Dlhodobá dôvera? Dobre to padne…

Dlhodobá dôvera? Dobre to padne…

S trénerom MFK Dukla Banská Bystrica Máriom Auxtom nielen o tom, čo na jeho zverencov čaká v jarnej časti.

Keď v priebehu jesene zamieril do cyperského Othellosu Athienou tréner Banskej Bystrice Michal Ščasný, vedenie Dukly muselo narýchlo riešiť otázku zloženia realizačného tímu. Manažment klubu spod Urpína sa napokon rozhodol pre logické riešenie. Dočasné poverenie viesť kolektív dostal dovtedajší asistent hlavného kouča Mário Auxt (45) s tým, že túto tému uzavrú v Dukle v zime. Ani po zmene na trénerskom poste sa Banskobystričanom neprestalo dariť, práveže svoju formu dokázalo mužstvo ešte zlepšiť. Vo výsledku je z toho aktuálne štvrté miesto po jesennej časti. Logicky sa pri mene Mária Auxta už neobjavuje formulka dočasný tréner, s klubom podpísal kontrakt ako hlavný kouč do leta 2024 a teraz pred ním stoja nové výzvy. „Samozrejme, radi by sme v nadstavbe hrali s najlepšími slovenskými mužstvami,“ načrtol jasný plán v rozhovore pre Našu ligu Mário Auxt. Prezradil však toho oveľa viac.

Ako si užívate prvú zimnú prípravu v pozícii hlavného trénera v Niké lige? 

Zimných príprav mám už za sebou dosť a nemám pocit, že sa toho pre mňa až tak veľa zmenilo. Áno, ako hlavný tréner musím riešiť viac vecí, keďže s vedením spolupracujem aj pri otázke zloženia kádra, ale inak je to veľmi podobné v porovnaní s minulosťou. Veľmi mi pomohlo, že realizačný tím vystužil asistent Marek Bažík. Myslím si, že sa nám darí spoločne dobre fungovať. Každý má svoje úlohy a zodpovednosť za ne. Ide nám to fajn, každý sa sústredí na svoju robotu. 

Dôveru vedenia ste si vydobyli priaznivými výsledkami. Čo ste cítili, keď vám manažment predostrel ponuku pokračovať ako hlavný tréner? 

Samozrejme, že to dobre padne. Mužstvo som poznal, takže som sa nesnažil robiť veľké zmeny, iba postupne pridávať jednotlivé dieliky. Postavili som to na robote, ktorú sme odviedli už spoločne s Michalom Ščasným. Myslím si, že mužstvo to prijalo a hráči uverili aj novým veciam, ktoré sme priniesli. Napokon sú z toho aj priaznivé výsledky. 

Na čom najmä ste pracovali počas tejto zimy? 

Snažili sme sa o takpovediac vedomejší futbal. Aby sme na ihrisku vedeli, čo presne chceme robiť pri zakladaní útoku, jeho vedení a finalizácii. Samozrejme, dôležitá je aj defenzíva, čiže sme sa v podstate snažili upevniť princípy systému, ktorý sme budovali s Michalom Ščasným. Môj cieľ je prinášať do nášho herného prejavu prvky, ktoré hráčom potom pomôžu na ihrisku. Chceme mať určitú tvár, o ktorú sa vždy môžeme oprieť. 

Na úvod jari vás čaká napínavý boj o prvú šestku. Už sa toho neviete dočkať? 

Samozrejme. Tabuľka je poriadne nahustená a určite to bude zaujímavé aj pre fanúšikov. Ide o veľa a každý z tímov na štvrtej až siedmej pozícii sa chce dostať do hornej šestky. My nie sme výnimka, chceme si zahrať skupinu o titul. Radi by sme v nadstavbe hrali s najlepšími slovenskými mužstvami. 

V minulej sezóne ste nemali takto dobre rozohraný boj o hornú šestku, a predsa len ste sa do nej predrali. Čo hovoríte na váš medziročný progres, keďže dnes ste na štvrtej priečke a mnohí vás na účasť v skupine o titul už favorizujú? 

Nestaval by som to do role, že sme nejaký favorit. Rozhodovať môže každý bod, prípadne moment v zápase. Je to tenký ľad. My sa budeme snažiť, aby sme na ihrisku odviedli maximum a nazbierali čo najviac bodov. 

Káder máte stabilizovaný. Cítite, že mužstvo je sebavedomé a ide jasne za hornou šestkou? 

Máme zdravú kabínu. Chlapci sa chcú pobiť o šancu súperiť s najlepšími. To je fajn, spolu kráčame za naším cieľom. Zároveň platí, že ak by sa nám to aj nepodarilo, nebudeme z toho robiť tragédiu. V takom prípade by sme skúsili vyhrať skupinu o udržanie sa. 

Tímy na štvrtej až siedmej priečke majú zhodne 29 bodov. Patríte medzi trénerov, ktorí si pozreli žreb všetkých súperov a počítajú s rôznymi kalkuláciami? 

Niečo som si pozrel, ale snažím sa to čo najmenej riešiť. Keby som sa zapodieval postupovou matematikou, mohli by mi ujsť podstatnejšie veci z našej kabíny. Pre mňa je dôležité, aby sme my fungovali na sto percent, nech sa prezentujeme čo najlepšie a pokúsime sa dosiahnuť úspech. Darmo by sme čokoľvek počítali, ak by sme si neodviedli vlastnú prácu. Každý zápas bude mať svoj náboj, stretnutia so všetkými súpermi budú náročné. Niektoré tímy hrajú o udržanie sa a proti nim to možno bude ešte náročnejšie ako proti priamym konkurentom. 

Koľko bodov bude podľa vás treba získať v prvých štyroch kolách jari na spečatenie účasti v hornej šestke? 

Ťažko povedať. Minulý rok potrebovali Ružomberčania z posledných dvoch zápasov jediný bod, no nepodarilo sa im ho uhrať a napokon skončili v dolnej šestke. Naša úloha je ukázať vždy maximum. 

Slovan Bratislava uvoľnil svojho kanoniera Aleksandara Čavriča do Japonska, žilinský strelec Dávid Ďuriš zamieril do Talianska. Vy svojho kanoniera stále máte. Ako vnímate ságu okolo transferu Róberta Polievku? 

Je to stále otvorená téma. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni, všetci v klube by sme mu transfer dopriali. Ak bude mať príležitosť posunúť sa, bola by to skvelá správa aj pre náš klub. V Dukle by sme si vážili, že sa od nás dostal na skvelú adresu. 

V neistote je nielen on, ale aj vy… 

Takto nerozmýšľame. Robo je tu a ide naplno. Akonáhle by prišlo k jeho transferu, tak by sme na to zareagovali. Máme pripravené nejaké alternatívy. Zatiaľ to však neriešime. 

Róbert Polievka je nielen herný, ale aj osobnostný líder tímu. V tomto smere ho má kto v šatni nahradiť? 

Samozrejme, máme v kádri viac skúsených hráčov, ktorí dobre vplývajú na našich mladíkov. Chémia v šatni funguje. Verím, že by nám to ďalej klapalo na ihrisku aj mimo neho. 

Čo je dnes pre vás základný cieľ do jari? 

Radi by sme sa prezentovali futbalom, ktorý priláka divákov. To je pre nás najdôležitejšie. Zároveň verím, že dobrý futbal by nám mohol priniesť postačujúci počet bodov na účasť v hornej šestke.

MÁRIO AUXT – FAKTY 

  • Narodil sa 25. septembra 1978, pochádza z Dudiniec, pracuje ako hlavný tréner v MFK Dukla Banská Bystrica. 
  • Počas hráčskej kariéry to dotiahol najvyššie do tretej ligy, ktorú hrával za béčko Dukly, v Rakytovciach a vo Zvolene. 
  • Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici študoval učiteľstvo telesnej výchovy a geografie. Popri tom si robil trénerské kurzy. 
  • Trénovať začal hneď po skončení štúdia v mládeži Dukly Banská Bystrica, kde neskôr dostal príležitosť viesť aj juniorku. V Dukle strávil dvanásť rokov. Následne sa presunul do Podbrezovej, kde pracoval pri mládeži a takisto v áčku ako asistent Jaroslava Kentoša, s ktorým sa pričinil o historický postup „železiarov“ v sezóne 2013/14 do najvyššej súťaže. Po postupe medzi elitu už pracoval len v áčku Horehroncov. Po konci Jaroslava Kentoša v Podbrezovej viedol ako hlavný tréner béčko. 
  • Cesty s Jaroslavom Kentošom sa mu znova skrížili v Žiline, kde mu od leta 2018 robil asistenta a v tejto funkcii zotrval aj po Kentošovom konci pod Dubňom až do júla 2020, posledný polrok už vypomáhal Pavlovi Staňovi. 
  • V lete 2021 sa ujal funkcie asistenta trénera do 21 rokov, kde opäť začal spolupracovať s Jaroslavom Kentošom. V tejto pozícii je dodnes. Klubový život však neopustil. Popri práci v národnom tíme viedol v sezóne 2021/22 druholigovú Petržalku. 
  • Od leta 2022 pracoval ako asistent trénera Michala Ščasného v MFK Dukla, vlani dostali spolu Banskú Bystricu z pozície nováčika do hornej šestky. V rovnakom tandeme začali aj aktuálny ročník, no keď sa v októbri Michal Ščasný rozhodol prijať ponuku z cyperského Othellosu Athienou, vedenie klubu poverilo Mária Auxta vedením tímu do konca jesene a v zime ho vo funkcii potvrdilo do konca sezóny. 
  • Páčia sa mu rôzne herné štýly, ale najviac ten, ktorý do FC Liverpool vniesol tréner Jürgen Klopp.