Odborník na zdravú výživu chce za Spartak chytať v Európe

Odborník na zdravú výživu chce za Spartak chytať v Európe

Brankár Martin Chudý sa dostal medzi žrde Spartaka v zápasoch s hlavnými protivníkmi v boji o titul, Martinovi Vantrubovi predpovedá zaujímavú kariéru.

Martin Chudý prišiel do Trnavy v auguste z českých Teplíc. Skúsený brankár z pozície dvojky dlho kryl chrbát mladšiemu Martinovi Vantrubovi, ktorý v lete odíde do Slavie Praha. Vo Fortuna lige sa dostal medzi žrde až v posledných dvoch zápasoch po tom, ako jeho kolegu začali trápiť zdravotné problémy. Dvadsaťosemročný gólman rozhodne nesklamal. Najskôr síce bol pri prehre 0:1 v Dunajskej Strede, no v štvrtom kole nadstavbovej časti prispel k víťazstvu 1:0 v derby nad Slovanom Bratislava. Aj zásluhou tohto triumfu smerujú červeno-čierni za svojím prvým titulom v ére samostatnosti Slovenska.

Šesť kôl pred koncom máte na čele deväťbodový náskok, je už Trnava majstrom?
Ešte nie. Matematika nepustí, hrá sa ešte o osemnásť bodov. Nedeľňajší zápas s Ružomberkom bude pre nás veľmi dôležitý. Ak ho zvládneme, urobíme dôležitý krok. Musíme byť stále ostražití, podávať stopercentné výkony a snáď sa to podarí.

Môže vás o titul pripraviť len obrovský skrat?
Zrejme áno. Pri súčasnej forme by sme už mali získať potrebný počet bodov. Keby sa nám to nepodarilo, bolo by to naše zlyhanie.

Trnava získala posledný titul v roku 1973, aké je to byť dnes v takejto situácii?
Je úžasné byť pri tom. Teší ma, že som toho súčasťou. Všetci si to vychutnávame. Snáď sa to podarí. Pre Trnavu by to bolo krásne a zaslúžené. Je to najväčšie futbalové mesto na Slovensku, ktoré má aj najkrajší, nový štadión.

Do brány ste sa dostali po zranení Martina Vantrubu a čakali vás hneď najnáročnejší súperi. Aké to bolo pre vás po psychickej stránke?
Potešilo ma, že som dostal šancu. Chcel som ukázať svoje kvality a pomôcť mužstvu. O to viac ma tešilo, že nastúpim proti silným súperom v dôležitých dueloch. Veril som, že tímu pomôžem a ukážem sa. Zápas s Dunajskou Stredou sme nezvládli, ale teší ma, že duel so Slovanom áno a ja som sa cítil v bráne dobre. Snáď to tak bude aj ďalej a bude sa nám dariť, či už v bráne budem alebo nie.

Aký je váš vzťah s Martinom Vantrubom?
To, že kryjem chrbát mladšiemu kolegovi, je pre mňa nová a dobrá skúsenosť. Roky pribúdajú, budem sa s tým stretávať viac a viac. Všetci brankári sme vytvorili výbornú partiu aj s trénerom Palim Kameschom. Všetko funguje, podporujeme sa. Chalani sú inteligentní, talentovaní, idú za svojimi snami. Klobúk dolu obzvlášť pred Martinom, ako zvládol úlohu jednotky v tejto sezóne. Je to výborný chalan a skvelý človek. Podporil aj on mňa v týchto zápasoch.

V lete prestúpi do Slavie Praha. Českú ligu dobre poznáte, presadí sa tam podľa vás?
Má na to všetky predpoklady. Myslím si, že je pripravený kvalitatívne aj psychicky. Je to tam náročnejšie, konkurencia je širšia. Všetci sú vyrovnaní a často sa rozhoduje nie na základe vašej kvality, ale trebárs klubovej filozofie, trénerskej koncepcie a podobne. Do všetkého ešte vstupujú zranenia, tresty a tak ďalej.

Veríte, že po odchode Martina si v Trnave vybojujete post jednotky?
Dúfam, že áno. Rád by som v Trnave zostal a bol prvým brankárom. To vám však nikto nemôže garantovať. Verím, že mi zápasy v tejto sezóne pomôžu a napokon sa tak stane a zachytám si aj v pohárovej Európe.

  

ODBORNÍK NA ZDRAVÚ VÝŽIVU, SLANINA NIE JE HRIECH

Venujete sa zdravej výžive, na túto tému blogujete a posúvate informácie ďalej. Čo vás k tomu viedlo?
Písal sa rok 2006. Bol som v reprezentácii do 18 rokov pod trénerom Baranom. Bol som po dlhšom zranení a mal som kilá navyše. Vyčítal mi to, ja som sa nad tým zamyslel a začal som študovať stravovacie trendy. Krátko na to sme - brankári v Nitre - začali mávať raz do týždňa silovo-akrobatické tréningy s Vladom Zlatošom, známym výživovým poradcom. Nadviazali sme spoluprácu, mal pre nás, dorasteneckých brankárov, prednášku a chytilo ma to.

Čo najviac pomáha vám osobne?
Preskákal som si viacerými typmi stravovania. Prešiel som všeobecnými odporúčaniami ako strava s vyšším obsahom sacharidov a nižším obsahom tukov a podobne. Vlastnými skúsenosťami som prišiel na to, že mi vyhovujú kvalitné tuky a adekvátne množstvo bielkovín. Vyhýbam sa cukrom a sacharidom. Obmedzujem ryžu, zemiaky, obilniny, strukoviny. Jedávam kvalitné mäso, syry, vajcia, orechy, k tomu zeleninu. Mám rád horkú čokoládu. Každý človek je iný, toto je pre mňa šité na mieru.

Stravujeme sa na Slovensku zle?
Myslím si, že áno. Pripravoval som práve článok na túto tému na svoju novú webstránku, ktorú budem spúšťať a bude sa venovať aj výžive. Slováci patria medzi špičku vo svete, čo sa týka výskytu rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení. Konzumujeme príliš veľa bieleho pečiva, múky, obilnín, lacných salám a nekvalitných údenín. Celkovo jeme nekvalitné živočíšne produkty. Ďalším problémom je vysoká spotreba alkoholu a sladených nápojov. Ľudia potom nemajú svoj zdravotný stav celkom pod kontrolou. Nevidím problém v slanine alebo klobáse, len musí byť kvalitná a nemala by sa zajesť bielym pečivom a zapiť sladkou vodou. Cukor je problémom na celom svete a na Slovensku obzvlášť.

Nemali ste niekedy prieky s členmi realizačného tímu ohľadom stravovania?
V Trnave máme ľahko stráviteľné jedlo medzi tréningami a zápasmi. Je to v poriadku, aj keď vždy je na polemiku, čo je ideálne. Kondičný tréner Moravec je veľmi otvorený. Nejaké tie prieky som však zažil v Česku, kde nám zakazovali na raňajky slaninu či klobásu. Naopak, nemali problémy s bielym toastom či nutelou, margarínom a presladenými a nekvalitnými cereáliami. To podľa mňa nebola dobrá cesta. Zakazovať unisono párky alebo slaninu je podľa mňa mýtus. Kvalitné mäso nie je škodlivé.

  

PAVEL KAMESCH: MARTIN SI ÚLOHU ZASTAL VÝBORNE

Trénerom brankárov v Trnave je dnes už štyridsaťtriročný bývalý vynikajúci gólman Pavel Kamesch, ktorý bol v minulosti oporou viacerých slovenských klubov a peknú kariéru urobil aj na Cypre. Výkony Martina Chudého v zápasoch s Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava ho potešili. „Zvládol to veľmi dobre. Boli sme presvedčení, že to dokáže. Preto sme si ho v lete vybrali po odchode Adama Jakubecha. Je teraz len na ňom, aby nás presvedčil a dokázal nám, že má na to, aby od leta zastával post jednotky. Je to ešte predčasná téma, ale táto možnosť sa mu otvára. Záleží len na ňom.“

Hoci je Martin Vantruba mladší ako jeho „dvojka“ Martin Chudý, Pavel Kamesch túto situáciu nepovažuje za zvláštnu. „Ja sám som to zažil na vlastnej koži v Senici. Pravdou však je, že som bol starší ako Martin. On je v najlepšom brankárskom veku. Na začiatku sme si hneď povedali, ako to chceme mať nastavené. Poznali sme jeho charakter a vedeli sme, že v tom nebude žiadny problém. To sa potvrdilo.“