Kovalcov náročný debut, šláger v Žiline

Kovalcov náročný debut, šláger v Žiline

Pozvánka na zápasy 12. kola Fortuna ligy.

Michalovce – Trnava (sobota, 15.00)
V srdci Zemplína sa stretnú dve mužstvá, ktoré sa nachádzajú v úplne odlišnom rozpoložení. Trnavčania v septembri vyhrali všetkých päť fortunaligových zápasov a pridali aj dva pohárové triumfy. Hráči Michaloviec uspeli minulý mesiac iba raz proti Senici, ale pri štyroch prehrách až trikrát vyhrávali 1:0. Psychika východniarov v poslednej dobe rapídne padala, ale pred zápasom s Trnavou avizujú, že sa počas reprezentačnej pauzy dali dokopy a zabojujú o prepotrebné tri body. Ak chcú Michalovce ešte myslieť na umiestnenie v prvej šestke, musia zaberať aj proti silnejším súperom, zvlášť v domácom prostredí.

Podbrezová – Dunajská Streda (sobota, 17.00)
Desiate miesto železiarom nesvedčí, no v ostatných troch kolách dvoma víťazstvami naznačili zlepšenie formy. V sobotu privítajú Dunajskú Stredu, ktorej sa zatiaľ na ihriskách súperov darí, veď zo šiestich zápasov vonku nazbierala desať bodov. DAC však naposledy prehral na pôde lídra z Trnavy a náročné to bude mať aj na Horehroní, kde v ostatných dvoch zápasoch remizoval zhodne 0:0.

Slovan – Prešov (sobota, 17.00)
Náročnejší debut azda staronový kouč Prešova Sergij Kovalec ani nemohol zažiť. Sériou štyroch prehier a predposledným miestom zdeptaný tím privedie do Bratislavy na ihrisko Slovana. Hoci sú belasí nateraz v tabuľke druhí, mieria ešte o stupienok vyššie a prešovskú prekážku si trúfajú preskočiť s veľkým rozdielom. V bráne hostí možno uvidíme Mickaela Meiru, novú posilu z Boavisty Porto.

Trenčín – Senica (sobota, 17.00)
Mužstvo trénerskej dvojice Marčok, Cifranič mieri do hornej šestky, potvrdilo to sériou troch víťazstiev a do hornej polovice tabuľky sa môže dostať už v sobotu. Trenčín totiž doma hostí beznádejne poslednú Senicu, pre ktorú to bude ďalší úmorný boj na trávniku rozbehnutého favorita. Záhoráci zvíťazili pod Čákovým hradom iba jedinýkrát, a to v roku 2011, keď mali neporovnateľne kvalitnejší káder a pohárové ambície. V marci tohto roka však dokázali v Trenčíne sympaticky remizovať 1:1.

Ružomberok – Zlaté Moravce (sobota, 18.00)
Liptáci sú síce šiesti, čo je splnenie prioritného cieľa, ale na chrbát im dýcha Trenčín a o umiestnenie v hornej polovici budú musieť ešte urputne bojovať. S 18 bodmi po jedenástich kolách nepanuje v Ružomberku absolútna spokojnosť, no veľa sa postrácalo najmä v úvode, keď mužstvo hralo v predkolách Európskej ligy a nestíhalo prepínať aj na našu ligu. Jednou zo strát bola aj prehra 1:2 v prvom kole práve so Zlatými Moravcami a z pohľadu Ružomberka tak nastal čas na reparát.

Žilina – Nitra (nedeľa, 17.00)
Majster proti nováčikovi, papierovo jasná vec, nie však v tejto sezóne Fortuna ligy. Žilina je totiž až piata, kým Nitra sa vyhrieva na skvelom treťom mieste. Favoritom je síce domáci tím, no mužstvo trénera Ivana Galáda už vymyslelo nejedno prekvapenie, veď aj Žilinu v otváracom stretnutí sezóny doma zdolalo 1:0. Nitra je však v menšej výsledkovej kríze, keď vyhrala jediný z ostatných piatich duelov.

 

Šláger kola: Žilina – Nitra
Buď sa Žilina konečne prebojuje do najužšej špičky tabuľky, alebo ju Nitra druhýkrát v sezóne odstaví a sama sa udrží v najlepšej trojke. Pod Dubňom ide o veľa a ofenzívu čakáme najmä od domácich, ktorí v jedenástich zápasoch nasúkali až 28 gólov.

Otázka kola: Nadviaže Trnava na skvelý september?
Mesiac ako zo sna zažil tím trénera El Maestra, no netreba zaspať na vavrínoch. Fortuna liga pokračuje po reprezentačnej pauze v rýchlom tempe. Ak si chce Trnava udržať komfortný päťbodový náskok na čele tabuľky, mala by zdolať aj doma nebezpečné Michalovce.

Očakávanie kola: Zmení Kovalec tvár Prešova?
Asi bude ťažké hodnotiť zmenu v hre prešovského tímu práve v zápase so Slovanom, ale nie je vylúčené, že nový tréner predsa len prinesie pozitívny impulz. Bodový zisk by bol pre Šarišanov vynikajúci. Nepochybne spravia všetko pre to, aby favoritovi vypálili rybník.