Košice aj Michalovce si želajú body a fanúšikov na tribúnach

Košice aj Michalovce si želajú body a fanúšikov na tribúnach

Program druhého kola nadstavbovej časti otvorí východniarsky súboj.

Bardejov, Humenné, Košice, Michalovce, Prešov. Východné Slovensko malo v najvyššej futbalovej súťaži vždy svojich zástupcov, no napriek tomu museli tamojší fanúšikovia viac ako päť rokov čakať na regionálny duel na ligovej úrovni. Na zápas v máji 2018 medzi Prešovom a Zemplínom nadviazal ďalší východniarsky futbalový súboj až v auguste 2023.

Nováčik FC Košice cestoval v piatom kole aktuálnej sezóny do Michaloviec, kde vybojoval prvú ligovú výhru (0:2). V decembrovej odvete na domácej pôde takisto triumfoval, tentoraz 2:1. V piatok nás čaká ďalší duel týchto aktérov, Zemplín a Košice sa stretnú v rámci zápasového programu 2. kola skupiny o udržanie sa.   

V prípade Michaloviec a Košíc ide o susedov, ktorých delí nielen necelých päťdesiat kilometrov vzdušnou čiarou, ale aj päť bodov v tabuľke. Oba tímy aktuálne ťahajú najdlhšiu bodovú šnúru v sezóne – Košice neprehrali posledné štyri zápasy v rade (1-3-0), Zemplín tri (2-1-0).   

V oboch kabínach nájdeme gólových lídrov, za osemgólovým Matúšom Marcinom z MFK zaostáva košický Žan Medved len o jeden presný zásah. Vzácne vyrovnané čísla majú brankári – priemer inkasovaného gólu na zápas Slovinca Žigu Freliha aj Portugalčana Cristiana Figueireda je 1,2. Avšak, Frelih odchytal deväť stretnutí, Figueiredo iba päť.   

Bodovo sa priblížiť k súperovi   

Zemplín povedie v treťom zápase s Košicami tretí tréner. Po Marekovi Petrušovi a Petrovi Struhárovi bude tentoraz na lavičke stáť František Straka, ktorému sa zatiaľ v Michalovciach darí. S tímom vybojoval prvé víťazstvá a v troch zápasoch získal celkovo sedem bodov. Obranca Daniel Magda prezrádza, že posledné týždne sa prejavili aj na atmosfére v kabíne: „Po pozitívnych výsledkoch je nálada lepšia, ako bola predtým. Ale nie sme spokojní s naším postavením v tabuľke. Aj keď sa nám podarilo bodovo vzdialiť od Moraviec, chceli by sme sa ešte viac priblížiť ku Košiciam.“

Ideálnu príležitosť bude mať so spoluhráčmi už v piatok, hoci bilancia s týmto súperom je pre Michalovčanov zatiaľ negatívna. „Áno, je pravda, že sme s nimi dvakrát prehrali, ale na to sa teraz nepozeráme. Sústredíme sa na nás a do zápasu pôjdeme s tým, že chceme podať dobrý výkon a nadviazať na výsledky z posledných stretnutí,“ hovorí Magda odhodlane.

Takto to vyzeralo v auguste v Michalovciach na prvom zápase Zemplína s Košicami

Košičania chcú víťaznú reprízu   

Košice získali v posledných štyroch stretnutiach šesť bodov. V domácej šatni v Košickej futbalovej aréne tak vládne dobrá nálada. „Teší nás, že sa nám podarilo trošku stabilizovať výkony a že sa nám darí zbierať body. Sme v situácii, keď potrebujeme každý jeden. Zároveň však vieme, že z niektorých zápasov sa dá vyťažiť možno aj viac. Sme radi, že sa nám darí bodovať a veríme, že v tom budeme pokračovať. Ale naďalej musíme ku každému zápasu pristupovať zodpovedne, plniť taktické pokyny od trénerov a veriť vo vlastné schopnosti,“ prízvukuje Lukáš Fabiš.   

Obranca Košíc bol na ihrisku pri oboch víťazstvách nad Zemplínom v tejto sezóne. A potešila by ho výsledková repríza: „Samozrejme, veríme, že sa nám to podarí aj na tretí pokus. Vieme, že posledné zápasy Michalovčanom vyšli, po veľmi dlhej dobe konečne vyhrali, s novým trénerom prišiel nový impulz. Ale ako som spomínal, my musíme veriť v náš tím, naše schopnosti a herný plán nastavený na tento duel. Musíme ísť za dobrým výsledkom, za tromi bodmi a pokračovať v nastolenom trende herného prejavu aj výsledkov. Bude to veľmi ťažký zápas, pretože Michalovce momentálne cítia šancu, že s nami môžu bodovať. Musíme byť o to ostražitejší, dať si pozor na ich silné veci a naopak, poriadne si naštudovať ich slabiny a využiť ich.“ 

V zápase 16. kola vystrihol Anane Tidjani (vtedy hráč FC Košice) gólové nožnice. Foto: TASR


Väčšia motivácia, špeciálny náboj   

Na dve merania síl týchto tímov si našlo cestu dovedna viac ako 3200 fanúšikov. Všetci aktéri si želajú, aby mal piatkový duel čo najpočetnejšiu divácku kulisu.

„Tento zápas prináša o to väčšiu motiváciu, keďže ide o východniarske derby, tak pre nás, ako aj pre priaznivcov oboch klubov. Dúfam, že sme našich fanúšikov poslednými zápasmi potešili a prilákali ich tak aj na najbližšie stretnutie,“ želá si Daniel Magda.   

„Takýto duel určite má špeciálny náboj, veď je to východniarske derby,“ vyjadruje sa v podobnom duchu aj Lukáš Fabiš. „Pre nás je však momentálne každé stretnutie extréme dôležité. Ku každému musíme pristupovať rovnako, snažiť sa udržať čisté konto a premeniť naskytnuté šance.“   

Pridal aj odkaz pre fanúšikov Košíc: „Chcem sa im aj touto cestou poďakovať za doterajšiu podporu, ktorá nám dávali na domácich i vonkajších zápasoch. Verím, že si ich čo najviac nájde cestu do Michaloviec a budeme sa po tretíkrát spoločne tešiť z víťazstva nad týmto súperom.“

Ktorí hráči a fanúšikovia sa napokon po východniarskom súboji budú väčšmi radovať, sa dozvieme v piatok večer. Duel má výkop o 17:30 h. na michalovskom štadióne a jeho priamy prenos prinesie Voyo aj Nova Sport.