Remíza v zápase rozdielnych polčasov

Remíza v zápase rozdielnych polčasov

Slovensko v jubilejnom päťdesiatom zápase Jána Kozáka na reprezentačnej lavičke remizovalo s Holandskom.

Slovenskí reprezentanti remizovali vo štvrtkovom prípravnom zápase v Trnave s Holandskom 1:1. Na Štadióne Antona Malatinského dostal domácich do vedenia už v 8. minúte jeho 13. gólom v najcennejšom drese Adam Nemec. "Oranjes" vyrovnali v 59. minúte, keď sa presadil útočník Spartaka Moskva Quincy Promes.      

Pred výkopom si aktéri uctili minútou ticha aj potleskom zosnulého trénera SR do 18 a 19 rokov Milana Malatinského. Slováci nastúpili v nových dresoch a už v 8. minúte ich pokrstili otváracím gólom. Skvelý Hamšíkov center umiestnil hlavou presne k ľavej žrdi Nemec. Hostia to prvýkrát nebezpečnejšie skúsili v 14. minúte, ale strelu van de Beeka chytil s prehľadom Dúbravka. V 20. minúte sa hlavou po Pekaríkovom prudkom centri dostal do zakončenia Hamšík, no nenamieril presne. Na 2:0 mohol zvýšiť ešte pred koncom prvej polhodiny Kucka, spoza šestnástky tvrdou bombou napálil brvno Zoetovej brány. "Oranjes" mohli vyrovnať v 33. minúte, po rohu hlavičkoval na päťke osamotený De Vrij, pre domácich našťastie nad. V 37. minúte sa blysol skvelým zákrokom Dúbravka, ktorý spod brvna vyrazil výbornú Depayovu strelu z priameho kopu. Domáci odpovedal strelou Kucku, oveľa tvrdšia a nebezpečnejšia bola tá Hamšíkova, skóre sa však nezmenilo. Na druhej strane nepochodil prudkou a technickou strelou van Aanholt. Zaujímavý prvý polčas mohol uzavrieť gólom Kucka, pred pokutovým územím si zasekol obrancu a tvrdo zakončil pod brvno, ale Zoet končekmi prstov vyrazil loptu na roh.

Začiatok druhého polčasu veľké šance neponúkol, až v 54. minúte musel prudkú strelu Depaya vyraziť Dúbravka. Holanďania hrali aktívnejšie, domácich pritlačili a profitovali z toho v 59. minúte. Promes dostal až príliš veľa priestoru, pripravil si pozíciu a technickou strelou na ľavú ruku Dúbravku vyrovnal. Domáci kopili chyby, po rýchlej akcii hostí zakončil Vormer, no Hubočan v poslednej chvíli odvrátil hrozbu. Po hodine hry sa začalo hromadne striedať, Slováci sa snažili držať loptu na kopačkách, ale agilní Holanďania im poriadne strpčovali život a boli lepší. V 86. minúte to mohol potvrdiť zvnútra šestnástky Vormer, ale Dúbravka spoluhráčov zachránil a jeho strelu zlikvidoval. Skóre sa v závere už nezmenilo, a tak sa v treťom vzájomnom súboji oboch reprezentácií po predchádzajúcich dvoch výhrach "oranžových" zrodila remíza.

Pre Slovákov aj Holanďanov bol duel prípravou na jesennú Ligu národov, keďže si ani jeden z týchto tímov nevybojoval postup na svetový šampionát v Rusku. Tréner domácich Ján Kozák odkoučoval na reprezentačnej lavičke jubilejný 50. zápas. V Trnave privítali aj miliónteho fanúšika na domácich dueloch Slovenska, ktorým sa stal Šimon z Liptovskej Kokavy. Najbližší prípravný súboj odohrajú Slováci v pondelok 4. júna o 20.00 h v Ženeve proti účastníkovi MS 2018 Maroku.

 

Slovensko - Holandsko 1:1 (1:0)

Góly: 8. Nemec - 59. Promes, ŽK: Depay (Hol.), rozhodovali: Frankowski - Boniek, Golis (všetci Poľ.), 15 432 divákov

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Hubočan (73. Šatka), Škriniar, Mazáň - Lobotka - Mak (62. Pačinda), Kucka (62. Sabo), Hamšík (73. Duda), Rusnák (90. Mihalík) - Nemec (62. Ďuriš)

Holandsko: Zoet - Janmaat, De Ligt, De Vrij, Blind (66. Kongolo), van Aanholt (75. Elia) - van de Beek (46. Vormer), Pröpper (75. Berghuis), Strootman (81. De Roon) - Depay, Promes (83. Weghorst)

  

Ján Kozák: "Myslím si, že sme videli jeden veľmi kvalitný prípravný zápas. V tomto období, v akom sa hráči nachádzajú, teda dovolenkovom, mal zápas kvalitné tempo. V prvom polčase sme boli lepší, kombinačne zdatnejší a mali sme viac šancí ako súper. Škoda, že sme nedali aj druhý gól. Šance sme mali, hlavičku Hamšíka či brvno Kucku. Inak by sa to vyvíjalo. V druhom polčase boli lepší Holanďania. Predčili nás. Podržal nás Dúbravka, ktorý chytil dosť. Remíza je po tomto priebehu spravodlivá. Som spokojný."

Marek Hamšík: "Prvý polčas bol z našej strany veľmi kvalitný. Vytvorili sme si množstvo šancí a mohli sme dať aj viac ako jeden gól. Potom sme však fyzicky odpadli a druhý polčas patril súperovi. Myslím si, že je to zaslúžená remíza s atraktívnym súperom. Sme radi, že si fanúšikovia našli cestu k nám a zapĺňajú štadióny."

Adam Nemec: "Marek opäť potvrdil svoju genialitu, poslal to na mňa, a to dokonca svojou slabšou nohou milimetrovo, mne už v podstate stačilo presne zakončiť. Holandsko je veľmi kvalitný súper, hoci prechádza prestavbou tímu, je to stále futbalová veľmoc. Myslím si, že remíza 1:1 je pre nás prijateľný výsledok."

Milan Škriniar: "Vstúpili sme do zápasu aktívne a dali sme pekný gól. V druhom polčase zasa Holanďania ukázali svoju kvalitu a prevzali iniciatívu. Čo sa týka mňa, hral som na poste, na ktorý som zvyknutý z klubu, takže to bolo dobré. Bolo veľké teplo, ale podmienky boli pre oba tímy rovnaké. Sily dochádzali, ale uhrali sme to na remízu a môžeme byť spokojní."

Stanislav Lobotka: "Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. Holanďania mali výborné rýchle brejky, bolo vidno, že ich hráči pôsobia v popredných európskych kluboch. Prvú polhodinu sme mali navrch, ale potom nás začali viac napádať a robili nám problémy. Máme však výborný tím, čo sme dokázali už aj predtým proti iným silným súperom."