V súboji s majstrom sveta jeden gól nestačil

V súboji s majstrom sveta jeden gól nestačil

Danylo Beskorovajnyj ukončil kraľovanie Trenčanov v Hitparáde talentov.

Futbalisti Trenčína Osman Bukari a Abdul Zubairu sa striedali na prvom mieste Hitparády talentov od 6. kola Fortuna ligy, ale trinástka pre AS už šťastná nebola. Bukari síce v Ružomberku svojím druhým gólom v sezóne vyrovnal na konečných 2:2, na udržanie si vedúcej pozície v rebríčku najlepších mladých hráčov našej ligy to však nestačilo. Novým lídrom sa stal obranca Dunajskej Stredy Danylo Beskorovajnyj, ktorý na krídelníka Trenčína pred uplynulým kolom strácal necelých 16 bodov a teraz už má pred ním vyše 60-bodový náskok. Člen zlatého ukrajinského tímu z letných majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov sa od 5. kola udomácnil v základnej zostave DAC. Spolu s Dominikom Kružliakom dávajú spoľahlivými výkonmi zabudnúť na svojich predchodcov na stopérskom poste Tomáša Huka a Ľubomíra Šatku, ktorí už pôsobia v Poľsku.

DAC vyhral sedem z posledných ôsmich fortunaligových zápasov a veľký podiel na úspešných výsledkoch majú aj ďalší mladí hráči. V prvej desiatke aktuálnej Hitparády talentov sú hneď štyria – okrem Beskorovajného ešte tretí brankár Martin Jedlička, piaty obranca Cesar Blackman a šiesty Matej Oravec, najčastejšie nastupujúci na poste defenzívneho stredopoliara. Viac ako jedného hráča v top 10 má ešte Trenčín, okrem Bukariho na druhej priečke aj obrancu Kestona Juliena na desiatej.

Obranca Ružomberka Alexander Mojžiš si proti Trenčínu pripísal do štatistík jednu asistenciu a v Hitparáde talentov zostal na štvrtom mieste. Naopak, ústup z pozícií zaznamenali dvaja Žilinčania. Róberta Boženíka nepustil do súboja v Trnave kartový trest, Branislav Sluka sledoval toto stretnutie z lavičky náhradníkov, a tak obaja vypadli z prvej desiatky. Naopak, dostal sa do nej ďalší šošon Michal Tomič. Skôr ofenzívnemu futbalistovi našiel tréner Jaroslav Kentoš na pravom kraji obrany a 20-ročný odchovanec Senice, ktorý už má za sebou aj pôsobenie v Sampdorii Janov, sa mu odvďačuje dobrými výkonmi. Tie ho posunuli už na ôsme miesto rebríčka. Ešte o jednu priečku vyššie, siedmy, je Martin Kovaľ, ďalší hráč so senickou minulosťou patriaci Žiline, ale momentálne hosťujúci v Zlatých Moravciach. Desiatku najlepších dopĺňa ofenzívny stredopoliar Trnavy Rafael Tavares, ktorý sa už tri týždne drží deviatu pozíciu, hoci Spartak v tomto období nebodoval.

    

Top 25 Hitparády talentov

     

Hitparáda talentov je rebríček najlepších hráčov Fortuna ligy narodených v roku 1998 a mladších, teda hráčov, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov. Poradie je zostavené na základe oficiálnych zápasových štatistík a do celkového bodového zisku sa ráta posledných desať ligových kôl. Rebríček je aktualizovaný po každom kole.