Udrží DAC šancu na titul a Prešov so Senicou na záchranu?

Udrží DAC šancu na titul a Prešov so Senicou na záchranu?

Pozvánka na zápasy 6. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul

Ružomberok - Trnava (sobota, 14.45)
Dve ligové prehry za sebou sú v Liptove zabudnuté, Ružomberčania totiž postúpili cez Žilinu do pohárového finále. Práve na vlne skvelej nálady a eufórie sa teraz pokúsia zabojovať o fortunaligové body proti Trnave, ktorej sa rovnaký pohárový kúsok nepodaril. Pre Spartak je však aj podľa slov trénera El Maestra jedinou prioritou Fortuna liga. Na jej čele má deväťbodový náskok pred druhou Dunajskou Stredou a míľovými krokmi sa blíži k zisku titulu. Nádejou pre prenasledovateľov je už iba totálne zbabraný záver sezóny v podaní Trnavy. Podá im pomocnú ruku Ružomberok, ktorý je ukotvený na šiestom mieste?

Žilina - Dunajská Streda (nedeľa, 15.20)
Obhajca titulu ďalej bojuje o pohárovú Európu, no z ostatných štyroch zápasov vyhral jediný a sám si to komplikuje. Šťastie pre Žilinu, že ani tretí Slovan nemá formu a neutiekol jej tak na viac ako súčasné tri body. DAC je na druhom mieste a zostal prakticky jediným vyzývateľom Trnavy v boji o titul, hoci matematickú šancu má stále aj Slovan. Každopádne, na ceste za zmazaním deväťbodového manka na Trnavu potrebuje Dunajská Streda vyhrať pod Dubňom, čo bude neľahká úloha a podobný kúsok si veru nepamätajú ani najvernejší fanúšikovia.

Trenčín - Slovan (nedeľa, 17.00)
S vervou odčiniť minulotýždňovú domácu prehru 1:3, ale aj s náročným pohárovým semifinále v nohách, vstúpia hráči Slovana do zápasu s Trenčínom. Obaja ešte majú o čo hrať, práve výsledok tohto súboja môže veľa napovedať o tom, kto sa bude napokon v závere sezóny usmievať. Belasí nad AS v tejto sezóne ešte nevyhrali, proti Trenčanom zase hovorí ich bilancia na domácom trávniku, kde v trinástich stretnutiach naplno bodovali len päťkrát. Tento duel určite nemá favorita, najväčšou istotou súboja dvoch najproduktívnejších ofenzív našej ligy asi je, že diváci na Sihoti môžu očakávať slušnú gólovú nádielku.

 

Skupina o udržanie sa

Prešov - Nitra (piatok, 17.00)
Úvodný duel "odvetnej" časti nadstavby odohrajú v popradskom NTC, Prešovčania sa pokúsia revanšovať Nitre za minulotýždňovú prehru 2:3. Šarišania pritom pod Zoborom vyhrávali už 2:0, ale o plný bodový zisk sa pripravili vlastnými chybami. Tatranu zrejme pre zranenie budú chýbať Kačala, Luberda aj Katona, čiže traja hráči základnej zostavy, plus brankár Talian. Nitrania sa musia vyrovnať s absenciami potrestaného Charizopoulosa a zraneného Ivančika. Povinnosť im však velí zvíťaziť, aby nestratili stále relatívne pohodlný šesťbodový náskok pred Michalovcami.

Senica - Podbrezová (sobota, 17.00)
Posledná Senica stráca na barážovú priečku Prešova štyri body a akútne potrebuje zabrať. V domácom zápase s Podbrezovou síce nebude favorit, ale to ani hostia a dalo by sa povedať, že tentoraz je skutočne všetko otvorené. Železiari sú veľmi blízko k istote záchrany a už v sobotu ju môžu mať definitívnu. Doma Senicu zdolali 3:1 a na jar prehrali zatiaľ iba raz, no bolo to v marcovom dueli 22. kola práve na Záhorí (0:1).

Zlaté Moravce - Michalovce (sobota, 17.00)
Zemplínčania vyhrali tri zápasy za sebou, čo sa im počas účinkovania vo Fortuna lige podarilo po prvý raz. Naposledy zdolali doma práve ViOn 2:0, hoci herne boli oba tímy vyrovnané. Rozhodla však lepšia forma a riešenie streleckých situácií. Michalovčania tak stále naháňajú Nitru na čele druhej šestky, naopak, ViOn bojuje o to, aby sa vyhol baráži a v pokoji sa zachránil. Pred Prešovom má šesťbodový náskok a ešte by nejaký ten bodík k dobru predsa len potreboval pridať.

 

Šláger kola: Žilina - Dunajská Streda
Domáci veria, že preskočia tretí Slovan a zaistia si pohárovú miestenku prostredníctvom umiestnenia vo Fortuna lige, hostia bojujú minimálne o udržanie fantastickej druhej priečky. Najatraktívnejší zápas víkendu pravdepodobne uvidia diváci v Žiline.

Otázka kola: Vyhrá DAC pod Dubňom?
Aj v nadpise sa pýtame to isté, podarí sa Dunajskostredčanom nevídané a zdolajú Žilinu na jej pôde? Ak áno a Trnava zároveň zaváha v Ružomberku, boj o titul ešte dostane zaujímavú zápletku. Ak Spartak svoju úlohu zvládne, môže sa začať chladiť šampanské.

Očakávanie kola: Rozhodne sa o dvoch zachránených?
Michalovce aj Podbrezová môžu mať po sobote istotu záchrany, ak ich náskok pred Prešovom zostane viac ako dvanásťbodový, resp. v prípade železiarov stačí aj presne dvanásťbodový rozdiel vďaka ich lepším vzájomným zápasom s Tatranom. Zlaté Moravce zasa potrebujú vyhrať, a zároveň počkať na zaváhanie Senice, aby bolo jasné o tom, že neskončia na poslednej priečke a bojovať budú už iba o vyhnutie sa baráži. Aj súboje o udržanie sa naberajú grády!