Podbrezová sa nechce zachraňovať v závere

Podbrezová sa nechce zachraňovať v závere

Železiari sú spokojní so zimnou prípravou a veria, že fyzicky i psychicky náročnú jar zvládnu.

Futbalisti Podbrezovej vstupujú do jarnej časti Fortuna ligy s ambíciou udržať sa v najvyššej súťaži a mať čo najmenšie starosti s bojmi o poslednú, resp. predposlednú priečku. Do kádra prišli traja noví hráči – srbský brankár Marko Drobnjak z FK Polet Ljubič, chorvátsky stredopoliar Stijepo Njire z 1. SC Znojmo a poľský útočník Jakub Wiezik z Tatrana Prešov.

Podbrezovčania zapracovali do kádra aj bratov Alexandra a Viktora Mojžišovcov z vlastnej juniorky. V štádiu riešenia je ešte prestup ukrajinského útočníka Ilju Tereščenka zo Slovana Bratislava. Klub opúšťajú Patrik Lukáč (Tatran Prešov), Jaroslav Kostelný, Kamil Kuzma a Martin Válovčan (hľadajú si angažmán). Tomáš Gerát, Lukáš Migaľa a Ľuboš Kupčík boli preradení do B-tímu a Andrej Rendla ukončil kariéru zo zdravotných dôvodov. „Mali sme v hľadáčiku viacerých futbalistov. Niečo sa podarilo, niečo nie. Vieme, v akých podmienkach tu žijeme, teda čo môžeme hráčom ponúknuť a čo už nie. Vieme vyskakovať len do výšky rozpočtu, ktorý je pre celý futbalový klub stanovený pre tento kalendárny rok 2018 na úrovni jeden a pol milióna eur. Niektorí mali vyššie platové nároky. Musíme si teda vychovávať aj mladých futbalistov a zaraďovať ich na súpisku. Posilnenie mužstva je adekvátne. Nemyslím si, že máme najslabší káder v lige,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident FK Železiarne Podbrezová Július Kriváň.

Mužstvo pod vedením trénera Mareka Fabuľu odohralo počas zimnej prestávky osem zápasov s bilanciou tri víťazstvá, tri remízy a dve prehry so skóre 14:10. Kvalitnejších súperov malo na sústredení v Turecku, kde najprv Podbrezovčania remizovali s NK Veres Rivne 0:0, potom vyhrali nad FK Budučnost Podgorica 2:0, následne remizovali FC Paksi 2:2 a napokon zaznamenali prehru s FC Kubaň Krasnodar 1:2. „Sme spokojní s prípravou. Nič nám nechýbalo. Prípravné zápasy splnili svoj účel i zameranie. Pozitívne je, že zdravotný stav hráčov bol oveľa lepší ako minulú zimu. Myslím si, že sme dobre pripravení na náročnú jar,“ hodnotil prípravu hlavný kouč železiarov a k ambíciám tímu dodal: „Primárnym cieľom je zostať v lige a zabudovať do A-tímu mladých hráčov. Moji zverenci majú na to, aby ťažkú jar zvládli. Bude to náročné tak po psychickej, ako i fyzickej stránke. Mnohí hráči v našom kádri sa prvýkrát stretnú s takýmto bojom v novom modeli súťaže. Dúfame teda, že nielen jar, ale aj následne jeseň nového ročníka bude pre klub úspešná.“

Po odchode stopéra Kostelného sa novým kapitánom Podbrezovej stal stredopoliar Miroslav Viazanko. Aj on verí, že mužstvo sa vyhne bezprostredným bojom o záchranu, čo na štvrtkovej tlačovej konferencii netajil: „Príprava bola štandardne náročná, v Turecku sme mali špičkové podmienky. Vyšlo nám aj počasie, trénovať bola radosť. Verím, že sme dobre pripravení na jar. To, čo sme natrénovali, chceme v jarnej časti zúročiť a vybojovať si záchranu vo Fortuna lige oveľa skôr než v samom závere súťaže. Ambíciou je dostať sa do takej pozície, aby sme pokojne dohrali ligu. Mužstvo na to schopnosti má. Verím teda, že to zvládneme.“

Podbrezovčania sú na desiatom mieste v tabuľke Fortuna ligy so štrnástimi bodmi. Na deviate Michalovce strácajú šesť bodov a na predposledný Prešov, s ktorým sa stretnú už v nedeľu 18. februára v Poprade, majú náskok jediného bodu. 

   

Káder Železiarní Podbrezová na jarnú časť Fortuna ligy:

brankári: Martin Kuciak, Marko Drobnjak, Samuel Vavrúš

obrancovia: Matúš Turňa, Daniel Magda, Lazar Djordjevič, Alexander Mojžiš, Ján Krivák, Karlo Bilič

stredopoliari: Miroslav Viazanko, Michal Breznaník, Stijepo Njire, Dávid Leško, Adrián Kopičár, Aldo Baez, Jakub Sedláček, Viktor Mojžiš

útočníci: Matúš Mikuš, Viktor Jedinák, Endy Opoku Bernadina, Jakub Wiezik      

 

príchody: Jakub Wiezik (Tatran Prešov), Marko Drobnjak (Polet Ljubič), Stijepo Njire (1. SC Znojmo), Alexander Mojžiš a Viktor Mojžiš (juniorka Podbrezovej)      

odchody: Patrik Lukáč (Tatran Prešov), Jaroslav Kostelný, Kamil Kuzma, Martin Válovčan (hľadajú si angažmán), Tomáš Gerát, Lukáš Migaľa, Ľuboš Kupčík (preradení do B-tímu), Andrej Rendla (ukončenie kariéry)