Cez víkend v Trenčíne aj West Ham, AS Rím a Juventus

Cez víkend v Trenčíne aj West Ham, AS Rím a Juventus

AS Trenčín organizuje už štvrtý ročník turnaja This is my sen.

Trenčiansky Štadión na Sihoti bude tento víkend (21. a 22. 4.) dejiskom už štvrtého ročníka turnaja „This is my sen“ pre hráčov kategórie U11. Zápolenie najstarších prípraviek sa napriek svojej krátkej histórii stalo najlepšie obsadeným turnajom pre mladých futbalistov do jedenásť rokov nielen na Slovensku, ale aj blízkom okolí.

Tohtoročný „This is my sen“ bude mať opäť šestnásťčlenné štartové pole. Hrať na ňom budú kluby zo šiestich krajín – sedem tímov zo Slovenska vrátane dvoch výberov AS Trenčín, tri z Česka, dva z Poľska a Talianska, po jednom z Maďarska a Anglicka.

Najväčšími lákadlami turnaja sú chlapci z dvoch talianskych bášt futbalu Juventus FC a AS Rím. „Zebry“ získali dokopy 33 talianskych ligových titulov. Rimania triumfovali v Serie A trikrát. Oba tímy patria medzi špičku Apeninského polostrova aj v mládežníckych kategóriách. Mládežnícky systém turínskeho klubu prispel výchovou mladých hráčov k úspechom seniorských, ale aj juniorských reprezentačných tímov Talianska. Medzi absolventov tohto systému patria majster sveta z roku 1934 Giampiero Combi, olympijskí víťazi z roku 1936 a majstri sveta z roku 1938 Pietro Rava, Giampiero Boniperti, Roberto Bettega, majster sveta z roku 1982 Paolo Rossi a taktiež súčasní reprezentanti Claudio Marchisio a Sebastian Giovinco. Z akadémie AS Rím vzišli mená ako Bruno Conti, Agostino di Bartolomei, Giuseppe Giannini, Daniele de Rossi, Alessandro Florenzi, ale najmä klubová legenda Francesco Totti.

Už po tretí raz sa na turnaji zúčastní West Ham United. Tím „kladivárov“ do jedenásť rokov skončil pred dvoma rokmi na druhej priečke. Pred necelým rokom bol štvrtý.

Akadémia WHU je jednou z najúspešnejších futbalových akadémií na Britských ostrovoch. Medzi jej odchovancov patria Bobby Moore, Geoff Hurst, Michael Carrick, Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole, Paul Ince, Kieran Richardson, Jermain Defoe alebo Glen Johnson.

Česko budú zastupovať Slavia Praha, 1. FC Slovácko a po prvý raz v histórii turnaja pricestuje Sparta Praha. Slavia Praha bola pred rokom ôsma a na prvom ročníku TiMS deviata. Tím najstarších prípraviek z akadémie Slavie Praha ročník narodenia 2007 je pravdepodobne najlepším českým tímom do jedenásť rokov v krajine našich západných susedov a pražská Sparta za ním nezaostáva. Zaujímavosťou je, že obe pražské „S“ majú tento rok na svojom konte skalp rovesníkov Bayernu Mníchov. 1. FC Slovácko sa predstavil na všetkých doterajších ročníkoch turnaja. Pred rokom obsadil skvelé tretie miesto.

Maďarsko bude reprezentovať najpopulárnejší a najslávnejší klub z krajiny našich južných susedov. Ferencváros Budapešť štartoval na všetkých doterajších ročníkoch turnaja a vždy patril medzi družstvá umiestnené na popredných priečkach. Pred dvoma rokmi skončil na šiestom mieste, predtým bol štvrtý, ale v minulom roku sa radoval z celkového triumfu. Do Trenčína tak prichádza ako obhajca minuloročného prvenstva.

Reprezentatívne zastúpenie na TiMS 2018 má aj Poľsko. Našich severných susedov bude reprezentovať dvojica Wisla Krakov a Zaglebie Lubin. Mládežnícka základňa krakovskej Wisly hľadá súperov nielen medzi poľskou špičkou, ale často cestuje na prestížne turnaje po celej Európe. Wisla vychovala desiatky poľských reprezentantov. Medzi nimi boli aj Maciej Žurawski, Arkadiusz Glowacki alebo Pawel Brožek. Rovnako Zaglebie má jednu z najúspešnejších a najprogresívnejších akadémií v Poľsku. Zaraďuje sa do tzv. veľkej poľskej štvorky, kde sú okrem už spomenutej Wisly aj Lech Poznaň a Legia Varšava.

Slovensko bude mať na turnaji sedem tímov v podaní dvoch družstiev AS Trenčín, Spartaka Trnava, Slovana Bratislava, MŠK Žilina, 1.FC Tatran Prešov a Interu Bratislava.

Premiérový ročník TiMS 2015 vyhral domáci AS Trenčín v konkurencii Ajaxu Amsterdam, Ferencvárosu Budapešť, Slavie Praha a ďalších veľkých futbalových značiek. O rok neskôr sa radovali chlapci zo Slovana Bratislava, ktorí skončili pred West Ham United, Zaglebie Lubin a Trenčínom. Minulý rok putovala cenná trofej do mládežníckej „siene slávy“ budapeštianskeho Ferencvárosu, ktorý nechal za sebou aj španielsku Valenciu.