Samuel Mráz: Vďaka patrí celému klubu

Samuel Mráz: Vďaka patrí celému klubu

Najlepší strelec Fortuna ligy 2017/18 naskočí už deň po oznámení prestupu do prípravy v Empoli.

Po odchode Dávida Hancka do Fiorentiny získal ďalší klub z talianskej Serie A talentovaného futbalistu zo Žiliny. Je ním 21-ročný útočník Samuel Mráz, ktorý sa s devätnástimi gólmi po konci nadstavbovej časti stal najlepším strelcom uplynulého ročníka Fortuna ligy. Senického odchovanca angažoval do svojich radov nováčik Serie A Empoli FC, s ktorým podpísal zmluvu do leta 2022. Rokovania prebiehali dlho, takže slovenskému reprezentantovi do 21 rokov spadol aj kameň zo srdca. „Som vďačný, že sa nám podarilo dotiahnuť prestup do konca. Teším sa na nové výzvy,“ povedal nám na úvod rozhovoru Samuel Mráz.

 

Splnil sa vám sen?
Určite. Mojím snom bolo vždy hrať v zahraničí. Fortuna ligu som nehral dlho, iba pár sezón. Táto šanca prišla skoro. Budem na sebe pracovať, aby som urobil ďalší progres.

Chcelo vás viacero tímov. Aké možnosti na prestup ste mali?
Bol tam záujem z holandskej ligy z mužstva SC Heerenveen, ozýval sa aj anglický Southampton. Môjho manažéra kontaktoval aj Rapid Viedeň., ale najvážnejší záujem sme cítili z Empoli.

Vlani ste získali titul, tento rok ste sa stali kráľom strelcov. Prišiel prestup v pravý čas?
Ťažko povedať. V Žiline ostalo veľa výborných hráčov, pre mňa by bolo zaujímavé byť v klube aj ďalej. Prišla však zaujímavá ponuka a rozhodol som sa pre prestup. 

Empoli hráva na dvoch útočníkov – dáva vám to väčšiu šancu rýchlejšie sa prebojovať do základnej zostavy?
Určite. Navyše, v zápasoch sa častejšie striedajú ofenzívni hráči. Mojou úlohou bude čo najskôr sa adaptovať v tíme a prispôsobiť sa štýlu hry. Budem pracovať na maximum, aby šanca prišla.

Na aký herný štýl si budete musieť zvyknúť v porovnaní s ofenzívnou Žilinou?
Myslím si, že to bude viac o taktike. Sme nováčikom, budeme sa musieť pozerať na súperov. Uvidíme. Každý deň si budem dávať veľký pozor, aby som sa niečo nové naučil.

Aké sú vaše ďalšie ambície?
Dobre sa adaptovať, pracovať na sebe čo najviac, naučiť sa jazyk. Verím, že to pôjde dobrou cestou.

Zo Žiliny prestúpili do Talianska v krátkom časovom slede Milan Škriniar, Nikolas Špalek, Dávid Hancko a teraz aj vy.
Je to paráda a výborná reklama pre tento klub v zahraničí, takisto aj pre Fortuna ligu. Žilina hrá spoločne s Trenčínom najofenzívnejší futbal. Teším sa, že v Taliansku budem mať veľa krajanov a kamarátov. Bude to ešte krajšie, keď sa nám podarí stretávať na ihrisku.

S Dávidom Hanckom ste si boli v kabíne Žiliny veľmi blízki, teraz budete od seba asi 30 kilometrov. Nájdete si čas na to, aby ste si zašli na pravú taliansku pizzu?
Určite. Keď budeme mať voľný deň, stretneme sa. Sme v každodennom kontakte. Už to len nejakým spôsobom dohodnúť.

Na čo sa v súvislosti s vaším novým angažmánom najviac tešíte?
Na vyššiu futbalovú úroveň, ktorá mi ukáže, kde sa nachádzam a ako sa môžem zlepšovať. Teším sa na futbalové prostredie, na vyššie návštevy na štadiónoch, na fanúšikov v tomto meste a celkovo v Taliansku. Samozrejme, neviem sa dočkať zápasov so známymi klubmi, proti ktorým nastúpim.

Aký máte program v novom tíme?
V stredu sa začína príprava na novú sezónu. Čaká nás sústredenie v domácich podmienkach. Teším sa na prvé tréningy. Myslím si, že ma čaká veľa zážitkov.

Do Žiliny ste prišli začiatkom roka 2017. Napadlo vám, že z toho môže byť takýto raketový vzostup?
Úprimne, nečakal som to. Do Žiliny som prišiel ako mladý hráč. Musel som sa adaptovať a pracovať naplno. Tým istým smerom sa chcem vybrať aj v Taliansku a dokázať, že naozaj to vo mne je a že máme na Slovensku veľmi veľa dobrých hráčov.

Čím to je, že sa Žiline takto darí predávať svojich hráčov?
Je to vďaka práci s mládežou. Klub pracuje s nádejnými chlapcami tak, ako pracujú silné zahraničné tímy. Keď je hráč dobre pripravený, má šancu prebojovať sa do zostavy a neskôr aj do zahraničia. Je len na ňom, ako naloží s príležitosťou.

Komu patrí najväčšia vďaka, že sa vám podaril takýto prestup?
Určite celému klubu, trénerovi Guľovi za dôveru. Bez nej by som tu bol ťažko. Samozrejme, vďaka patrí všetkým spoluhráčom. Podržali ma aj v ťažkých situáciách.

Aká bola rozlúčka s mužstvom?
Rozlúčili sme sa spoločnou večerou. Bolo to fajn. S chlapcami budem stále v kontakte.

Ste v širšom kádri našej reprezentácie. Veríte, že pôsobenie v Taliansku vám pomôže aj do užšieho výberu Jána Kozáka?
Samozrejme. Aj to ma motivovalo posunúť sa ďalej. Zatiaľ som súčasťou reprezentácie do 21 rokov, v ktorej chcem uhrať čo najlepšie výsledky. V budúcnosti by som sa samozrejme rád posunul o kategóriu vyššie.

Na zrazy dvadsaťjednotky môžete lietať spolu s Dávidom Hanckom, trénovať vás už bude Adrián Guľa a hrávať budete spoločne s mnohými vašimi bývalými spoluhráčmi. Čo na to hovoríte?
Je to paráda. Som rád, že sa stále môžem stretávať s chalanmi, s ktorými som toho veľa zažil. O to lepšie sa potom pracuje na ihrisku. 

  

V EMPOLI UŽ AKO DORASTENEC

Nováčik talianskej súťaže FC Empoli sledoval Samuela Mráza dlhodobo. Na skúške v tomto tíme bol už ako dorastenec. „Strávil som tam pár dní, nič vážnejšie z toho nebolo. Vtedy mi naozaj nenapadlo, že sa vrátim. Bol som v Senici. Ťažko som mohol predpokladať, že sa niečo takéto môže stať,“ spomína Samuel Mráz.

  

BELANÍK: SAMOVI ĎAKUJEME

Filozofiou Žiliny je pomôcť mladým hráčom, dávať im šancu a keď sa presadia, posunúť ich ďalej. Toto leto šošoni predali do Serie A dvoch hráčov. Príbeh Samuela Mráza veľmi potešil aj športového manažéra MŠK Karola Belaníka. „Stále je to mladý hráč, ktorý stabilizoval svoju výkonnosť a naznačil svoj potenciál, s ktorým sme ho zo Senice brali. Veľmi rýchlo si to uvedomil a tento prestup je výsledkom jeho práce. Ďakujeme mu v menej celého klubu za služby, ktoré odvádzal v našom drese. Prajeme mu, nech sa presadí a ukáže svoj potenciál aj v Serii A," povedal pre oficiálnu klubovú stránku Karol Belaník.