Veľkí rivali o druhé miesto, v Senici bitka o záchranu

Veľkí rivali o druhé miesto, v Senici bitka o záchranu

Pozvánka na zápasy 9. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul

Dunajská Streda - Slovan (sobota, 17.45)
Dlhoočakávaná bitka o pohárovú Európu mení podtitul, Slovan si totiž účasť v Európskej lige zabezpečil už vopred triumfom v Slovnaft Cupe. V MOL Aréne však fanúšikovia uvidia súboj tradičných rivalov o druhé miesto, čo je pre oboch, a zvlášť pre domáci DAC, nemenej lákavé. Mužstvo Marca Rossiho sa však musí vysporiadať s absenciou vykartovaných opôr Huka s Kalmárom. DAC urobil zo svojho štadióna nedobytnú pevnosť a hoci v tejto sezóne doma už dvakrát prehral s Trenčínom, po body tam súperi pravidelne rozhodne nechodia. Slovanu sa na ihriskách súperov príliš nedarí, v nadstavbe o titul vydoloval mimo Pasienkov popri troch prehrách na nulu iba jedno víťazstvo v Trenčíne.

Trenčín - Ružomberok (sobota, 17.45)
Súboj tímov, ktoré sa rozlúčili s ambíciami zabojovať o pohárovú Európu priamym postupom z prvej trojky ligového pelotónu a veria už len v poslednú nádej v podobe play-off. Ak však Žilina vytlačí Slovan z prvej trojky, konať sa nebude, a preto nemajú všetko vo vlastných rukách. Každopádne, v prípadnom vzájomnom semifinálovom dueli baráže o Európu už pôjde o všetko, a tak môžu obaja súperi poňať sobotňajší duel ako skvelú možnosť prípravy. Pri päťbodových rozdieloch v tabuľke je už málo pravdepodobné, že by Trenčín alebo Ružomberok zmenili svoju pozíciu v ostatných dvoch kolách.

Žilina - Trnava (sobota, 17.45)
Druhý z víkendových šlágrov odohrajú pod Dubňom, Žilina privíta čerstvého šampióna z Trnavy. Hostia majú na čele tabuľky komfortný desaťbodový náskok a po majstrovských oslavách si môžu v pokoji a bez stresu vychutnať zápas s atraktívnym súperom. Kým Trnava sa môže pripravovať na predkolo Ligy majstrov, Žilinčania hrajú o miestenku v pohároch. Ak sa im podarí preskočiť Slovan a budú na tretej priečke, postúpia priamo, a to je pre minuloročného majstra veľká motivácia. Navyše, tréner Adrián Guľa zažije domácu rozlúčku, keďže po sezóne zamieri na lavičku reprezentačnej dvadsaťjednotky a nahradí ho Jaroslav Kentoš.

 

Skupina o udržanie sa

Michalovce - Podbrezová (sobota, 17.45)
Zemplínčania stále žijú v boji o siedme miesto a túžia po účasti v play-off, ale naďalej strácajú tri body na Nitru, ktorú pred týždňom zdolali 3:1. Aj udržanie si súčasnej ôsmej priečky by bolo pre Michalovce pekným výsledkom a vyrovnaním minulosezónneho maxima. Je pravdepodobné, že zápas s Podbrezovou bude zároveň rozlúčkou Igora Žofčáka s fanúšikmi, keďže opora tímu uvažuje o ukončení kariéry. Motiváciu však majú aj Horehronci, veď na Michalovce strácajú v tabuľke iba tri body a prípadným víťazstvom sa na ne môžu dotiahnuť a v samom závere sezóny si ešte o niečo vylepšiť svoju pozíciu.

Senica - Prešov (sobota, 17.45)
Seničania môžu v sobotu rozhodnúť o účasti v baráži a poslať Prešov po piatich rokoch znova do druhej ligy. Ak si chce Tatran udržať nádej na zotrvanie medzi elitou, musí jednoznačne na Záhorí zvíťaziť. Väčší tlak teda cítia hostia. Ich hlavnou úlohou v poli bude zastavenie Kolumbijčana Castanedu, ktorý strelil v ostatných troch ligových dueloch päť gólov.

Zlaté Moravce - Nitra (sobota, 17.45)
Regionálne derby, v ktorom sa už domáci ViOn pomaly pripravuje na budúci súťažný ročník a hosťujúca Nitra bojuje o siedme miesto, ktoré môže znamenať účasť v play-off. Väčšiu motiváciu teda má mužstvo Ivana Galáda, lenže po dvoch prehrách po sebe a troch zápasoch bez víťazstva je akosi bez formy. Nitra ju v závere sezóny potrebuje rýchlo znova nájsť, aby nestratila to, čo dlhé mesiace budovala.

  

Šláger kola: Dunajská Streda - Slovan
Zápas o druhé miesto sa zrejme odohrá znova pred fantastickou kulisou a bude plný emócií. Zaujímavý duel tradičných rivalov, ktorí síce nestačili na Trnavu v boji o titul, ale obaja by sa radi stali korunným princom Fortuna ligy.

Otázka kola: Rozlúči sa Prešov s Fortuna ligou?
Po piatich rokoch a tretíkrát v samostatnej slovenskej súťaži môže Prešov vypadnúť. Ak sa chce vyhnúť nepríjemnému koncu, alebo ho aspoň oddialiť, musí v Senici zvíťaziť. Zvládnu Šarišania svoju úlohu v sezóne, v ktorej vyhrali iba štyri zápasy z tridsiatich a ani jeden proti Senici?

Očakávanie kola: Zdramatizuje Žilina boj o Európu?
"Šošoni" hrajú doma s Trnavou, ktorá už má titul vo vrecku a tréner El Maestro tak môže dať šancu aj hráčom z lavičky, prípadne z rezervy. Naopak, domácim ide o všetko, ich cieľom je preskočiť v závere sezóny Slovan a prebiť sa na tretie miesto. Podarí sa im zvíťaziť nad Trnavou?