Guľa zo Žiliny k dvadsaťjednotke

Guľa zo Žiliny k dvadsaťjednotke

Novým trénerom slovenskej reprezentácie do 21 rokov bude Adrián Guľa, A-tím Žiliny prevezme Jaroslav Kentoš.

Doterajší kouč MŠK Žilina Adrián Guľa bude novým trénerom slovenskej reprezentácie do 21 rokov. Slovenský futbalový zväz ho angažoval na dokončenie tohto kvalifikačného cyklu ME a celý nasledujúci. Aktuálnu kvalifikáciu začal na lavičke Čech Pavel Hapal, ktorý zamieril do Sparty Praha, po marcovom asociačnom termíne ho nasledoval aj jeho asistent Oto Brunegraf.

Adrián Guľa doviedol v minulej sezóne Žilinu k majstrovskému titulu a o jeho služby bol záujem aj v zahraničí, spomínala sa predovšetkým Legia Varšava. "Ponuka ma zaujala natoľko, že som sa rozhodol korektne rozviazať zmluvu so špičkovým klubom MŠK Žilina. Urobím maximum, aby som pomohol slovenskému futbalu. Možností bolo viac, ale rozhodol som sa pracovať na Slovensku. Verím, že to bolo správne rozhodnutie. Bol záujem veľkého klubu, ale rozhodol som sa na základe hodnôt, aké vyznávam. Nie vždy sú iba ekonomické, pre mňa boli momentálne prioritné iné. Verím, že týmto krokom sa vyprofilujem tak, aby som mohol v budúcnosti prevziať aj veľký klub," povedal 42-ročný Guľa na pondelňajšej tlačovej konferencii, na ktorej ho oficiálne predstavili v novej funkcii.

Sezónu dokončí v klube, Žilina figuruje vo Fortuna lige dve kolá pred koncom nadstavbovej skupiny o titul na štvrtej priečke tri body za bratislavským Slovanom. V nedeľu zvíťazila v Trenčíne 2:1, hráči už pred zápasom poznali trénerovo rozhodnutie: "Som rád, že som ich informoval dopredu. Najpodstatnejšia spätná väzba bola na ihrisku, neprestali hrať tímovo. Chceme vo zvyšku ročníka urobiť pre Žilinu maximum a dotiahnuť ju do Európskej ligy." 

Adrián Guľa si chce zo svojho žilinského realizačného tímu priviesť asistenta Mariána Zimena, ďalšie zásahy nateraz nechystá. Kouč brankárov dvadsaťjednotky je Miroslav König, ako kondičný tréner pôsobí Peter Boďo. "Verím, že Marián Zimen bude toho súčasťou. Uvidíme, ako sa do toho bude vstupovať v budúcnosti, ako si sadneme. Naša úloha je pomáhať hráčom, k tomu má slúžiť aj realizačný tím, ktorý bude zatiaľ bez veľkých zmien."

Mladým Slovákom patrí tri zápasy pred koncom kvalifikácie majstrovstiev Európy 2019 v tabuľke 2. skupiny druhé miesto za suverénnym Španielskom. Z tabuľky druhých tímov poputujú do baráže štyri najlepšie mužstvá z deviatich skupín. Zostávajúce duely sú na programe na jeseň, 11. septembra na Islande, 12. októbra doma proti Estónsku a 16. októbra v Severnom Írsku. Ešte predtým sa 6. septembra uskutoční domáce prípravné stretnutie s talianskymi rovesníkmi. Na vyplnenie dlhej prestávky sa plánuje zraz reprezentácie do 20 rokov, jej členovia budú základom pre novú dvadsaťjednotku. "Uvažujeme o zraze SR "20" na prípravu s Moldavskom. Prijal som ambíciu hráčov, urobíme všetko, aby sme sa dostali do baráže. V nej bude jednoznačným cieľom postúpiť. Kvalifikácia je rozohraná, snáď do nej naskočím podobným spôsobom, ako sa to podarilo Otovi Brunegrafovi," želá si Adrián Guľa.

Prvé mužstvo Žiliny prevezme od novej sezóny Jaroslav Kentoš, ktorý pod Dubňom pôsobí od roku 2015 ako hlavný tréner projektu "B"+U19". Spolu so 43-ročným trénerom sa k A-tímu presúva aj jeho asistent Tibor Goljan. "Na našu filozofiu nebude mať žiadny vplyv odchod trénera Guľu. Kontinuita prebieha aj tým, že od 1. júla prevezme trénerské žezlo Jaroslav Kentoš, ktorý u nás končí už svoju tretiu sezónu. Už pri jeho angažovaní z Podbrezovej sme si zadefinovali, že tréner Kentoš systémovo vníma filozofiu nášho klubu. Tri roky pracoval v projekte, jeho rukami prešlo veľa mladých hráčov a zároveň bol v úzkej spolupráci s realizačným tímom Aďa Guľu. Z tohto pohľadu je kontinuita jasná a daná. S trénerom Kentošom sme sa už vtedy dohodli, že pri odchode Adriána bude trénerom A-tímu práve on. Počas jeho trojročnej práce v projekte ukázal progres a zároveň nasal naše myšlienky. Nehľadali sme preto trénera zvonka, ktorý by zmenil našu koncepciu," povedal športový manažér MŠK Karol Belaník. Uvoľnenú trénerskú stoličku v projektu "B"+U19" zaujme Norbert Guľa, ktorý pracuje v Žiline už vyše roka a v aktuálnej sezóne zastáva post hlavného trénera mládežníckeho družstva U17.