Na úvod v šlágri DAC proti Trenčínu, na záver snaha majstra o revanš

Na úvod v šlágri DAC proti Trenčínu, na záver snaha majstra o revanš

Pozvánka na zápasy 13. kola Fortuna ligy.

Dunajská Streda – Trenčín (sobota, 15.00)
V šlágri kola nastúpi tretia Dunajská Streda proti siedmemu Trenčínu, ktorý patrí určite na vyššie priečky fortunaligovej tabuľky. Otázne je, či sa na ne dostane práve po zápase v MOL Aréne, kde ho vyzvú pekne rozbehnutí domáci. DAC prehral zatiaľ iba dvakrát a je vážnym ašpirantom na pohárové priečky. Trenčín sa potrebuje dostať do hornej polovice tabuľky a musí teda bodovať aj v náročných dueloch, no ten v Dunajskej Strede patrí medzi najťažšie vôbec, aké môže Fortuna liga ponúknuť. Ako sa s tým popasuje mužstvo dvojnásobného ligového šampióna?

Michalovce – Nitra (sobota, 17.00)
Šesťbodový zápas dvoch aktuálne trápiacich sa tímov, z ktorých jednému sa rozplýva sen o prvej šestke a druhý oň bude musieť ešte urputne bojovať. Michalovce po zlom septembri prehrali aj prvý októbrový duel doma s Trnavou (0:3) a počas týždňa navyše nečakane vypadli aj zo Slovnaft Cupu, keď nestačili na treťoligové Borčice. Východniari prežívajú veľkú výsledkovú krízu, hoci sa snažia hrať aktívne a ofenzívne. Práve Nitra by im však mohla vyhovovať ako súper, ktorý sa dá zdolať. Mužstvo trénera Ivana Galáda už nepripomína tú neporaziteľnú mašinu z letných mesiacov a ťahá sériu štyroch zápasov bez víťazstva. Ľahké to nebude mať ani v srdci Zemplína.

Senica – Ružomberok (sobota, 17.00)
Beznádejne posledná Senica v honbe za prvým víťazstvom v sezóne privíta silný Ružomberok. Pre Liptákov to bude nevďačný zápas, veď Seničania sa niekedy už chytiť musia a zvlášť na domácej pôde môžu hrýzť. Hosťom velí povinnosť zvíťaziť, sú totiž šiesti a strata bodov s doteraz dvojbodovou Senicou by ich mohla vyjsť draho. Doma ju zdolali vysoko 4:0, vonku však vyhrali z doterajších piatich duelov v tejto sezóne iba jediný.

Trnava – Podbrezová (sobota, 17.00)
Ako v najkrajšom sne sa musia po dvanástich kolách a 30 získaných bodoch cítiť Trnavčania, pričom ich snívanie sa vôbec nemusí skončiť, v sobotu totiž hrajú doma s desiatou Podbrezovou. Spartak má o tri víťazstvá viac ako ostatné špičkové tímy Fortuna ligy a jeho hráčom tak zaslúžene narastá sebavedomie. Ako ho skrotí stále mladý, ale už skúsený tréner Nestor El Maestro, uvidíme už v sobotu, jeho tím totiž potrebuje v úlohe favorita jednoznačne zvíťaziť. Železiari v ostatných dueloch pravidelne striedajú výhry s prehrami a ak by ich séria pokračovala, mali by v Trnave získať tri body. Bolo by to však veľmi veľké prekvapenie.

Zlaté Moravce – Slovan (sobota, 17.00)
Bratislavčania v naháňačke za Trnavou cestujú do Zlatých Moraviec, teda za súperom, s ktorým prehrali naposledy v máji 2013. V tejto sezóne sú však Zlatomoravčania vskutku nevyspytateľní a pre Slovan to vôbec nebude prechádzka ružovou záhradou. ViOn je v tabuľke ôsmy a reálne ešte uvažuje o ataku vysnívanej hornej šestky, ktorá si na jar zahrá o titul. Na Ružomberok stráca iba tri body, to je predsa otázka jediného vydareného zápasu.

Prešov – Žilina (nedeľa, 17.00)
Kolo dohrajú v Poprade, kde nový tréner Prešova Sergij Kovalec po prvýkrát spozná „domáce“ prostredie svojho tímu. Tatran privíta majstra zo Žiliny, ktorý sa rozbehol do parádnych obrátok a herne už pripomína svoju minulosezónnu jazdu. Žilinčania vyhrali tri domáce duely za sebou, porazili Slovan, Michalovce aj Nitru a dali tak zabudnúť na prehru 0:1 v Ružomberku. Hoci v nedeľu hrajú vonku, stratu bodov s outsiderom si určite nepripúšťajú. Zvlášť nie po tom, ako v júli Prešov pod Dubňom obhajcu titulu dokonale šokoval víťazstvom 3:2.

 

Šláger kola: Dunajská Streda – Trenčín
Domáci patria medzi vyzývateľov lídra tabuľky Trnavy, na ktorú z tretej pozície strácajú šesť bodov. Hostia sa bijú o to, aby na jar ešte mohli zamiešať karty v hre o najvyššie priečky. Zápas Dunajskej Stredy s Trenčínom je na papieri určite najatraktívnejší z programu 13. kola Fortuna ligy.

Otázka kola: Bude trinástka šťastná pre Senicu?
Dve remízy a desať prehier je dosť, Seničania už veľmi túžia zažiť trojbodovú radosť z prvého triumfu v sezóne. Podarí sa im to doma proti Ružomberku? Favoritom sú hostia, no Záhoráci sa na meno súpera pozerať nemôžu.

Očakávanie kola: Rozdelí sa tabuľka výraznejšie?
Najčastejšie omieľaným slovným spojením v nasledujúcich týždňoch bude nepochybne to o hornej a dolnej šestke fortunaligovej tabuľky. Sedem najsilnejších tímov už máme vyrysovaných, hoci sa medzi ne snažia natlačiť ešte Zlaté Moravce. Ak však ViOn neuspeje so Slovanom a Trenčín nezvládne duel na horúcom dunajskostredskom trávniku, môže Ružomberok po očakávanom triumfe v Senici obom prenasledovateľom odskočiť a výraznejšie rozdeliť hornú a dolnú polovicu tabuľky.