Nováčik proti majstrovi, Slovan a Trenčín o reputáciu

Nováčik proti majstrovi, Slovan a Trenčín o reputáciu

Pozvánka na zápasy 1. kola Fortuna ligy.

Nitra – Žilina (sobota, 18.30)
Súboj nováčika s majstrom otvorí novú sezónu a v Nitre sa tešíme na skvelú futbalovú šou. Domáci nabudení postupom do Fortuna ligy a posilnení o skúseného navrátilca Tomáša Kóňu určite sledovali žilinské zápasy v Lige majstrov proti FC Kodaň. Hoci žlto-zelení vypadli, predviedli skvelý futbal a Nitrania vedia, že si majú na čo dávať pozor. Žilina naštartuje cestu za obhajobou titulu s kádrom, ktorý prešiel minimom zmien a aj preto bude znova topfavoritom.

Trnava – Michalovce (sobota, 19.00)
Znova s veľkými nádejami zabojovať o najvyššie priečky vstupuje do sezóny Spartak Trnava pod vedením nového kouča Nestora El Maestra. Trnavský káder sa v porovnaní s minulou sezónou obmenil, papierovo však vyzerá byť silnejší a kompaktnejší než na jar. Michalovčania skončili v predchádzajúcom ročníku na sympatickom ôsmom mieste. Tento raz chcú znova poskočiť minimálne o jednu priečku, čo by však bolo dosť nešťastné zlepšenie, keďže atraktívny nový model našej ligy láka tímy predovšetkým do prvej šestky.

Dunajská Streda – Podbrezová (sobota, 20.30)
DAC Aréna sa dočkala, premiérovo po rekonštrukcii otvorí novú sezónu. Najsilnejšia zbraň Dunajskostredčanov, ktorou je práve domáce prostredie, bude určite veľmi účinná aj proti prekvapeniu minulej sezóny z Podbrezovej. Mužstvo trénera Karola Praženicu sa stále zohráva, veď železiarom sa v lete totálne rozpadla kľúčová stredová formácia. Aj v novom ročníku chcú stavať predovšetkým na stopercentnej defenzíve, v ktorej kraľuje skúsený brankár Martin Kuciak. Už v piatom kole tejto sezóny by sa mohol dostať na métu dvesto štartov v najvyššej súťaži.

Senica – Trenčín (nedeľa, 18.30)
Po mimoriadne náročnom lete, v ktorom nový tréner Ivan Vrabec vytvoril fortunaligový tím doslova z ničoho, sa futbalisti Senice naplno zahryznú do náročnej sezóny. Nanovo zložené mužstvo vyzve ašpiranta na majstrovský titul, ktorým by Trenčín nepochybne mal byť. Hostí určite veľmi bolí pohárové vypadnutie s izraelským tímom Bnei Yehuda, Senica by však z ich pohľadu mala byť zdolateľná a imperatív víťazstva tak visí práve nad mužstvom Trenčína.

Prešov – Slovan (nedeľa, 19.00)
Zabudne Slovan na pohárové sklamanie? V popradskom NTC sa belasí predstavia po vypadnutí s dánskym Lyngby BK z Európskej ligy a fanúšikom skutočne majú čo vracať. Akékoľvek zaváhanie s na jar trápiacim sa Prešovom by bolo prekvapujúce. Zvlášť, ak Slovan má v nohách už štyri súťažné zápasy v európskom pohári číslo dva, kým Šarišania odohrali zatiaľ iba prípravné duely. Prešovčania v lete len mierne obmenili káder, jeho základ však zostal pokope a jeho cieľom bude záchrana medzi elitou.

Zlaté Moravce – Ružomberok (nedeľa, 19.00)
Využije tréner Norbert Hrnčár fantastickú pohárovú formu svojho mužstva a nasadí do duelu s ViOnom všetky opory? Štyri dni pred zápasom v liverpoolskom Goodison Parku proti Evertonu by to mohol byť risk, preto skôr očakávame šancu aj pre hráčov, ktorí v Európskej lige zatiaľ veľa neodohrali. V drese Ruže by v nedeľu mohli bojovať Gerec, Čurma, Menich, Lačný či Kunca, to však jej kvalitu výrazne neznižuje. Zlaté Moravce už tradične nejdú do sezóny s veľkými očami, no domáce prostredie a čaro úvodu sezóny z nich robí Ružomberčanom vyrovnaného súpera.

 

Šláger kola: Nitra – Žilina
Aj v priamom prenose RTVS sa Nitrania vrátia do Fortuna ligy a bude to hneď vo veľkom štýle. Pod Zoborom očakávame skvelú návštevu a výborný futbal, zápas nováčika s majstrom má všetky predpoklady vysokej atraktivity.

Otázka kola: Kto nahradí topkanonierov?
Fortuna ligu počas leta opustili obaja najlepší strelci uplynulej sezóny. Filip Hlohovský (Žilina) a Seydouba Soumah (Slovan) si to namierili do druhej kórejskej a najvyššej srbskej súťaže. Soumahov transfer do Partizana Belehrad štedro zaplnil klubovú kasu Slovana a bol ďalším potvrdením, že aj z Fortuna ligy sa dokážu šikovní hráči výborne predať do zahraničia. Kto teda prevezme taktovku po Hlohovskom a Soumahovi hneď v úvode nového ročníka?

 

Očakávanie kola: Ako sa spamätajú Slovan a Trenčín z európskeho konca?
Málokto očakával vypadnutie Slovana a Trenčína už v druhom predkole Európskej ligy. Súperov síce nemali z rangu nekvalitných, no obaja sa rozhodne plánovali dostať cez nich ďalej. Dnes však už musia preladiť na ligovú nôtu a čakajú ich zápasy zhodne na pôde outsiderov Prešova i Senice. Zvládnu ich po veľkom európskom sklamaní?