Kto bude nadeľovať v druhom Adventnom kole?

Kto bude nadeľovať v druhom Adventnom kole?

Pozvánka na zápasy 19. kola Fortuna ligy.

Dunajská Streda – Zlaté Moravce (sobota, 14.00)
Tri bezgólové remízy po sebe Dunajskostredčanom nesvedčia. Hoci neprehrávajú, z druhého miesta v tabuľke Fortuna ligy sa prepadli na piate. Stále sú na tom dobre, no ich náskok na siedmy Trenčín, od ktorého chcú byť čo najďalej, je iba päťbodový. DAC sa tak stále musí mať na pozore a zvlášť pred nevyspytateľným súperom, akým sú Zlaté Moravce, ktoré ešte stále živia teoretickú šancu na postup do prvej šestky. Výhodou domácich je ich obrovská sila v MOL Aréne, ViOn navyše na Žitnom ostrove naposledy zvíťazil v auguste 2013.

Podbrezová – Nitra (sobota, 14.00)
V súboji predposledného so šiestym tímom tabuľky ide obom o veľa. Podbrezová sa túži odraziť z barážovej priečky do pokojnejších vôd, Nitra zasa urputne bojuje o udržanie si svojej šiestej pozície. Po nešťastnej prehre 0:1 s Trnavou je nováčik už štyri kolá bez víťazstva, železiari dokonca až sedem. Ideálnu formu nemá ani jeden z aktérov, miernym favoritom však bude hosťujúci tím.

Senica – Michalovce (sobota, 14.00)
Dobre hrajúca Senica prišla o sériu bez prehry po výbuchu 0:3 v Zlatých Moravciach, no doma proti Michalovciam si určite trúfa na trojbodový zisk. Záhoráci by tak jednou ranou mohli v tabuľke preskočiť Podbrezovú a dokonca sa dotiahnuť aj na desiaty Prešov. Michalovce však majú relatívne dobrú formu, z ostatných piatich duelov prehrali jediný a sú tak na bezpečnom deviatom mieste. Ak si ho chcú pred zimou poistiť a do jari vstúpiť čo najpokojnejšie, mali by bodovať aj na Záhorí. 

Trnava – Prešov (sobota, 14.00)
Famóznu jesennú jazdu ukončia trnavskí futbalisti doma proti Prešovu. Na desiaty tím tabuľky si ako líder trúfajú a podľa papierových prognóz by jedinou otázkou mala byť iba výška skóre. Tatran však vie prekvapiť a v očakávanom tuhom boji o vyhnutie sa baráži bude potrebovať každý jeden bod. Od Trnavčanov čakáme búšenie do jeho betónovej defenzívy, hostia sa zasa pokúsia využiť predovšetkým brejkové možnosti a streleckú potenciu šikovného Rolanda Černáka.

Trenčín – Žilina (sobota, 15.00)
Možno posledný zápas v trenčianskom drese pre kanoniera Rangela Jangu, a zároveň veľký víkendový šláger kola, to sú prívlastky duelu pod Čákovým hradom. O Jangove služby je údajne záujem z Holandska aj Ruska, no nemusel by byť jediným z aktérov tohto súboja, ktorý po jeseni zmení dres. Žilinčania ako druhý tím tabuľky strácajú šesť bodov na lídra z Trnavy a s nostalgiou spomínajú na svoju minuloročnú rekordnú jeseň. Omnoho horšie problémy však rieši Trenčín, stále siedmy tím tabuľky, ktorý potrebuje zmazať dvojbodové manko na šiestu Nitru a dostať sa do jarného boja o titul. Aj preto bude sobotňajší zápas mimoriadne dôležitý pre oboch.

Ružomberok – Slovan (nedeľa, 14.00)
Záver jesene ako sa patrí, Liptáci privítajú v pútavom dueli Slovan. Tretí hrá so štvrtým, obaja nazbierali po 31 bodov a obaja majú pohárové ambície. Slovan dokonca majstrovské, hoci prvá priečka je momentálne ďaleko. Ružomberok sa pýši desaťzápasovou sériou bez prehry a v závere jesene navonok pôsobí lepším dojmom ako bratislavský tím. Zdanie však môže klamať a futbalovú kvalitu má stále vyššiu Slovan, ktorý je práve posledným premožiteľom Ružomberka.

 

Šláger kola: Trenčín – Žilina
Dva najofenzívnejšie tímy, ktorých vzájomné zápasy je vždy radosť sledovať. Obaja sa dokonale poznajú, ich hráči aj realizačné tímy majú navzájom prepletenú minulosť, preto je vždy zaujímavé sledovať, kto sa lepšie vyrovná s tým, že už súpera takmer nemá čím prekvapiť.

Otázka kola: S akým náskokom prezimuje Spartak?
Trnava v utorkovej dohrávke s Nitrou potvrdila svoje prvenstvo po jeseni a zároveň sa definitívne stala prvým účastníkom nadstavbovej skupiny o titul. Napriek výsledkovej kríze v novembri má mužstvo Nestora El Maestra pred druhou Žilinou stále veľmi komfortný šesťbodový náskok. Ak si doma poradí s Prešovom a jeho prenasledovatelia v druhom Adventnom kole zaváhajú, môžu mať v Trnave ešte o niečo krajšie Vianoce.

Očakávanie kola: Dostane sa Senica z dna?
Futbalisti Senice boli celú jeseň prilepení na ligovom dne, no v 19. kole Fortuna ligy sa z neho môžu dostať. Doma privítajú prijateľného súpera z Michaloviec a Podbrezovú aj Prešov už majú v tabuľke na dostrel. Podarí sa im zvíťaziť a pred dlhou zimou napraviť nevydarené obdobie prvej polovice sezóny?