Cez víkend tri šesťbodové súboje - začína sa fortunaligová jar!

Cez víkend tri šesťbodové súboje - začína sa fortunaligová jar!

Pozvánka na zápasy 20. kola Fortuna ligy.

Zlaté Moravce – Trnava (sobota, 16.00)
Jarné boje vo Fortuna lige otvorí zápas pri Žitave, ôsme Zlaté Moravce privítajú lídra tabuľky z Trnavy. Hoci Spartak je aktuálne najväčší favorit na zisk majstrovského titulu, tréner El Maestro stále vyzdvihuje predovšetkým kvalitu Žiliny i Slovana a snaží sa tak sňať tlak z pliec svojich zverencov. Trnavčania prežili pokojnú zimu, počas ktorej ešte viac posilnili beztak kvalitný káder. Pribudol doň ofenzívny univerzál Reagy Ofosu a tiež navrátilec Štefan Pekár, ktorý počas jesene pre zranenie absentoval. Šanca domáceho ViOnu na prienik do hornej šestky stále žije, no keď sa o ňu chce pobiť až do konca, musí favorita bezpodmienečne zdolať. Pre Trnavu veľká nepríjemnosť, ale ak chce získať majstrovský titul, podobne náročným chvíľam sa nevyhne.

Michalovce – Slovan (nedeľa, 14.00)
Východniari nehrajú o hornú šestku a ak potvrdia svoju kvalitu, oblúkom sa vyhnú aj bojom o záchranu. Motivácia proti Slovanu však nikdy nechýba a v zime posilnení Michalovčania by ho radi prvýkrát v histórii zdolali. Belasí zostali verní svojej povesti a v ostatných týždňoch priviedli viaceré posily zvučného mena, nad všetkými vyčnieva slovinský útočník Andraž Šporar. Jeho debut bude mimoriadne sledovaný a Slovan v zostave s ním bude chcieť nakročiť na cestu zmazania deväťbodového manka na lídra z Trnavy.

Nitra – Trenčín (nedeľa, 14.00)
Azda najsledovanejší zápas úvodu jari uvidia diváci v nedeľu v Zlatých Moravciach a bude to priamy duel o účasť v hornej šestke, ktorá zabojuje o majstrovský titul. V prechodnom domove hrajúca Nitra vyzve trenčiansky AS. Oba tímy delí v tabuľke jediný bod, vyššie je favorizovaný Trenčín, na remízový výsledok sa však určite spoliehať nemôže. Nitru opustil kanonier Filip Balaj, ktorý zamieril do Žiliny, no nahradil ho mládežnícky reprezentant Tomáš Vestenický a desaťgólový strelec druholigového Komárna Vahagn Militosjan. Odchody zaznamenal aj Trenčín, veď prišiel o najlepšieho ligového strelca Rangela Jangu i stredopoliara Rickyho van Haarena. Trénerom AS bude od jari už iba Vladimír Cifranič a pred sebou má jediný cieľ – dostať mužstvo znova do pohárovej Európy.

Žilina – Ružomberok (nedeľa, 14.00)
Šláger víkendu odohrajú pod Dubňom, druhá Žilina vyzve piaty Ružomberok. Domáci strácajú na vedúcu Trnavu deväť bodov a v tabuľke sú plece pri pleci s bratislavským Slovanom. „Ruža“, ktorej tím posilnil Róbert Gešnábel zo Zlatých Moraviec, ale dlhodobo jej bude chýbať zranený kapitán Dominik Kružliak, je aktuálne piata. Jeseň zakončili obaja súperi prehrou, no najmä Ružomberok potrebuje úspešný štart do jari, pretože stále mu hrozí neúčasť v hornej šestke, pred siedmou Nitrou má totiž iba trojbodový náskok.

Prešov – Podbrezová (nedeľa, 14.00)
Tatran na jar povedie Čech Anton Mišovec a pomáhať mu bude aj nový externý spolupracovník Dušan Galis. Netradičná spolupráca má priviesť najstarší slovenský klub za záchranou vo Fortuna lige, no bude to nesmierne náročné. V prešovskom kádri nastali v zime veľké zmeny, ale Šarišania ulovili aj zaujímavé ryby, ako napríklad chorvátskeho stredopoliara Gatariča. Prievan zažila aj kabína Podbrezovej, veľkého rivala východniarov v boji o záchranu. Aj preto má nedeľňajší zápas v Poprade šesťbodový nádych.

Senica – Dunajská Streda (nedeľa, 14.00)
Obrovské juhoamerické vetry zaviali do Senice posilnenej o množstvo hráčov z najfutbalovejšieho kontinentu. Otázne je, ako rýchlo si nový tím zo Záhoria sadne a či sa vysporiada s náročným prvým zápasom proti silnej Dunajskej Strede. DAC sa posilnil o mládežníckeho reprezentanta Christiána Herca z anglického Wolwerhamptonu a navrátilca z hosťovania v Prešove Rolanda Černáka. Gólová ťarcha však zrejme zostane na pleciach osemgólového krídelníka Erika Pačindu.

  

Šláger kola: Nitra – Trenčín
Hoci zápas Žiliny s Ružomberkom je duel tabuľkovo vyššie postavených tímov, najväčšia pozornosť sa sústredí do Zlatých Moraviec, kde hrajú Nitra a Trenčín v súboji priamych rivalov o prvú šestku. Favorita v zápase niet, hoci papierová kvalita je na strane hosťujúcich Trenčanov, ktorým hrá do karát aj fakt, že Nitra sa nepredstaví na svojom štadióne.

Otázka kola: Naštartuje Trnava jazdu za titulom?
Spartak je každým kolom bližšie k majstrovskému titulu, deväťbodový vankúš na Žilinu a Slovan je síce pohodlný, no stále nie dostatočne. Trinásť zápasov pred koncom sezóny však v Spartaku vedia, že môžu prepísať klubovú históriu. Jar začínajú už v sobotu v Zlatých Moravciach.

Očakávanie kola: Ako sa predvedú nové tváre?
Množstvo Juhoameričanov v drese Senica, legionári v útoku Slovana, ale aj navrátilec Vestenický v Nitre či prvý Japonec v Michalovciach. V zime prišlo do Fortuna ligy veľa zaujímavých futbalistov a my sa tešíme na ich debuty. Kto zažiari najviac?