Derby? Niekedy sú emócie viac ako kvalita

Derby? Niekedy sú emócie viac ako kvalita

S kapitánom FC Spartak Trnava Martinom Mikovičom nielen o blížiacom sa derby na štadióne ŠK Slovan Bratislava.

Keď je cez víkend v Niké lige na programe naše najslávnejšie derby, neexistuje pútavejší športový sviatok na Slovensku. Zápasy medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava sú to najviac, čo máme. Ďalšia bitka odvekých rivalov a historicky dvoch najslávnejších slovenských klubov sa uskutoční už túto nedeľu na Tehelnom poli. Hoci vedúci belasí majú o osemnásť bodov viac ako tretia Trnava, o jednoznačnom favoritovi hovoriť nemôžeme. „Verím, že už by sme na Tehelnom poli konečne niečo mohli uhrať, i keď Slovan je z pohľadu kvality určite pred nami,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu najdekorovanejší hráč v súťaži v posledných dňoch a týždňoch, kapitán Spartaka Martin Mikovič (33), ktorý porozprával aj o tom, ako sa s pribúdajúcimi rokmi mení jeho pohľad na derby a takisto o vzájomnom rešpekte s hráčmi Slovana.

Pred zápasom s Dunajskou Stredou (3:0) ste si prevzali cenu za najkrajší gól mesiaca, ktorý bol naozaj krásny. Preukázali ste pri ňom pozostatky inštinktu útočníka, keďže v minulosti ste hrávali na hrote? 

Ďakujem, asi áno. Aj počas tréningov streľby vždy hovorím, že útočník by si v šestnástke nemal spracovávať loptu a vyčkávať. Takéto situácie zvyčajne riešim volejom, respektíve veľmi rýchlym zakončením. Vyšlo to pekne, takže asi tam ešte nejaký inštinkt je. Netvrdím, že inštinkt zabijaka, ale útočníka určite áno. 

Bol to jeden z vašich najkrajších gólov v kariére? 

Veľa gólov nestrieľam, ale keď už sa nejaký podarí, zvyčajne je pekný. Nuž a tento bol rozhodne jeden z tých krajších medzi peknými. 

Nedeľný večer ste mali naozaj vydarený. Najskôr ste si prevzali cenu, potom ste zdolali FC DAC 1904 Dunajská Streda 3:0 a vy ste sa na tom podieľali asistenciou. Ako ste si to celé užili? 

V prvom rade som sa tešil z troch bodov a hry, akou sme sa prezentovali. V úvode jari sme s Dunajskou Stredou prehrali (1:2). Skutočnosť, že som mal prsty v góloch, ma teší, ale dôležité bolo, že sme náskok pred FC DAC zvýšili na rozdiel piatich bodov. 

Úvod jari v Niké lige vám nevyšiel, v posledných štyroch kolách základnej časti ste získali len tri body (1-0-3). Nadstavbu ste odštartovali dominantným víťazstvom. Cítite, že sebavedomie tímu prudko stúplo? 

Po takomto výkone a výsledku sebavedomie logicky stúpa, ale zase nemôžeme teraz lietať. Ak by za stavu 0:0 hosťujúci Trusa využil svoju šancu, zápas sa mohol vyvíjať aj inak. Chvalabohu, že sme zase neinkasovali z prvej príležitosti súpera a dominantne zvíťazili. Tak by to malo v Trnave vyzerať, doma by sme nemali strácať body. Máme čo naprávať, keďže na začiatku jari sa nám nevyhli zaváhania. Ak by sme vstup do roka zvládli lepšie, už by sme boli na druhej priečke. 

V posledných dňoch ste neboli dekorovaný jediný raz. V dueli s Banskou Bystricou ste počet štartov v súťažných zápasoch za Spartak zaokrúhlili na číslo 300. Čo na to hovoríte? 

Je to bomba, to číslo je naozaj veľmi pekné. Keď som bol mladý, ani som v taký veľký počet štartov za Trnavu nedúfal. S pribúdajúcim vekom mi zápasy pribúdali a myslím si, že sa nemám za čo hanbiť. Odohral som lepšie i slabšie zápasy a vyšlo mi to na pekné číslo, ktoré si určite vážim. Verím, že ešte nejaké štarty pridám. Keď budem mať požadovanú výkonnosť a zdravie mi bude slúžiť, možno by som mohol potiahnuť ešte nejaký ten rok, dva, tri… Päť! 

Martin Mikovič triumfoval v ankete Gól mesiaca február týmto výstavným kúskom

Pri príležitosti tohto míľniku vás obdarovali aj spoluhráči a len ťažko ste skrývali dojatie. Uvedomili ste si práve vtedy, čo sa vám vlastne podarilo? 

Bolo to veľmi milé a áno, aj dojemné. Ako každé ráno som prišiel na videoanalýzu s tým, že nám ide tréner ukázať nejaké herné situácie a spolu sa ideme chystať na Dunajskú Stredu. V tom prídu dvaja chalani, v mene celej kabíny a trénerov vám odovzdajú plaketu, pogratulujú a človek si zrazu uvedomí, že voľačo pre ten klub spravil a nejaký čas tu strávil. To, že si na vás takto spomenú spoluhráči… Verte, že to by zamávalo s každým. Bolo to super. 

Čo všetko ste dostali od spoluhráčov? 

Spomenutú veľkú plaketu, na ktorej je fotografia choreografie zo zápasu s Ludogorcom Razgrad, na ktorej ma fanúšikovia stvárnili ako Terminátora a ja pred ich plátnom stojím so zakrytým okom. Chlapci mi to dali pekne zarámovať. Okrem toho som dostal fľašu so špeciálnym motívom pri príležitosti 300 štartov. Nuž a jeden darček bol recesia, venovali mi akože poukaz do Turecka na nastrelenie vlasov. 

Ak by bol pravý, využili by ste ho? 

Človek by možno nad tým aj pouvažoval, ale potom si povie, že takto vyzerá Miki a je to tak, ako to má byť. Musím povedať, že na poukaze si dali poriadne záležať. Ak by som nepoznal trnavskú kabínu, možno by som aj uveril. Ale keďže chlapcov poznám, hneď som vedel, že ide o žart. 

Už v nedeľu vás čaká veľké derby v Bratislave so Slovanom? Neviete sa dočkať? 

Čaká nás naozaj veľký zápas, krajší na Slovensku môžete len ťažko zažiť. Či už na Tehelnom poli alebo u nás, je to derby, ktoré vždy priláka veľa ľudí. Na trávniku Slovana sa predstavíme znova po dvoch týždňoch, naposledy sme prehrali 0:2. Oba kolektívy sa veľmi dobre poznajú a neviem, či sa ešte máme navzájom ako prekvapiť. Verím, že už by sme tam mohli získať nejaké body, keďže oni u nás zvyčajne víťazia alebo hrajú nerozhodne a my tam zase prehrávame. 

Naposledy ste boli na súpera veľmi dobre pripravení, no aj tak predviedli Tigran Barseghyan a Vladimír Weiss ml. akciu, ktorou v podstate rozhodli o víťazstve. Dá sa vôbec na takých kvalitných hráčov pripraviť? 

Systémovo sa môžete nachystať na sto percent, ale individuálna kvalita vie byť kľúčová. Konkrétne pri prvom inkasovanom góle v poslednom zápase by som možno viac ako Tigrana a Vlada vyzdvihol Džabu Kankavu, ktorý neprehral súboj s trojicou našich hráčov, čo bolo kľúčové. Ak by sme prerušili akciu vtedy, nič by sa nedialo. Keď sa lopta dostane už k ich vrchnej trojici, je to ťažké. Neklamme si, tam má Slovan dvojnásobne vyššiu kvalitu ako zvyšok ligy. Tigran je v dobrej forme a Vlado má zdravotné problémy, ale na derby sa vždy dokáže nachystať. Je to top hráč. 

V čom konkrétne na ihrisku ako súper precítite tú kvalitu slovanistov? 

V zostave Slovana je gro hráčov, ktorí zažili ťažké zápasy na klubovej aj reprezentačnej úrovni. O kariérach Kucku, Barseghyana, Weissa by sme mohli hovoriť dlho. Áno, sú to hráči Niké ligy, ale dlho pôsobili v zahraničí. Nemáme problém priznať si, že sú to v globále lepší futbalisti ako my, ale to nie vždy rozhoduje. V derby je to často aj o emóciách, ale v poslednej dobe v našej lige ani s ich pomocou nevieme Slovan zdolať. Verím, že už by sme na Tehelnom poli konečne niečo mohli uhrať, i keď Slovan je z pohľadu kvality určite pred nami. 

Októbrové derby sa odohralo pred návštevou sezóny, zavítalo naň 12 528 divákov. Foto: Niké liga

Je zaujímavé, že odkedy rivalov trénersky vedú Vladimír Weiss st. (Slovan) a Michal Gašparík ml. (Trnava), Spartak nevie zvíťaziť v ligovom derby a belasí zase v pohárovom. Máte pre to nejaké vysvetlenie? 

Asi je to o tom, kto sa vie lepšie pripraviť na danú súťaž. V lige Slovan dominuje a my sa zase dokážeme nachystať na jeden pohárový súboj. So Slovanom sme sa stretli v posledných dvoch finále Slovnaft Cupu a tréner vždy zvolil dobrú taktiku. 

Ste trnavský rodák a odchovanec. Čo pre vás osobne znamenajú zápasy so Slovanom? 

S pribúdajúcim vekom to beriem inak. Stále je to derby, ale ako mladší som býval premotivovaný, priam až nabrúsený na súpera. Dnes to vnímam ako dôležitý a prestížny zápas pre nás, pre celú Trnavu. Cítim skôr zodpovednosť, ale už sa mi nestáva, že by som bol na ihrisku prepnutý. 

Z vašich slov aj cítiť, že hráčov Slovana rešpektujete. 

To platí nielen o slovanistoch. Rešpekt prechovávam ku každému hráčovi a členovi realizačného tímu, proti komu aktuálne hráme. Nepríjemný na súpera som len vtedy, keď niekto nepreukáže rešpekt mne. V dueli so Slovanom Bratislava sa mi dosiaľ nestalo, že by som mal s niekým potýčku, ktorá bola za hranou. Nikdy som nemal problém si s ktorýmkoľvek hráčom Slovana podať po zápase ruku. 

Takže cítite rešpekt aj zo strany slovanistov voči vám? 

Áno. Samotné zápasy prinesú aj horúce momenty, ale po skončení si vždy férovo podáme ruky a aj sa porozprávame. Rivalita medzi nami je zdravá, po konečnom hvizde si pogratulujeme. 

Ako si predstavujete ideálny nedeľný večer? 

Kiežby prišiel plný štadión, bolo by to krásne. Náš posledný vzájomný zápas sledovalo 11-tisíc ľudí, prial by som si, aby teraz bola ešte vyššia návšteva. Verím, že sa bude hrať v dobrej atmosfére, k čomu prispejú aj naši fanúšikovia v sektore hostí. Ideálny scenár by bol, že by sme odtiaľ už odišli aj s nejakými bodmi.   

MARTIN MIKOVIČ – FAKTY 

  • Narodil sa 12. septembra 1990 v Trnave, je hráč a kapitán miestneho FC Spartak. 
  • Je odchovanec Trnavy, v ktorej si prešiel cez všetky mládežnícke kategórie, až sa presadil v prvom tímu Spartaka. 
  • Začiatkom roka 2017 zamieril do poľského tímu Termalica Nieciecza, kde strávil tri a pol sezóny, no po prvom polroku zažil s tímom zostup z Ekstraklasy do druhej ligy. 
  • Do Niké ligy sa vrátil v lete 2020 a odvtedy so Spartakom dvakrát vyhral pohár po finálových bitkách v predĺžení so Slovanom Bratislava (2022, 2023). 
  • V tejto sezóne Niké ligy odohral zatiaľ 16 zápasov (1148 minút) s bilanciou 1+1, celkovo v našej najvyššej súťaži absolvoval 226 stretnutí, v ktorých zaznamenal 31 gólov. Za Spartak si odkrútil už 303 súťažných stretnutí. 
  • Slovensko reprezentoval v kategórii do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč bol Thierry Henry, palce drží FC Barcelona. 
  • Je ženatý, s manželkou Dominikou vychovávajú dcérku Nelu (2 roky).