Titul sa nahlas nespomína

Titul sa nahlas nespomína

Tréner Trnavy Nestor El Maestro nepovažuje na prahu jari deväťbodový náskok za veľký.

Futbalisti Spartaka Trnava vstupujú do jarnej časti Fortuna ligy s deväťbodovým náskokom na čele tabuľky, ktorý ich chtiac-nechtiac stavia do pozície veľkého kandidáta na zisk titulu. Z neho sa naposledy v klube tešili ešte v roku 1973. Zašlú slávu tak má šancu oprášiť súčasná garnitúra zverencov trénera Nestora El Maestra, hoci ten za favoritov stále považuje dvojicu konkurenčných klubov - Slovan Bratislava a MŠK Žilina.

Spartak odohral v zimnej príprave sedem zápasov, trikrát vyhral, štyrikrát prehral. V generálke zdolal minulú sobotu Karvinú 3:1. Do kádra pribudol stredopoliar Reagy Ofosu, pozitívom je návrat na jeseň maródujúceho Štefana Pekára, mužstvo opustil srbský obranca Slavko Lukič. Protipólom k Spartaku, čo sa týka zimných pohybov v kádri, je bratislavský Slovan. "Belasí" urobili poriadny prievan v kabíne a nakupovali vo veľkom, Spartak išiel vlastnou cestou a držal sa v lete nastolenej filozofie. "Taký bol náš plán. Kúpiť v januári veľa hráčov je znakom toho, že sa v auguste urobilo veľa chýb pri prestupovej politike. Naše rozhodnutia na začiatku sezóny boli dobré, preto sme v zime doplnili mužstvo iba jedným hráčom. Som spokojný s tým, aký káder mám k dispozícii," poznamenal Nestor El Maestro na štvrtkovej tlačovej konferencii pred štartom jarných fortunaligových bojov. "Snažili sme sa zlepšiť všetko - hráčov, ich formu, tímového ducha, organizáciu hry. Je to dlhá cesta a myslím si, že veľa vecí tu funguje dobre. Zostal som tu aj preto, že tu mám niečo rozrobené, hráči tiež a nechcelo by sa mi začínať odznova," dodal 34-ročný rodák z Belehradu, ktorý vyrastal v Londýne a momentálne žije vo Viedni. Trnave sa zatiaľ jeho spolupráca s o 10 rokov mladším bratom Nikonom vypláca.

Deväťbodový náskok pred Žilinou a Slovanom by si Trnavčania pred nadstavbovou časťou ligy radi udržali. Keď sa im to podarí, priblížia sa k vysnívanému titulu, čakajú ich však tri náročné súboje v Zlatých Moravciach, doma so Senicou a v Dunajskej Strede. Hneď prvý proti ViOnu, ktorý je na programe v sobotu 17. februára, napovie veľa. "Radi by sme odštartovali v takom skvelom štýle ako na jeseň, keď sme vyhrali úvodné štyri kolá. Pre mňa sú však favoritmi na titul Slovan a Žilina, zvyšné štyri kluby by po rozdelení súťaže mali za normálnych okolností súperiť o tretie miesto. Náskok deväť bodov by bol veľký, keby ho mal pred nami Slovan alebo Žilina. Nie ako v tomto prípade, keď ho máme my. V minulej sezóne skončila Trnava 30 bodov za majstrom, teraz máme deväť bodov náskok, pričom sa hrá ešte o 39 bodov. Takže nám stačí získať bod a budeme o kúsok lepší ako v minulej sezóne," snažil sa El Maestro odbremeniť tím od majstrovského tlaku a majstrovských očakávaní.

Kapitán "červeno-čírnych" Lukáš Greššák je rád, že zimná prestávka netrvala dlho a už o pár dní sa naplno rozbehne druhá časť sezóny: "Zimnú prípravu nemá rád ani jeden hráč, ale našťastie ubehla rýchlo. Trénovali sme, ako sa patrí a už sa tešíme na ligu. Každý v kabíne vníma ten náskok a možno by tam mohla byť nejaká vrava v tom zmysle, že poďme hrať o majstra. Ale my ideme krok po kroku, sústredíme sa na každý ďalší zápas. V sobotu nás čakajú Zlaté Moravce, ich tréner Juraj Jarábek svojho času pôsobil v Trnave, pod jeho vedením sme na trávniku jazdili a bojovali. Myslím si, že svoj tím proti nám namotivuje ešte viac ako proti iným súperom. Nebude to ľahké, ale sústredíme sa na náš výkon."  

  

Káder Spartaka Trnava na jarnú časť Fortuna ligy:

brankári: Martin Vantruba, Martin Chudý, Peter Urminský, Dominik Takáč

obrancovia: Matúš Čonka, Ivan Hladík, Boris Godál, Andrej Kadlec, Matej Oravec, Oliver Janso, Martin Tóth

stredopoliari: Erik Jirka, Lukáš Greššák, Yasin Pehlivan, Vachtang Čanturišvili, Iľja Čeredničenko, Štefan Pekár, Tomáš Brigant, Anton Sloboda, Ján Vlasko, Reagy Ofosu

útočníci: Andrej Lovás, Kubilay Yilmaz, Marvin Egho, Stefan Bogdanovski

 

odchody: Slavko Lukič (Nasaf Karši), Lukáš Mihálik (ŠKF Sereď - hosťovanie), Babatounde Issiaka Bello (koniec zmluvy), Privat Kouakou Yao (koniec zmluvy)

príchody: Reagy Ofosu (NK Istra 1961)

   

Spartak Trnava v zimnej príprave:

Spartak Trnava - SFC Opava 3:5 (Yilmaz 2, Bogdanovski)
SFC Opava - Spartak Trnava 2:3 (Jirka 2, Egho)
Spartak Trnava - Vorskla Poltava 1:2 (Hladík)
Spartak Trnava - Nasaf Karši 2:3 (Greššák, Yilmaz)
Spartak Trnava - Zorja Luhansk 2:1 (Lovás, Čanturišvili)
Spartak Trnava - Hradec Králové 2:3 (Pehlivan, Godál)
Spartak Trnava - MFK Karviná 3:1 (Egho 2, Lovás)