Kozák prezradil zostavu, Koeman potrebuje čas

Kozák prezradil zostavu, Koeman potrebuje čas

Na atraktívny súboj Slovenska s Holandskom sa zatiaľ predalo viac ako 13-tisíc lístkov.

Martin Dúbravka bude v bránke slovenskej reprezentácie vo štvrtkovom domácom prípravnom stretnutí s Holandskom (Trnava, 20.45 h). Obrana nastúpi v zložení Peter Pekarík, Milan Škriniar, Tomáš Hubočan a Róbert Mazáň, v strede poľa budú hrať Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Marek Hamšík a vpredu Róbert Mak, Adam Nemec a Albert Rusnák. Tréner Ján Kozák prezradil otváraciu jedenástku na stredajšej predzápasovej tlačovej konferencii: "Všetci hráči boli od prvého momentu k dispozícii okrem Jána Greguša, ktorý mal menšie zdravotné problémy. Prístup hráčov je zodpovedný, aj keď je dovolenkové obdobie." 

Slováci odohrajú prvý zápas v tomto roku v domácom prostredí. V príprave naň si pozreli tiež marcový prípravný duel, v ktorom ich najbližší súper zdolal úradujúcich majstrov Európy z Portugalska 3:0. "Je predpoklad, že prídu fanúšikovia. Naši hráči i Holanďania majú čo ponúknuť. Bez dobrej defenzívnej činnosti sa však nedá urobiť pozitívny výsledok. Nesmieme hrať naivne, Portugalčania hrali veľmi otvorene a prehrali 0:3," varuje Ján Kozák.

Holandsko sa síce nekvalifikovalo na svetový šampionát v Rusku ani na majstrovstvá Európy 2016, no podľa trénera Slovákov je stále silným protivníkom. "Ako krajina disponuje veľkým počtom kvalitných hráčov. Je normálne, že reprezentácia bola postavená na určitých hráčoch, ďalší dostávali málo priestoru. Keď títo hráči postupne odišli, noví potrebujú odohrať viac zápasov spoločne a porozumieť si. Prechádzajú prestavbou kádra, ale čísla nepustia, z uplynulých pätnástich duelov zvíťazili v desiatich, v jednom remizovali a v štyroch prehrali. Bilancia hovorí o kvalite, je otázka času, kým budú opäť medzi najlepšími mužstvami v Európe," dodal Ján Kozák.

Do stredajšieho predpoludnia sa predalo 13 604 vstupeniek, v predaji budú v pokladniach na Športovej ulici v Trnave aj v deň stretnutia od 18.45 h do 21.15 h.

Tréner Holandska Ronald Koeman pôvodne do Trnavy nominoval 23 futbalistov, stihol však doplniť aj finalistov Ligy majstrov z FC Liverpool stopéra a kapitána Virgila van Dijka a stredopoliara Georginia Wijnalduma. Bývalý elitný obranca oranjes bol na Slovensku aj pred necelým rokom. Vlani priviedol FC Everton na ihrisku MFK Ružomberok k víťazstvu 1:0, a súčasne k postupu do play off Európskej ligy, keďže rovnakým výsledkom uspel anglický tím aj doma v Goodison Parku. Päťdesiatpäťročný bývalý hráč Groningenu, Ajaxu Amsterdam, PSV Eindhoven, FC Barcelona a Feyenoordu Rotterdam vo funkcii dlho nevydržal, po domácej prehre 2:5 s Arsenalom Londýn ho 23. októbra vedenie "karameliek" odvolalo. Bez práce však bol len do 5. februára tohto roka, keď ho oslovil s ponukou stať sa reprezentačným trénerom prezident Holandského futbalového zväzu. Jeho tím bude v Trnave súperom domácich Slovákov, a hoci ani jeden z aktérov štvrtkového prípravného súboja neabsolvuje vrchol v podobe účasti na MS v Rusku, očakávania sú veľké. "Vieme, že nás nečaká ľahký zápas. Analyzovali sme si hru Slovákov a poznáme ich silné stránky. V kvalifikácii MS 2018 dosiahli dobré výsledky, skončili na druhom mieste v ťažkej skupine a len zhodou nepriaznivých okolností sa nedostali do baráže. Verím, že sme dobre pripravení, predvedieme solídny výkon a dosiahneme v Trnave dobrý výsledok. Slovensko je pre nás dobrý súper, proti ktorému si môžeme vyskúšať určité veci," povedal na stredajšej tlačovej konferencii v Trnave Koeman.

Na lavičke Holandska debutoval 23. marca prehrou 0:1 s Anglickom v prípravnom zápase v Amsterdame. O tri dni neskôr si jeho zverenci vylepšili renomé, keď v Ženeve zdolali úradujúcich majstrov Európy Portugalčanov 3:0. Po zápase na Slovensku sa Holanďania predstavia 4. júna v Turíne proti Taliansku. "Tento zápas už bol dohodnutý pred tým, ako som nastúpil do funkcie. Chcel som hrať v tomto asociačnom termíne ešte jedno stretnutie a som rád, že to bude práve proti Slovensku."

Holandský tím prechádza obmenou po tom, ako sa neprebojoval na dva veľké turnaje v rade - EURO 2016 a MS 2018. Nadviazať na úspechy v podobe finálových účastí na MS 1974, 1978, 2010 či zisk titulu majstra Európy v roku 1988 sa pokúsi generácia okolo Jaspera Cillessena, Daleyho Blinda, Virgila van Dijka, Kevina Strootmana, Georginia Wijnalduma a Memphisa Depaya doplnená o talentovaných hráčov - Matthijsa de Ligta, Donnyho van de Beeka či Tonnyho Vilhenu. Koeman sa nechcel púšťať do analýzy predošlého neúspešného obdobia. "Nerád odpovedám na otázky, ktoré sa týkajú minulosti. Nebol som ešte trénerom tohto mužstva, keď sme dvakrát po sebe nedokázali postúpiť na šampionát. Sme futbalová krajina a je to trochu zvláštne, ale futbal prináša dobré aj zlé okamihy. Máme niekoľko talentovaných, mladých hráčov, ktorí potrebujú čas, aby vytvorili jednoliaty celok. Toho času našťastie máme dostatok, lebo kvalifikácia na EURO sa začne až v marci budúceho roka," vyhlásil Koeman.

Tlačová konferencia holandského tímu sa začala so 40-minútovým oneskorením. Dôvodom bola dopravná nehoda v smere z Bratislavy, pre ktorú uviazli hráči aj tréner na ceste. "Hráči vyrazili z Bratislavy až 20 minút po nás, ale s policajným sprievodom nás predbehli. My sme sa potom na nich zavesili a koridor nás napokon doviedol do Trnavy," dodal Koeman.