Vo finále Slovan proti Ružomberku

Vo finále Slovan proti Ružomberku

Slovan prekazil Trnave domáce finále Slovnaft Cupu lepšie zvládnutým penaltovým rozstrelom, Ružomberku stačila v odvete so Žilinou na postup bezgólová remíza.

Vo finále Slovnaft Cupu 2017/18 sa 1. mája na Štadióne Antona Malatinského v Trnave stretne obhajca trofeje Slovan Bratislava s MFK Ružomberok. Belasí po dvoch remízach 1:1 so Spartakom Trnava uspeli na trávniku svojho súpera v jedenástkovej lotérii. Liptáci po domácom víťazstve 2:1 remizovali na ihrisku MŠK Žilina 0:0.

      

FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava 1:1 (1:1), 3:4 na pok. kopy

Góly: 43. Egho - 11. Šporar, rozhodovali: P. Hrčka - E. Weiss, D. Hrčka, ŽK: Sloboda - Sekulič, Bajrič, 6180 divákov
Rozstrel: Jirka - 1:0, Moha - nedal, Pehlivan - nedal, Hološko - 1:1, Yilmaz - nedal, Božikov - 1:2, Čanturišvili - 2:2, Holman - 2:3, Godál - 3:3, Savičevič - 3:4.     

Zostavy:
Spartak: Chudý - Kadlec, Hladík, Godál, Čivič - Pehlivan, Sloboda (75. Yilmaz), Čanturišvili - Jirka, Pekár (55. Ofosu), Egho (87. Tóth)

Slovan: Šulla - Sekulič (80. Saláta), Bajrič, Božikov, Rundič - Nono - Čavrič (46. Hološko), Rabiu (72. Savičevič), Holman, Moha - Šporar

Slovan sa už v 11. minúte ujal vedenia a naklonil postupové misky váh na svoju stranu. Chudý po rohu vyrazil loptu len pred nedostatočne bráneného Šporara, ktorý ju zblízka poslal do siete. V derby dvoch najslávnejších slovenských klubov sa od úvodných minút iskrilo. Čanturišvilimu tvrdý zákrok prešiel bez ujmy, za podobný udelil rozhodca hosťujúcemu kapitánovi Sekuličovi žltú kartu, neskôr ju pomerne prísne videl aj domáci stredopoliar Sloboda. Slovan mal loptu viac na kopačkách, ale šance na jednej i druhej strane chýbali. Až v 38. minúte Čanturišvili po prihrávke Kadleca natiahol Šullu technickou strelou z hranice šestnástky, ktorú brankár Slovana vyrazil na roh. Spartak v závere prvého dejstva pritlačil súpera a dočkal sa vyrovnania v 43. minúte, keď Egho ľavačkou spoza šestnástky obstrelil Šullu.

Slovan nastúpil do druhého polčasu s Hološkom, ktorý nahradil Čavriča. V 49. minúte vyskúšal šťastie zo strednej vzdialenosti Nono, ale Chudý jeho pokus mieriaci vedľa ľavej žrde kontroloval. Ani v 55. minúte nemusel trnavský brankár zasahovať, Holmanova strela z hranice pokutového územia bola veľmi nepresná. V 58. minúte sa však Chudý vyznamenal, keď najskôr vyrazil štipľavú strelu Mohu a následne tesne pred bránkovou čiarou vyboxoval hlavičku Hološka, ktorá volala po góle. Slovan mal navrch, v ďalšej príležitosi bol aktívny Hološko, ale Chudý opäť podržal svoj tím. Spartak skúšal šťastie z brejkov, ale obrana "belasých" bola nepriepustná. V závere stretnutia už ani jedno mužstvo neriskovalo, spoľahlo sa na jedenástkový rozstrel. V ňom rozhodol Savičevič o postupe Slovana.

Nestor El Maestro, tréner Spartaka: "Gratulujem Slovanu k postupu do finále. Tento pohár je malý, nudný a nezaujímavý, ale nechcem povedať, že sme dnes nechceli vyhrať a zabojovať oň vo finále. Trošku sme sklamaní. V tomto ročníku sa v slovenskom futbale udiali veľké zmeny. Teší ma, že veľký a silný Slovan sa sústredí na tento malý a nedôležitý pohár. Pred nami sú väčšie ciele, každý ďalší zápas vnímame ako finále, hoci do toho pohárového sa nám nepodarilo dostať. Teší ma progres mužstva a som veľmi hrdý na chalanov za to, že prešli naozaj veľmi ťažkú pohárovú cestu."

Martin Ševela, tréner Slovana: "Tlak sme necítili, ale motivácia hrať finále a vrátiť sa na tento futbalový štadión bola veľká. Finále sa nehrá každý rok, tešíme sa na neho. Jednoznačne chceme v tejto sezóne získať aspoň jednu trofej. Jedenástky sme trénovali len včera, aj to len traja-štyria hráči. Nechcel som chalanov dostávať pod tlak. Mišo Šulla bol veľmi dobre pripravený, pomohol nám svojimi zákrokmi."

   

MŠK Žilina - MFK Ružomberok 0:0

Rozhodovali: Horváth - Ádám, Babko, ŽK: Diaz, Holúbek, Kubík –  Gešnábel, Gal Andrezly, P. Maslo, 2284 divákov

Zostavy:
Žilina: Volešák – Chvátal (81. Balaj), Kaša, Hancko, Holúbek – Káčer (71. Kubík), Diaz - Škvarka – Jánošík (65. Bičachčjan), Mráz, Mihalík

Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Jonec, Pikk – Qose – Daniel, Gešnábel (67. Kostadinov), Ľupták, Gal Andrezly (84. Menich) – Gerec (89. Haskič)

Hostia prišli na odvetu pod Dubeň okrem náskoku z prvého zápasu aj s početnou skupinou fanúšikov, takže krajské semifinálové derby malo kvalitnú kulisu vďaka obom táborom. Herná stála tiež za to. V 2. min sa pokusom mimo prezentoval v šestnástke domáci Diaz, o minútu kontroval Gešnábel strelou do priestoru, kde stál Volešák. V 12. min sa v streleckej pozícii ocitol na ľavej strane Holúbek a Macík musel jeho pokus vyraziť na roh, o tri minúty Gerecovu dobrú šancu zlikvidoval Volešák a v 17. min po centri Jánošíka a rane Mihalíka z prvej zadunela pravá žrď Macíkovej brány. Zápas mal dobré tempo, stále sa bolo na čo dívať a diváci sa nenudili. Šošoni mali územnú prevahu, ale do vyložených šancí, ako bola Mrázova v 34. min po centri Holúbeka, sa často nedostávali. V 43. min sa hostia dostali po faule Diaza k priamemu kopu, ale P. Maslo trafil iba múr pred sebou. O pár sekúnd skúšal „obaľovačku“ na Volešáka Daniel, domáci gólman sa zaskvel pekným zákrokom.

Domáci potrebovali na postup streliť aspoň gól, ale napriek prevahe v poli to k strelám neviedlo. V 57. min vyviezol loptu žilinský stopér Hancko a Macík musel jeho pokus ľavačkou vytlačiť nad svoju bránu. Ružomberok čakal na kontry, do niekoľkých sa aj dostal, ale všetky stihla obrana domácich prekaziť ešte pred zakončením. Otváral sa tak aj priestor pre Žilinu, finálna prihrávka však neprichádzala. V 69. min musel po dobrom centri Daniela z pravej strany odvracať vkĺzačkou loptu na roh Kaša. Domáci prestriedali, snažili sa, ale hostia umnou hrou nedávali loptu súperovi a držali ho v šachu. Navyše stále hrozili nepríjemnými situáciami v šestnástke a Žilinčania sa vôbec nedostávali do tlaku. Šošoni posilnili striedaniami útok na maximum, vytvárali si tlak, ale bez vážnejšieho ohrozenia brány hostí. Ružomberok nakoniec bezgólovú remízu udržal aj v nadstavenom čase, a keďže v prvom dueli vyhral doma 2:1, po prvý raz od sezóny 2005/2006 postúpil do finále pohára.

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "V takýchto zápasoch rozhodujú detaily a nám chýbal polkrok vo finálnej fáze. Najmä v prvom polčase sme boli vzadu pozorní, chalani ustáli nepríjemné situácie. Bolo to o jednom góle. Vadí mi, že sme štvrťhodinu pred koncom šli do kŕča, pretože stav 1:0 by nás posúval ďalej. Chalani to psychicky nezvládli, utiekli od systému a Ružomberku sme to tým pádom uľahčili. Inak hral aj súper dobre, týmto zápasom sme obaja zdvihli kredit Slovenského pohára. Sme smutní, treba zagratulovať Ružomberku, pokúsiť sa ísť do pohárovej Európy cez ligu a v ďalšej sezóne získať pohár."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Základom úspechu bolo nepustiť Žilinu do veľkých šancí, eliminovať jej ofenzívnu silu, ale byť nebezpeční aj smerom dopredu. Myslím si, že sa nám to podarilo. Vypracovali sme si dostatok šancí na nejaký ten gól, chvalabohu sme postup vybojovali aj bez streleného gólu. Pred zápasom som bol presvedčený, že bez streleného gólu nepostúpime, ale podarilo sa to. Vyhrať nad Slovanom vo finále by bolo pekné, ale ešte je to ďaleko. Pripravíme sa na to, bude to sviatok pre celý Ružomberok. Ďakujem tým, ktorí nás prišli v hojnom počte do Žiliny povzbudiť, verím, že si to užijú. Nemusia si robiť plány na prvý máj, môžu ísť na futbal."