Pätnásta trofej pre Slovan, baráž o Európu stále reálna

Pätnásta trofej pre Slovan, baráž o Európu stále reálna

Slovan Bratislava zvíťazil vo finále Slovnaft Cupu nad Ružomberkom 3:1.

Futbalisti bratislavského Slovana zvíťazili v utorkovom finále Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2017/2018 v Trnave nad MFK Ružomberok 3:1 a obhájili trofej z vlaňajška. Belasí si vďaka triumfu v národnom pohári zaistili miestenku v 1. predkole Európskej ligy a opäť zabojujú o Československý Superpohár. Slovan získal do vitríny rekordnú pätnástu trofej, ôsmu od roku 1993. Pokiaľ skončí v tabuľke Fortuna ligy do 3. miesta, budú hrať mužstvá na 4. až 7. priečke barážové stretnutia o účasť v 1. predkole Európskej ligy.

Ako prvý pohrozil vo finále na Štadióne Antona Malatinského Slovan, krížny volej Čavriča preletel vedľa pravej žrde ružomberskej brány. Bratislavčania sa snažili kombinačnou hrou dostať za obranu súpera, ale Liptáci odolávali a pokúšali sa o rýchle brejky. V 25. minúte už obhajca viedol. Na center Mohu z ľavej strany najvyššie vyskočil Šporar a umiestnenou hlavičkou nedal Macíkovi šancu. Inkasovaný gól Ružomberčanov neprinútil k zvýšeniu ofenzívnej aktivity, Slovan mal hru pod kontrolou. V 42. minúte Šporarovu krížnu prihrávku odkopol pred Holmanom v poslednej chvíli P. Maslo a zabránil druhému gólu v sieti "Ruže". Liptáci si mohli vydýchnuť aj po situácii, keď zákrok Pikka na Šporara neposúdil hlavný rozhodca P. Hrčka ako nedovolený.

Slovan zvýšil svoj náskok v 48. minúte, keď sa po rohu Holmana presadil hlavou stopér Božikov. Ružomberku sa podarilo znížiť o desať minút po chybe obrany Slovana, ktorú strelou zblízka potrestal Gal Andrezly. Finále mohlo dostať nový náboj, ale už o dve minúty Holman po spätnej prihrávke Čavriča vrátil Slovanu dvojgólový náskok. Po tom, ako zo sektora ultras Slovana opakovane priletela na trávnik pyrotechnika, nasledoval pokyn rozhodcu, aby mužstvá odišli do šatní a finále pokračovalo po vyprataní tohto sektora. V 84. minúte mohol vrátiť Ružomberok do hry Regec, ale loptu poslal trestuhodne vysoko nad bránu.

  

ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 3:1 (1:0)

Góly: 25. Šporar, 48. Božikov, 60. Holman - 58. Gal Andrezly, rozhodovali: P. Hrčka - D. Hrčka, Ádám, ŽK: Bajrič - Daniel, Pikk, P. Maslo, 4405 divákov

Slovan: Šulla - Čikoš, Bajrič, Božikov, Sekulič - Nono - Čavrič (72. Hološko), Rabiu, Holman (82. De Kamps), Moha - Šporar (89. Vittek)

Ružomberok: Macík - P. Maslo, J. Maslo, Jonec, Pikk - Ľupták (81. Takáč) - Daniel, Qose, Gešnábel, Gal Andrezly (72. Kostadinov) - Gerec (90. Kunca)

 

Martin Ševela, tréner Slovana: "V zápase bola emócia, kontrolovali sme jeho priebeh. Trocha ma mrzí prerušenie, nemalo by sa to stávať, pribrzdilo to tempo. Tiež ma mrzí inkasovaný gól, lebo vyplynul zo straty koncentrácie, potom sme však výborne zareagovali. Bolo to napäté až do konca, aj keď priebeh finále bol trošku jednoduchší ako v semifinále. Tretí gól nás dostal do pokojnejších vôd."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Nezostáva mi nič iné, len pogratulovať Slovanu k zisku pohára. Ďakujem mojim hráčom za peknú cestu do finále. Slovan bol favorit, čo potvrdil, chceli sme zvíťaziť, ale súper bol lepší. Jeho skúsenosti boli cítiť. Zároveň sa chcem poďakovať našim fantastickým divákom, že prišli v hojnom počte a povzbudzovali. Po kontaktnom góle sme potrebovali udržať jednogólové manko, aby sme sa v závere mohli dostať do tlaku. Súper však dal vzápätí gól a mal kvalitu, aby si to ustrážil."

Michal Šulla, brankár Slovana: "Je to super, tešíme sa z toho, že sa nám podarilo vyhrať pohár. Raz som už vo finále bol, ale uspel som až teraz so Slovanom. Som rád, že sa mi to podarilo v takom mladom brankárskom veku. K fanúšikom sa nebudem vyjadrovať, ani presne neviem, čo sa tam stalo. Každopádne nás však mrzí, že nemohli byť pri oslavách."

Peter Gal Andrezly, stredopoliar Ružomberka: "Všetci sme sklamaní a smutní z prehry. Dnes to nebol náš deň. Slovan bol efektívny, dal tri góly a to rozhodlo. Prerušenie zápasu nám nepomoho, vytuhli sme a nezmohli sme sa už na to, aby sme Slovanu sťažili pozíciu."