Čo prinieslo 22. kolo? Derby i drámu do posledných minút

Čo prinieslo 22. kolo? Derby i drámu do posledných minút

Ondřejovi Smetanovi sa s mužstvom Ružomberka v Niké lige darí, ViOnu už menej.

Základná časť Niké ligy je minulosťou. Spoznali sme postupujúcich do skupiny o titul aj členov skupiny o udržanie sa. Uplynulé 22. kolo prinieslo mnoho vzruchu a vyrovnanosť tímov v strede tabuľky v plnej kráse, veď o dvoch miestenkách v prvej šestke museli pri rovnakom počte bodov rozhodnúť ich vzájomné zápasy. Pozornosť však pútali nielen tímy, ale aj jednotlivci.

Emocionálny paradox na Liptove

Športový úzus, že po prehratom zápase zdolaný tím smúti, porušil duel medzi Ružomberkom a Podbrezovou. Priamy súboj o prvú šestku zvládli lepšie futbalisti Ružomberka, no ani výhra im v konečnom súčte nemusela stačiť. Napokon však Trenčín aj Dukla remizovali a to posunulo do skupiny o titul nielen víťazný Ružomberok, ale aj zdolanú Podbrezovú. Napätie, ktoré vládlo v sobotňajší večer na štadióne pod Čebraťom, sa zrazu v oboch kabínach zmenilo na obrovskú radosť.   

Vydarené počínanie Ondřeja Smetanu

Prvý raz sa tréner Ondřej Smetana postavil v Niké lige na lavičku Ružomberka v 12. kole. Prehral so Žilinou a následne aj v Skalici. Následne však mužstvo pod jeho vedením odštartovalo sériu, ktorá trvá doteraz. Ružomberok neprehral deväť duelov v rade, šesť z nich vyhral. Smetanovi sa podarilo získať 21 bodov a s tímom z Liptova sa predstaví v skupine o titul. Ružomberčania ju načnú domácim zápasom so Slovanom.

Derby čoskoro opäť na programe   

Ak hovoríme o sériách bez prehry, nemožno nespomenúť ŠK Slovan Bratislava. „Belasí“ naposledy podľahli ešte v septembri Dunajskej Strede, odvtedy na ligovej scéne vyhrali 16 stretnutí a v jednom remizovali. Bod na Tehelnom poli dokázal počas tejto série získať iba Ružomberok. Ostatné víťazstvo prišlo v derby, Slovan nad Spartakom zvíťazil 2:0. Do nadstavbovej časti ide so 16-bodovým náskokom pred druhou Žilinou. Do konca sezóny sa Slovan a Trnava stretnú ešte dvakrát, 17. marca na Tehelnom poli a 20. apríla na Štadióne Antona Malatinského.   

Pohľad na individuálne štatistiky   

Róbert Polievka z Dukly s 11 gólmi kraľuje poradiu strelcov, spoločne s Tigranom Barseghyanom zo Slovana sú aj na čele ligovej produktivity (obaja 18 bodov). Barseghyan má tiež najviac gólových prihrávok, rovnako ako podbrezovský Peter Kováčik – 10. Zmena po 22. kole nastala medzi brankármi, Milan Borjan (Slovan) je s deviatimi vychytanými nulami na čele tejto štatistiky. Zároveň má aj najnižší priemer inkasovaných gólov na zápas – 0,8. Všetci budú mať ešte desať zápasov na to, aby svoje individuálne čísla zveľadili. Alebo sa do popredia štatistík dostane niekto iný?   

Zemplín s prvou výhrou, ViOn naďalej čaká 

Negatívna séria Zemplína sa skončila. Po 287 dňoch a prvýkrát v aktuálnej sezóne vyhrali ligový zápas. V stretnutí predposledného s posledným zdolali FC ViOn 4:1 a v tabuľke zväčšili odstup na šesť bodov. Výraznou mierou sa o víťazstvo pričinil kapitán Michaloviec Igor Žofčák, ktorý strelil gól, na ďalší prihral, zveľadil svoj rekord ako najstarší strelec v histórii najvyššej slovenskej súťaže a zároveň vyrovnal rekord Tomáša Ďubeka v počte ligových štartov. Obe mužstvá viedli vo vzájomnom stretnutí českí tréneri. Šancu na odvetu bude mať Dušan Uhrin ml. už cez víkend, keďže v prvom kole skupiny o udržanie sa cestujú zverenci Františka Straku na duel do Zlatých Moraviec. FC ViOn je jediným klubom v ligovej histórii, ktorý nedokázal vyhrať ani v jednom z doterajších 22 kôl.