Španieli nad sily našich mladíkov

Španieli nad sily našich mladíkov

Slovenská dvadsaťjednotka prehrala so Španielskom vysoko 1:4.

Slovenskí reprezentanti do 21 rokov prehrali v utorňajšom zápase kvalifikácie ME v Poprade so Španielskom 1:4. Po štyroch odohraných dueloch im v tabuľke 2. skupiny patrí priebežná tretia priečka so šiestimi bodmi.       

Španieli boli favoriti zápasu a túto pozíciu sa snažili potvrdiť od úvodných minút. Schladiť ich mohol obranca Kružliak, ktorý v 3. minúte pokusom z polovice ihriska takmer prekvapil brankára Simona. Boli to však hostia, ktorí mali v prvom dejstve navrch herne i výsledkovo. Rýchle kombinácie Španielov robili Slovákom problémy. V 8. minúte ešte Caricol vystrelil nad bránu a na opačnej strane sa neujal pokus Vavra po priamom kope Lesniaka. Do priestoru brány onedlho nezakončil ani Španiel Mayoral, no v 25. minúte už išli hostia do vedenia. Slovenská obrana pomaly reagovala na ofenzívny nájazd hostí, Oyarzabal odcentroval do šestnástky a Merino strelou bez prípravy prekonal Rodáka. Ofenzívna aktivita hostí neutíchala, do šancí sa dostali aj Soler a opäť Merino, ale skóre sa do prestávky nezmenilo.      

Šance Slovenska na úspešný výsledok výrazne klesli už po štyroch minútach druhého polčasu. Oyarzabal sa po centri Nuneza dostal za obranu súpera a osamotený pred Rodákom nezaváhal - 2:0. Strelec druhého španielskeho gólu sa do sľubnej šance dostal aj v 54. minúte, Rodák však zmaril jeho pokus. Španielska dominancia bola v úvode druhej časti ešte výraznejšia než v prvom polčase. Hostia zvýšili na 3:0 v 56. minúte, keď Hernandez získal loptu po nevydarenej strele Ceballosa a zblízka prestrelil Rodáka. O tri minúty domácich hráčov i divákov povzbudil priamy kop Vavra, kapitán nášho tímu upravil na 1:3. Slovenská eufória však nemala dlhé trvanie a nádeje na zvrat definitívne zhasli v 70. minúte. Ceballos si spravil priestor pred pokutovým územím a na jeho strelu k pravej žrdi Rodák nedosiahol - 1:4. Ďalší priebeh druhého polčasu priniesol snahu Slovenska o druhý gól, tá však narážala na pozornú obranu hostí. Španieli kontrolovali výsledok a domácim nedovolil viac než strelu Hancka v 88. minúte do stredu brány.

 

Slovensko - Španielsko 1:4 (0:1)

Góly: 59. Vavro - 25. Merino, 49. Oyarzabal, 56. Hernández, 69. Ceballos, rozhodovali: Irrati - Passeri, Posado (všetci Tal.), ŽK: Lesniak, Vavro - Nunez, 5574 divákov

Zostavy:
Slovensko: Rodák - Kružliak, Vavro, Sipľak, Hancko - Urblík, Lesniak, Káčer - Čmelík (62. Jirka), Vestenický (46. Mráz), Špalek (81. Černák)      

Španielsko: Unai Simon - Maffeo, Vallejo, Mere (43. Nunez), Caricol - Ceballos, Hernandez, Merino (89. Ruiz Pena) - Soler, Mayoral, Oyarzabal (76. Fornals)

 

Názory po zápase:

Pavel Hapal, tréner Slovenska: "Španieli boli kvalitnejší a futbalovejší na všetkých postoch. Pre našich hráčov to bola vysoká škola. My sme schopní sa vyrovnať všetkým tímom v skupine okrem Španielska. Dnes to bolo vidieť. Španielov som videl hrať v predošlých zápasoch a nechcel som našich hráčov strašiť. Povedali sme im o španielskych kvalitách a trochu ich možno miatlo to, že prvý zápas vyhrali iba 1:0."      

Denis Vavro, kapitán a strelec gólu Slovenska: "Tento zápas nebol o nás, ale o Španieloch. Prevyšovali nás vo všetkom. Ťažko sa hrá proti takémuto kvalitnému súperovi. Dnes vyhral lepší tím a my sa môžeme pokúsiť o malý zázrak v najbližšom zápase v Španielsku. Dostali sme veľa gólov, čo mňa ako obrancu veľmi mrzí. Vedeli sme, že Španieli majú kvalitný tím, ale až takú dominanciu sme nečakali."      

Lukáš Čmelík, krídelník Slovenska: "Vedeli sme, že nás čaká ťažký súper, ktorý je silný na lopte. To sa aj potvrdilo a my sme takmer celý zápas behali bez lopty. Bolo to veľmi ťažké. Bojovali sme, ale žiaľ, nemáme ani bod. Španieli si prihrávali ešte aj pred šestnástkou, my sme robili, čo sme mohli. Bola to pre nás veľká škola."      

Dominik Kružliak, obranca Slovenska: "Veľa síl sme dali do defenzívy. Španieli boli variabilní, točili sa im hráči, ktorí si to mohli nahrať. Tréner nás pripravil na to, že sa s nimi dá hrať, keď im nedáme priestor. Ich narážačky sa však bránili veľmi ťažko a Španieli nám potvrdili svoju kvalitu."

   

Albánsko - Island 0:0
ČK: 90. Sigurgeirsson (Island)

Severné Írsko - Estónsko 4:2 (2:2)
Góly: 2. Johnson, 43. Gorman, 61. a 75. Sykes - 11. Livak, 20. Sappinen      

  

Tabuľka 2. skupiny

1.Sev. Írsko43017:49
2.Španielsko22005:16
3.Slovensko42024:76
4.Albánsko41213:35
5.Island31114:34
6.Estónsko50144:91