Kožlej verí, že príde čo najviac fanúšikov

Kožlej verí, že príde čo najviac fanúšikov

Partia hráčov 1. FC Košice, ktorá získala 11. júna 1997 majstrovský titul v slovenskej lige, odohrá už vo štvrtok atraktívny exhibičný zápas pri príležitosti 20. výročia tohto úspechu.

Na štadióne v Čermeli nastúpia „tigri“ v spomienkovej exhibícii proti tradičnému mestskému rivalovi, internacionálom košickej Lokomotívy. Duel sa začína o 16.30 h. Na hrote útoku 1. FC sa predstaví Jozef Kožlej, vtedajší najlepší ligový strelec sezóny s 22 gólmi.

„Do Košíc som prestúpil práve pred začiatkom majstrovskej sezóny 1996/1997 z Viktorie Žižkov, kde sa mi vôbec nedarilo. V 1. FC som sa znova herne i strelecky uchytil. Nedržím v hlave presný dátum, kedy sme získali titul, ale nikdy nezabudnem na okamih, keď sme sa po víťaznom derby s Lokomotívou dozvedeli v šatni, že Trnava zaváhala v Rimavskej Sobote a my sme sa stali majstrami,“ rozhovoril sa 44-ročný Jozef Kožlej, odchovanec stropkovského futbalu.

S 1. FC Košice získal oba majstrovské tituly, z ďalších dvoch sa radoval ako hráč Sparty Praha. „Veľmi sa teším, že sa takto po rokoch všetci v Košiciach stretneme. Je skvelé, že sa túto myšlienku podarilo zrealizovať. Zahráme si futbal, potom si posedíme a podebatujeme. Nemám predstavu, ako sa k tomuto zápasu postavia košickí fanúšikovia vzhľadom na to, čo všetko sa vo futbale v meste za posledné obdobie udialo. Buď to zoberú pozitívne a po rokoch si prídu pospomínať na našu futbalovú partiu, alebo negatívne vzhľadom na letné udalosti okolo VSS Košice, a príde málo ľudí. Tento zápas však robíme aj pre divákov, nielen pre seba, tak snáď príde do hľadiska čo najviac fanúšikov,“ želá si Jozef Kožlej. 

Bývalý 26-násobný reprezentant Slovenska, ktorý sa aj s rodinou usadil v Trnave, považuje za veľmi smutné, ako to dopadlo s tímom VSS, ktorý si v lete vybojoval právo účasti vo Fortuna lige, no napokon zmizol z futbalovej mapy Slovenska. „Pred a aj po ére Rezešovcov sa v Košiciach už nenašiel nikto, kto by tam futbal ťahal správnym smerom. Blažej Podolák sa o to snažil, ale bolo vidieť, že keď mal problémy vo svojej firme, na úkor podnikania odsunul futbal na vedľajšiu koľaj. Nemusíme sa ani baviť o tom, že Košice majú potenciál na to, aby poskladali jedno kvalitné ligové mužstvo. Nechápem však mentalitu podnikateľského prostredia v Košiciach, že sa nenájde skupina ľudí, ktorá by vedela futbal v tomto meste potiahnuť. Som z toho smutný,“ netajil sklamanie Jozef Kožlej, ktorý pracuje ako licenčný futbalový manažér. Nedávno sa po siedmich rokoch vrátil k futbalu v dedinke Opoj, ktorá sa nachádza pár kilometrov od Trnavy.