Ivan Kružliak: Najťažšia sezóna v kariére

Ivan Kružliak: Najťažšia sezóna v kariére

S rozhodcom Ivanom Kružliakom sme sa porozprávali nielen o uplynulej fortunaligovej sezóne, ale bližšie sme sa pozreli aj na jeho úspechy na medzinárodnej scéne.

Fortuna liga, to nie sú len hráči, tréneri a fanúšikovia. Jej neodmysliteľnou súčasťou sú aj rozhodcovia. V uplynulej sezóne vyhlásili za najlepšieho spomedzi arbitrov už štvrtý raz za sebou Ivana Kružliaka, ktorý v predchádzajúcom ročníku uspel aj na medzinárodnom poli. Spoločne so svojimi kolegami zažil debut v Lige majstrov, keď v štvrtom kole skupinovej fázy viedol zápas FC Liverpool – NK Maribor (3:0).

   

Čo hovoríte na to, ako dlho sa vám darí držať sa na čele poradia najlepších slovenských rozhodcov?
Určite ma to veľmi teší. Samozrejme, vyhrať štyrikrát za sebou je pekné. Snažím sa stále zostať pri zemi. Futbalový a najmä rozhodcovský život je veľmi ťažký. Niekedy jedno stretnutie dokáže zmeniť pohľad na rozhodcu v širokej futbalovej verejnosti.

Prekvapuje vás, že šnúru úspechov ťaháte s Romanom Slyškom, ktorého vyhlásili štyrikrát za najlepšieho asistenta rozhodcu v súťaži?
Určite nie. Roman dlhodobo potvrdzuje svoju kvalitu. Zažil niekoľko majstrovstiev sveta i Európy, takisto finále Ligy majstrov. Spoločne s Martinom Balkom sme mali dvojicu top asistentov. Vôbec ma neprekvapuje, že Roman je stálicou a vyhráva ocenenia.

Ako sa pozeráte na vašu predchádzajúcu sezónu?
Bola doteraz asi najťažšia. Na európskej scéne prišli nominácie, ktoré mňa a mojich kolegov potešili a zápasy sme zvládli. V našej lige boli stretnutia, ktoré boli náročné a vybičovanejšie ako v minulosti. Došlo aj k sporným rozhodnutiam, s ktorými neboli všetci stotožnení.

Súvisí to aj s novým fortunaligovým modelom, ktorý priniesol vyhrotené zápasy?
Samozrejme. Cítil som na ihrisku väčšiu bojovnosť. Hráči boli naozaj vyhecovaní, dochádzalo k hraničným situáciám. Diváci to museli oceniť, ale pre rozhodcov to bolo podstatne ťažšie.

V tejto sezóne sa vám premiérovo podarilo preniknúť do skupinovej fázy Ligy majstrov – ako to spätne vnímate?
Veľmi pozitívne. Na takúto nomináciu sme čakali veľmi dlho. Som rád, že konečne prišla a že sme sa nášho prvého zápasu zhostili k spokojnosti komisie rozhodcov UEFA. Budeme čakať na ďalšie nominácie a verím, že prídu.

Dá sa to očakávať vzhľadom na výkon, ktorý ste podali?
Verím, že áno. Samozrejme, vždy sa niečo môže stať. Príde jeden nevydarený moment, ktorý môže vašej kariére uškodiť. Verím tomu, že sa nám bude aj naďalej dariť a prídu ďalšie nominácie.

Po dovolenke príde nová sezóna – aké máte od nej očakávania?
Snáď bude lepšia ako tá predchádzajúca. S tým vstupujem do nového ročníka v podstate každý rok. S profesionálnymi športovcami máme spoločnú jednu vec – aj my sa chceme posúvať ďalej, podávať kvalitnejšie výkony a pokiaľ sa nám to podarí, sezónu môžeme hodnotiť ako úspešnú.