Ak naplní kontrakt, prekoná Malatinského

Ak naplní kontrakt, prekoná Malatinského

S trénerom FC Spartak Trnava Michalom Gašparíkom ml. nielen o predĺžení kontraktu s červeno-čiernymi.

Už dnes je najdlhšie slúžiaci tréner v Niké lige a zároveň najdlhšie pôsobiaci trnavský kouč v ére samostatnej republiky. Michal Gašparík ml. (42) sa posunul od dorastu k mužom Spartaka v januári 2021. Za ten čas dotiahol červeno-čiernych trikrát k tretej priečke, dvakrát k víťazstvu v pohári a na jeseň účinkovalo mužstvo zo „slovenského Ríma“ v skupine Konferenčnej ligy. Nečudo, že vedenie Trnavy ponúklo svojmu kormidelníkovi návrh novej zmluvy, na ktorý prikývol a následne kontrakt podpísal. Bývalý výborný stredopoliar má dnes istotu do konca sezóny 2025/26. Ak zmluvu dodrží, bude pri mužstve dlhšie ako legendárny Anton Malatinský (1971 – 1976). „Je skvelé, že som dostal ďalšiu dôveru. Som tu doma, budem súčasťou klubu a verím, že sa nám bude aj naďalej dariť,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Michal Gašparík ml.

Čo hovoríte na predĺženie zmluvy so Spartakom? 

Som rád a vďačný, takisto aj trochu prekvapený, že už sú to tri roky. Ubehli naozaj rýchlo. Keď príde tréner do Trnavy, nepočítate s dlhodobou spoluprácou, lebo si uvedomujete, že pôsobíte v náročnom prostredí. O to väčšiu radosť mám, že spoločne s kolegami z realizačného tímu sme sa ako začiatočníci dokázali takto dlho udržať pri kormidle Spartaka a že pokračujeme spolu ďalej. 

A nielen udržať. Každý rok sa vám niečo podarilo. Dnes už máte v zbierke tri tretie miesta, dve víťazstvá v pohári a účasť v skupine Konferenčnej ligy. 

Sú to obrovské zážitky a spomienky, ktoré nám zostanú na celý život. Pamätám si, ako sa nám začalo dariť v prvej polsezóne, keď sme mužstvo vytiahli zo stredu tabuľky až do Európy. V nasledujúcich sezónach sme vyhrali dvakrát pohár a vždy po finálovej bitke so Slovanom. Prvýkrát sa Trnave podarilo obhájiť prvenstvo v Slovnaft Cupe, takže sme sa aj zapísali do histórie. Teraz sme sa dostali cez tri predkolá až do skupiny Konferenčnej ligy, takže sme zvládli aj nadstavbu. Myslím si, že Trnavčania si to zapamätajú a ja som rád, že môžem byť toho súčasťou. 

Asi nikdy nebudete úspešnejší ako Anton Malatinský, ale môžete byť pri kormidle dlhšie. Čo to pre vás znamená? 

Vôbec som o tom nevedel. Dozvedel som sa to tesne pred podpisom zmluvy. Teraz už aj trošičku mám v hlave, že určite by som chcel túto métu dosiahnuť. Bol by to významný míľnik. Ale je to veľmi ďaleko. Vo futbale sa veci často menia veľmi rýchlo. Verím, že spoločne s kolegami z realizačného tímu nadviažeme na konštantný progres počas posledných troch rokov, že je to v našich silách a že pri kormidle budeme aj počas ďalšieho dva a pol roka. Uvidíme, čo príde potom. 

Nielen z pohľadu dĺžky pôsobenia, ale aj z pohľadu úspechov, patríte medzi najväčších trénerov Trnavy v ére samostatnosti. 

Krajší začiatok som ani nemohol mať. Áno, nejaké predstavy boli. Išiel som do toho s tým, že dám do roboty pre klub svoje maximum. Dúfal som, že budem tréner, ktorý dosiahne priaznivé výsledky a že v Spartaku zostaneme dlhšie. Napokon sa mi v prvých sezónach na seniorskej úrovni podarilo získať trofeje. Dosiahli sme aj nadstavbu, nad ktorou som ani nerozmýšľal. Je jasné, že každý v Trnave vrátane mňa sníva o titule, ale to je veľmi ťažké. Zároveň platí, nikdy nehovor nikdy. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Nesmierne si cením už tie méty, ktoré sme dosiahli. 

Viete si predstaviť, že by ste sa pre Trnavu stali tým, čo bol Ján Kozák st. v Košiciach? Inak povedané, že by ste dlhodobo pôsobili v Spartaku a boli by ste s ním výsostne prepojený? 

V danej chvíli si to neviem predstaviť, ale po troch rokoch mi prišlo úplne prirodzené zostať v Trnave a predĺžiť zmluvu. Necítim potrebu zmeny pôsobiska. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale viem si predstaviť, že v prípade úspechov by som v Spartaku zotrval aj dlhšie. Zároveň verím, že ak by som aj niekedy odišiel, moje puto s klubom je také silné, že by som sa mohol časom vrátiť, hoci aj v inej pozícii. Trnava je moja srdcovka, som tu doma a Spartak bude pre mňa vždy najviac. Pokiaľ budem mať šancu byť súčasťou klubu v akejkoľvek pozícii, určite ma to poteší. 

Trnava je jediný klub v lige, kde je tréner a športový riaditeľ jedna osoba. Myslíte si, že vám to pomohlo upevniť si pozíciu, keďže si budujete mužstvo na svoj obraz? 

Áno. Je veľmi dôležité, že mám veľké právomoci, ale zároveň aj veľkú zodpovednosť. Umožňuje mi to robiť veci podľa seba. Samozrejme, rozhodnutie nie je nikdy len na mne, ale moje predstavy sa vedenie a majitelia snažia plniť v rámci klubových možností. Zatiaľ nám to funguje. Možno je to námet aj pre iných, že sa dá pracovať týmto spôsobom. Vo svete majú tréneri často výrazné právomoci, na Slovensku sú v mnohých prípadoch veľmi okresané. 

Asi by to nešlo bez vnútroklubovej chémie. 

Áno, sadli sme si aj ľudsky. Väčšina ľudí v klube sú Trnavčania, ktorým záleží na Spartaku. Pre nikoho z nás to nie je len práca. Z majiteľov aj prezidenta cítim, že sú na mojej strane. S dôverou sa vám oveľa ľahšie pracuje. Toto všetko prispieva k fungovaniu klubu. 

Na seniorskej úrovni ste ešte nezažili neúspech. Už ste rozmýšľali, ako budete zvládať nevydarené obdobia, prípadne výpoveď? 

Pokiaľ sa to stane v Trnave, určite to pre mňa bude smutné. Nechcem nad tým rozmýšľať, aby som si nepritiahol negatívne veci. Snažím sa uvažovať skôr pozitívne a zatiaľ mi to tak aj vychádza. Verím, že budeme úspešne pokračovať ďalej. 

V sobotu ste absolvovali generálku s rakúskym Hartbergom (0:0) a už cez najbližší víkend vás čaká prvý súťažný zápas – osemfinále pohára v Košiciach. Už sa neviete dočkať nových výziev? 

Veľmi sa už teším na jarnú časť. Príprava je zvyčajne nudná, v zápasoch o nič nejde, veľa sa skúša a nepozerá sa až tak na výsledky. To nie je ono, mám rád ostré zápasy a zdravý tlak. Ten je na futbale najzaujímavejší. Teším sa, že už ideme do majstrovských zápasov, aj keď hneď prvý bude ťažký, pohárový a na pôde silného súpera z Košíc. Chceme ísť v Slovnaft Cupe zase čo najďalej. Verím, že nás čaká úspešný štart. 

Po dvoch víťazstvách v Slovnaft Cupe sa necítite pod tlakom, že už sa od vás očakáva tretí triumf? 

Niekedy to trochu cítim v klube, že už každý pozerá na to, kedy sa bude hrať ďalšie kolo a s kým môžeme hrať a kde sa hrá finále… Vždy hovorím, pozor, my sme od toho ešte nesmierne ďaleko. Najbližší zápas je najdôležitejší a práve v pohári platí, že vždy idete od zápasu k zápasu a že vždy potrebujete aj kúsok šťastia. Veľa faktorov bude musieť hrať v náš prospech, aby sa nám podaril úspech aj do tretice. 

V Niké lige ste trikrát za sebou obsadili tretiu priečku. Asi sa nemýlime, keď povieme, že by ste sa radi posunuli vyššie. 

Určite sa pozeráme na druhú Žilinu, ktorá je len o dva body pred nami. Zároveň mám veľký rešpekt pred súpermi pod nami. Opticky sa možno sedem bodov javí ako dosť, ale liga sa delí na dve šestky a rozhodujúce budú vzájomné zápasy v skupine o titul. Myslím si, že v tomto ročníku budeme čeliť len veľmi kvalitným mužstvám, ktoré budú mať podobné ambície ako my. Každý sa pokúsi dostať do prvej trojky a zaistiť si účasť v pohárovej Európe. Naši súperi ukázali kvalitu najmä v úvode jesene, keď nám výraznejšie odskočili a my sme mali veľký problém ich dobiehať. Čaká nás veľmi ťažká jar a uvidíme, ako sa s jej nástrahami dokážeme vyrovnať.   

ČO NAJDLHŠIE 

Michala Gašparíka ml. sme sa spýtali aj na to, aké má ďalšie trénerské sny. „Budem rád, keď sa čo najdlhšie udržím na ligovej scéne. A či to už bude na Slovensku, alebo príde možnosť vyskúšať si aj zahraničie, uvidíme. Pôsobenie v inej súťaži by mi určite dalo veľmi veľa skúseností. Nemám vysnívané žiadne krajiny, som skôr realista a viem, že reálna šanca je najmä v tých okolitých. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Ako každý ambiciózny človek a tréner by som si chcel vyskúšať aj angažmán za hranicami Slovenska. Uvidíme, či sa mi to aj podarí,“ uviedol kouč Trnavy a následne sme sa ho spýtali, či by ho v budúcnosti lákalo aj pôsobenie pri národnom tíme. „Pokiaľ ste mladý tréner, chcete pracovať na ihrisku dennodenne. Neviem si v dnešnej dobe predstaviť, žeby som mal absolvovať tak málo zápasov,“ odpovedal.   

MICHAL GAŠPARÍK – FAKTY 

  • Narodil sa 19. decembra 1981 v Trnave, je tréner futbalistov FC Spartak Trnava. 
  • Povolanie futbalistu a futbalového trénera zdedil po svojom otcovi – Michalovi Gašparíkovi st. 
  • Futbalovo vyrástol v rodnej Trnave, kde takisto debutoval v najvyššej súťaži, okrem Spartaka hrával aj za české kluby Most a Teplice, takisto Dunajskú Stredu, poľský Gornik Zabrze, Borčice, Gabčíkovo, Skalicu a aktívnu kariéru končil v nižších súťažiach v Rakúsku. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách až po výber do 21 rokov. 
  • S trénerskou kariérou začal v mládeži Spartaka, v januári 2021 sa stal nástupcom Norberta Hrnčára v pozícii hlavného trénera seniorského áčka a v tejto funkcii je dodnes. 
  • Za tri roky pri áčku Spartaka dotiahol červeno-čiernych trikrát k tretiemu miestu, dvakrát k triumfu v Slovnaft Cupe po finálových bitkách so Slovanom Bratislava (2021/22 a 2022/23), na jeseň minulého roka sa Trnava pod jeho vedením dostala do skupinovej fázy Konferenčnej ligy, kde získala jeden bod. 
  • Dovedna sedel na lavičke Spartaka v 137 súťažných zápasov, z toho v Niké lige v 97 dueloch (53-21-23). Priemerný bodový zisk v ligových zápasoch má 1,85. 
  • Už dnes je aktuálne najdlhšie slúžiaci tréner v Niké lige a zároveň najdlhšie sediaci kouč na lavičke Spartaka v ére samostatnosti. Ak dodrží nový kontrakt, ktorý podpísal v zime a ktorý platí do konca sezóny 2025/26, prekoná v dĺžke pôsobenia na trnavskej lavičke aj legendárneho Antona Malatinského. 
  • Dnes špeciálne nefandí žiadnemu klubu a nemá ani obľúbeného hráča. V mladosti obdivoval umenie bývalého bulharského reprezentanta Christa Stoičkova. 
  • Je otec syna Michala (takmer 2 roky), ktorého vychováva s partnerkou Izabelou.