Opäť maximálne ambície

Opäť maximálne ambície

Žilinčania prezentovali deň pred začiatkom púte za obhajobou titulu svoje ciele v novej sezóne.

Obhajca slovenského titulu MŠK Žilina má ambíciu skončiť na najvyššej pozícii v tabuľke aj v nadchádzajúcom ročníku. Vstúpi doň zápasom na ihrisku nováčika z Nitry.      

Žilinčania majú za sebou prípravu na nový ročník spestrenú účinkovaním v 2. predkole Ligy majstrov. V nej sa im nepodarilo prejsť cez dánskeho šampióna FC Kodaň a ostala im tak pre túto sezónu iba dvojica súťaží – Fortuna liga a Slovenský pohár. V oboch majú maximalistické ciele. "Sme sklamaní, že sme neprešli cez nášho súpera v 2. predkole, ale štýl a spôsob, akým sme odohrali oba zápasy s výnimkou štvrťhodinového výpadku v prvom dueli, boli potvrdením toho, že naša práca a naša filozofia stoja za pokračovanie. Verím, že nám tieto skúsenosti prinesú ovocie do budúcnosti," povedal na úvod tlačovej konferencie športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník a pokračoval už smerom k novému ročníku našej ligy: "Hneď prvý zápas u nováčika bude ťažký, pretože súper je ambiciózny a určite bude mať veľkú túžbu zdolať úradujúceho majstra. Verím však, že sme dobre pripravení po fyzickej aj psychickej stránke a prvý duel sa nám podarí zvládnuť. Príprava bola krátka a nie ideálna, pretože sme mali veľa hráčov s reprezentačnými povinnosťami mimo kádra a mužstvo mal tréner k dispozícii kompletné až dva týždne pred zápasom s Kodaňou. Aj preto sme sa pripravovali takmer výlučne v domácich podmienkach. Je pred nami ďalšia výzva a my nechceme zľavovať z našich cieľov. Chceme obhájiť titul a presvedčiť výkonmi na ihrisku, že na to máme. Motiváciu máme aj v Slovenskom pohári, v ktorom sme v minulej sezóne vypadli už vo štvrťfinále, no teraz by sme radi získali trofej. Myslím si, že káder máme na takej úrovni, ktorá bude dostatočná na vybojovanie najvyšších priečok." 

V kádri žlto-zelených nastalo niekoľko výrazných zmien. Z tímu odišiel do juhokórejského Seongnamu najlepší strelec mužstva aj Fortuna ligy Filip Hlohovský, opora zadných radov a reprezentant Kamerunu Ernest Mabouka si "vytrucoval" prestup do izraelského Maccabi Haifa. Dvojica Bosniakov, útočník Nermin Haskič a ľavý obranca Bojan Letič, už tiež nie je v tíme. Prvý po hosťovaní v Poľsku prestúpil do Ružomberka, druhý nepredĺžil zmluvu a hľadá si angažmán. Na hosťovanie do niektorého zo slovenských tímov by mali odísť kolumbijský pravý obranca Joan Herrera a zrejme aj gólman Dominik Holec, ktorého Žilinčania stiahli po zranení brankára Miloša Volešáka z hosťovania v Zlatých Moravciach. Volešák sa už po nedávnej artroskopii pripravuje na návrat medzi tri žrde, horšia je situácia s Viktorom Pečovským. "Konzervatívna liečba jeho operovanej a znovu zlomenej nohy nezabrala, a tak musel podstúpiť ďalšiu operáciu. Veríme, že už bude poslednou a Viktora čoskoro uvidíme zdravého v tréningovom procese a v zápasoch. Zranenie mu prerušilo kariéru na dlhé obdobie, ale dúfame, že nám čoskoro pomôže svojimi kvalitami a skúsenosťami na ceste za výhrami," povedal Karol Belaník.      

Do mužstva pribudli zatiaľ iba dve nové tváre. Na hosťovanie pod Dubeň prišiel zo Sparty Praha mladý slovenský reprezentant Juraj Chvátal, z Dunajskej Stredy sa medzi Žilinčanov zaradil ďalší reprezentant Róbert Polievka. Šošoni majú záujem o posilnenie sa v ofenzíve, rozpredaj kádra sa nekoná. "Registrujeme po zisku titulu, úspešnom európskom šampionáte do 21 rokov a nedávnych zápasoch s Kodaňou záujem o viacerých našich hráčov, ale zatiaľ nie je nič konkrétne a všetci ostávajú u nás. Prestupové obdobie sa však ešte iba začalo, takže všetko sa môže zmeniť,“ opísal situáciu v kádri športový manažér MŠK.

Na nový formát ligovej súťaže sa Žilinčania tešia. "Liga má nové šaty, verím, že budú nielen pekné, ale aj efektívne a bude veľká šanca napredovať a zlepšovať sa v našej súťaži nielen pre hráčov, ale aj pre trénerov. Teším sa, že je tu šanca hrať viac kvalitných duelov a súťaž vyzerá zaujímavo. Máme vášeň, ktorú by mal mať hráč, klub i tréner k tomu, aby mohol hrať s radosťou našu súťaž. Máme jasný vlastný futbalový jazyk, chceme hrať efektne aj efektívne. Našou úlohou je nielen rozvoj hráča, ale aj kvalitné výsledky. Mám radosť z toho, že Michal Škvarka ukázal svoj postoj ku klubu. Je to renomovaný hráč, ktorý sa po úspešnej sezóne aj napriek neúspechu v Lige majstrov rozhodol predĺžiť kontrakt s materským klubom. Je to obrovský signál do kabíny. Takto si predstavujeme, aby sa správal hráč, ktorý je v našich podmienkach a cíti, že ešte má šancu ďalej napredovať, napriek tomu, že už účinkujeme iba v slovenských súťažiach," skonštatoval pred štartom sezóny tréner Adrián Guľa.      

Michal Škvarka, ktorý predĺžil zmluvu so Žilinou do konca roku 2019, si myslí, že káder je na novú sezónu pripravený dobre. "Príprava bola pestrá, mali sme v nej náročných súperov. Dosiahli sme proti nim lepšie aj horšie výsledky, pripravení sme dobre, ale až samotná súťaž nám ukáže, ako sme na tom. Zmluvu som predĺžil, pretože cítim, že v Žiline výkonnostne rastiem a že môžem tímu niečo dať," vyhlásil kapitán Žiliny.      

 

Aktuálny káder MŠK Žilina      

brankári: Miloš Volešák, Aleš Mandous, Martin Leško

obrancovia: Filip Kaša, Róbert Mazáň, Denis Vavro, Martin Králik, Dávid Hancko, Kristián Vallo, Juraj Chvátal, Jakub Holúbek      

stredopoliari: Michal Škvarka, Miroslav Káčer, Eugeniu Cociuc, Viktor Pečovský, Ivan Diaz, Michal Klec, Róbert Polievka      

útočníci: Lukáš Jánošík, Nikolas Špalek, Yusuf Otubanjo, Roland Gerebenits, Eligijus Jankauskas, Ramil Šejdajev, Samuel Mráz      

odišli: Filip Hlohovský (FC Seongnam), Nermin Haskič (MFK Ružomberok), Ernest Mabouka (Maccabi Haifa), Joan Herrera (hosťovanie), Bojan Letič (koniec zmluvy)      

prišli: Róbert Polievka (DAC Dunajská Streda), Juraj Chvátal (Sparta Praha, hosťovanie)