Odmietli natiahnuť negatívnu sériu na dvojciferné číslo

Odmietli natiahnuť negatívnu sériu na dvojciferné číslo

Dunajská Streda nepripustila desiatu súťažnú prehru v Trnave v rade, hoci Spartak bol v Zápase mesiaca september aktívnejší.

Duel Trnava – Dunajská Streda niesol označenie Zápas mesiaca. Napokon vyústil do ukončenia niekoľkoročnej série. DAC naposledy uspel na Štadióne Antona Malatinského v marci 2014. Odvtedy mužstvo zo Žitného ostrova prehralo v Trnave osem ligových a jeden pohárový duel. Negatívna séria je už minulosť, hostia si nepripísali desiatu prehru za sebou v Trnave. Vyhrali 2:1, hoci neboli lepší.

Dunajskostredčanom nezahralo do kariet to, že po predzápasovej rozcvičke odmietol nastúpiť do stretnutia pravý obranca a kapitán Kristián Koštrna, ktorý dostal reprezentačnú pozvánku na októbrový asociačný termín. „V stredu som prvýkrát pocítil problémy s lýtkom. Stvrdol mi sval v nohe. Všetci sa snažili dať ma dohromady. Dostal som injekciu na umŕtvenie, no nepomohla mi. Nechcel som riskovať zranenie. Na reprezentačnom zraze sa na mňa pozrie lekársky tím. Rozhodnutie, čo bude so mnou, je na trénerovi Pavlovi Hapalovi. Osobne si myslím, že po pár dňoch budem fit,“ povedal Kristián Koštrna, zhodou okolností v mládežníckom veku hráč Trnavy.

Aj bez neho sa hráči DAC vypli k bojovnému výkonu, ktorý im priniesol tri body. V úvode zápasu skóroval po chybe Ivana Mesíka Andrej Fábry, no najmä po zmene strán prevzali opraty stretnutia do rúk domáci a keď Rafael Tavares vyrovnal, zdalo sa, že Spartak môže vyhrať. Červeno-čierni však zahodili veľké šance a po chybe Matúša Turňu skóroval Kristopher Vida. Dunajská Streda uspela aj vďaka výbornému výkonu stopéra Dominika Kružliaka. „Všetci sme dobre vedeli, že sa nám v Trnave nedarí. Chceli sme to zlomiť. Víťazstvo ma veľmi teší. Bolo vydreté, ale zaslúžené,“ myslí si stopér DAC, ktorý pásku na ruke nosil v minulosti v Ružomberku a pri neúčasti zranenej dvojice Kalmár, Koštrna sa v našej lige prvýkrát stal kapitánom aj v žlto-modrom drese. „V druhom polčase mali domáci veľký tlak. Doslova nám to v pokutovom území lietalo. Bojovnosťou a vôľou sme to tam uskákali. V niektorých prípadoch sme mali aj šťastie, ale získali sme dôležité tri body. Udržali sme krok so Žilinou a Slovanom, takže pre nás to bol veľmi dôležitý zápas,“ doplnil Dominik Kružliak.

Výborný výkon na pozícii defenzívneho stredopoliara podal aj Matej Oravec. „Som neskutočne šťastný, že sme konečne vyhrali. V druhom polčase sme si to zbytočne skomplikovali. Keď sme inkasovali vyrovnávajúci gól, myslel som si, že už nevyhráme. Chvalabohu, skórovali sme, bolo 2:1 a konečne Dunajská Streda vie, ako tu chutí víťazstvo,“ vyhlásil odchovanec Spartaka, ktorý v minulosti zažíval pocit víťazstva nad DAC. „Bol to emočne veľmi ťažký zápas. Trnava má výborných fanúšikov, ktorých stále obdivujem. Našťastie, s podporou našich priaznivcov sme to zvládli. Bol to veľmi bojovný zápas, k čomu oba tímy nabudili diváci. Nikto nedal nikomu nič zadarmo. Som rád, že sme vyhrali,“ skonštatoval Matej Oravec.

POTEŠIL VÝKON A GRENDELOV NÁVRAT

Trnava prehrala skutočne smolne. DAC vytrestal dve chyby súpera a Spartak zahadzoval príležitosti. Domáci mohli poskočiť na úkor súpera na tretiu priečku, no po prehre stratili kontakt s čelom tabuľky. „Myslím si, že sme videli zrejme najlepší zápas tejto ligovej sezóny. Bol to skutočne vynikajúci futbal. Oba tímy chceli vyhrať, hrali naplno. Takéto zápasy môžu dostať fanúšikov na tribúny a spraviť ligu lepšou. DAC má veľmi talentovaných hráčov, no my sme boli tentoraz lepší. Začali sme veľmi zle, inkasovali sme po obrovskej chybe. V prvom polčase sme mali tri veľké šance, no skóroval súper z jedinej príležitosti. Po zmene strán sme útočili na jednu bránu, bojovali sme, hrali sme agresívne, zbierali sme odrazené lopty. Chýbalo nám aj trochu šťastia. Súper skóroval po našej obrovskej chybe. Som hrdý na našich hráčov, ale pochváliť chcem oba tímy. Toto chceme vidieť, hoci prehra je nespravodlivá,“ povedal tréner Spartaka Ricardo Cheu.

Trnavčanov môže tešiť skutočnosť, že sa do zápasového zaťaženia vrátil tvorca hry Erik Grendel. Na ihrisku chýbal od apríla, keď si v dueli so Senicou vážne poranil koleno. V sobotu vybehol na trávnik v 79. min. „Dúfam, že som sa neutopil. Dôležité je, že noha vydržala. Verím, že tréner mi postupne bude pridávať minúty, aby som mohol byť pre Spartak prospešnejší. Pre futbalistu je najväčšie utrpenie, keď sedí na tribúne a nemôže pomôcť. Budem tvrdo pracovať aj naďalej, aby som sa vrátil do formy, ktorú od seba očakávam. Veľmi si vážim privítanie od fanúšikov. Chcem sa im poďakovať. Počas celej doby liečenia som cítil veľkú podporu, dostával som množstvo správ. Aj kvôli nim som sa chcel vrátiť čím skôr a so Spartakom hrať na špici tabuľky,“ povedal Erik Grendel.