Hlavným Mišovec, k záchrane má pomôcť aj Galis

Hlavným Mišovec, k záchrane má pomôcť aj Galis

Prešovčania sa dohodli na externej spolupráci s Dušanom Galisom.

S novým trénerom, viacerými novými hráčmi a cieľom zachrániť sa vo Fortuna lige vstúpia do jarnej časti futbalisti 1. FC Tatran Prešov. Ich domácim stánkom bude naďalej popradské NTC, na ktorom si chcú užiť viac víťaznej radosti ako v jesennej časti. Zaujímavou novinkou je aj angažovanie Dušana Galisa, ktorý bude úzko spolupracovať s trénerom Antonom Mišovcom.

Počas zimnej prestávky prišlo v klube k viacerým zásadným zmenám. Najväčšou je nepokračovanie v spolupráci s ukrajinským trénerom Sergijom Kovalcom. "V pozícii hlavného trénera povedie tím Anton Mišovec, jeho asistentom bude Marián Prusák. Na externej spolupráci sme sa dohodli aj s Dušanom Galisom, ktorý bude pôsobiť v rámci športového manažmentu nášho klubu. Bude v úzkom kontakte s trénerom Mišovcom, s ktorým budú riešiť strategickú a koncepčnú časť nášho klubu, aby mužstvo napredovalo. Bude sa zúčastňovať na zápasoch, ale nebude v Prešove dennodenne, keďže má aj iné povinnosti," prezradil generálny manažér Tatrana Marek Trávniček.

"Zatiaľ som sa s pánom Galisom nestretol. Vnímam ho ako odborníka na slovenský futbal, ktorý má za sebou dobrú trénerskú kariéru. Verím, že vzájomná výmena informácií, konzultácie a analýza súperov povedú k úspechom nášho klubu," povedal český tréner Anton Mišovec.

Zmeny sa udiali aj v hráčskom kádri. V Tatrane už nepočítajú s Patrikom Jackom, Mojmírom Trebuňákom, Jurajom Hovančíkom ani mladým strelcom Rolandom Černákom, ktorý sa vrátil z hosťovania do Dunajskej Stredy. "Čo k tomu povedať... Snažili sme sa zo všetkých síl, aby u nás zostal. V Prešove sa vytiahol, ale nepodarilo sa nám udržať ho. Jeho góly sa pokúsime nahradiť tímovou prácou," poznamenal Trávniček.

Novými tvárami sú Nikola Gatarič, Patrik Prikryl, Patrik Lukáč, Petr Hošek, Adrián Leško a v tíme napokon zotrval aj Erik Streňo, ktorý sa vrátil zo skúšky v poľskom klube Widzew Lodž. Zmena sa týka aj kapitánskej pásky, ktorú bude nosiť Martin Luberda.

Prešovčania majú po 19. kole na konte iba 13 bodov a predsezónny cieľ umiestniť sa v prvej polovici Fortuna ligy už nesplnia. Pri pohľade na tabuľku, v ktorej majú na poslednú Senicu iba dvojbodový náskok, je prirodzené, že prvoradou úlohou pred jarnou časťou bude záchrana. "Cieľom je získať čo najviac bodov a vyhrávať častejšie ako doteraz. K tomu bude potrebné strieľať viac gólov," uvedomuje si Marek Trávniček.

Prešovčania sa víťazne naladili v prípravných zápasoch, z ôsmich stretnutí prehrali iba jediné, čo potešilo aj trénera Mišovca: "S prípravou sme spokojní. Odohrali sme osem zápasov, v ktorých sa ukázali kladné stránky, ale aj nedostatky mužstva. Jasná je už aj zostava na Podbrezovú, ktorá vyplynula z prístupu hráčov v príprave." Formu na prvý súťažný zápas v novom roku, ktorý Prešovčania odohrajú v nedeľu na štadióne NTC v Poprade proti Podbrezovej, ladili aj v priebehu tohto týždňa na sústredení v Podhájskej.

 

Káder Tatrana Prešov na jarnú časť Fortuna ligy:

brankári: Jozef Talian, Adrián Slančík, Patrik Lukáč

obrancovia: Patrik Prikryl, Miroslav Petko, Martin Luberda, Jakub Bartek, Richard Kačala, Maduka Christopher Udeh

stredopoliari: Ján Dzurík, Lukáš Micherda, Peter Katona, Dávid Kersteš, Martin Dupkala, Erik Streňo, Matej Grešák, Nikola Gatarič, Jozef Špyrka, Tomáš Sedlák

útočníci: Michal Kraľovič, Petr Hošek, Adrián Leško

odišli: Patrik Jacko (FK Pohronie), Roland Černák (DAC Dunajská Streda, návrat z hosťovania), Juraj Hovančík (Lokomotíva Košice), Oleksii Miliutin, Juraj Hovančík, Mojmír Trebuňák, Issa Adekunle, András Lénárt

prišli: Nikola Gatarič (NK Celje), Patrik Prikryl (FK Pohronie), Petr Hošek (Třinec), Adrián Leško (ŠK Odeva Lipany), Patrik Lukáč

  

Výsledky prípravných zápasov:
FK Spišská Nová Ves – 1. FC Tatran Prešov 1:5
Liptovský Mikuláš – Prešov 1:1
Szombathelyi Haladás – Prešov 4:1
Prešov – FK Pohronie 2:0
Prešov – Lokomotíva Košice 1:1
Balmazújváros Sport - Prešov 0:0
FK Spišská Nová Ves – Prešov 1:6
Prešov – Partizán Bardejov 1:0