,“ dodal Dominik Kružliak.

   

PEKNÉ SLOVÁ OD SAPARU

Kým Dominik Kružliak patrí medzi najmladších kapitánov histórie MFK Ružomberok, najúspešnejším je v súčasnosti mládežnícky tréner Liptákov Marek Sapara, ktorý priviedol v roku 2006 mužstvo spod Čebraťa k zisku jediného slovenského double. O Kružliakových kvalitách hovoria aj slová jeho predchodcu „Sapiho“, ktorý na jeho adresu pred pár týždňami pre náš web povedal: „V prvom rade ma mrzí, že teraz jeho prínos nie je vidieť. Zranenie kolena a polročná pauza, to dá športovcovi zabrať. Odkedy prišiel do ružomberského áčka, ukazoval, že je nielen veľký talent, ale že je aj veľmi vyspelý na svoj vek. Veľmi rýchlo sa stal lídrom. O to viac ma škrie, čo sa mu stalo. Na druhú stranu, môže mu to pomôcť. Takéto veci sa vo futbale dejú. Verím, že sa vráti mentálne ešte silnejší. Má našliapnuté na skvelú kariéru. Je charakterný a dobrý človek – má všetky predpoklady byť skvelým kapitánom.“

  

DOMINIK KRUŽLIAK – FAKTY

  • Narodil sa 10. júla 1996 v Liptovskom Mikuláši, je zadaný, má priateľku Jennifer.
  • Je odchovancom FC 34 Palúdzka, v ružomberskom klube je od svojich desiatich rokov, v prvom tíme debutoval ako sedemnásťročný 29. marca 2014 proti Zlatým Moravciam.
  • Je súčasťou národného tímu Slovenska do 21 rokov.
  • Na konte má aj štart v neoficiálnom zápase za seniorskú reprezentáciu, v ktorom Slovensko podľahlo v Spojených arabských emirátoch Švédsku 0:6.
  • Jeho obľúbeným zahraničným klubom je Manchester United a futbalovým snom vyhrať Ligu majstrov.
  • V ružomberskom klube pôsobí aj jeho bratranec Rastislav Kružliak, ktorý je mládežníckym reprezentantom a momentálne sa už pripravuje so seniorským áčkom.
  • Riadi sa životným mottom „myslieť pozitívne“.