Róbert Vittek: Férový prístup sa mi vždy vyplatil

Róbert Vittek: Férový prístup sa mi vždy vyplatil

Jednou z tvárí projektu Fortuna liga hrá fér je bývalý slovenský reprezentant a dnes ambasádor Fortuna ligy Róbert Vittek. Pri príležitosti štartu tohto projektu sme sa rozprávali aj o tom, akú úlohu hrá fair-play v jeho živote.

Čo pre vás znamená fair-play?
Hodnoty, podľa ktorých som sa snažil a snažím správať a vystupovať. Vždy som chcel hrať férovo na ihrisku aj mimo neho a byť príkladom pre ostatných.

Spomínate si na konkrétne činy v duchu fair-play z obdobia vašej hráčskej kariéry?
Bolo ich viac. Vážim si každého futbalistu, ktorý takto koná aj v prípade, ak tým napríklad môže stratiť nejakú výhodu v dôležitom momente zápasu. Jedno ocenenie za fair-play som dostal aj ja počas pôsobenia v nemeckom Norimbergu. Rozhodca odpískal jedenástku v náš prospech, ale ja som mu povedal, že to faul na mňa nebol a on na základe toho opravil svoj verdikt.

Stretli ste sa na trávnikoch aj s nekalými praktikami? Zažili ste chvíle, keď ste mali pocit, že futbal prichádza o svoju čistotu?
Osobne našťastie nie, ale príkladov by sme našli dosť v celom svete. Preto je dobré, že sa robí osveta a otvorene sa proti takýmto aktivitám bojuje. Treba spraviť maximum pre to, aby sme negatívne javy z futbalu čo najviac vytlačili.

Ako ste prijali možnosť zapojiť sa do projektu Fotuna liga hrá fér?
Som rád, že som sa stal ambasádorom našej ligy a mám takto možnosť pomôcť jej. Súčasťou viacerých aktivít, ktoré robíme, je aj tento projekt. Mne sa v živote férový prístup vždy vyplatil a rád by som bol pozitívnym príkladom pre ďalších, najmä mladých, futbalistov. Preto som sa doňho zapojil. Verím, že aj takto môžeme pomôcť slovenskému futbalu.

Aké skúsenosti máte s podobnými projektmi zo zahraničia?
Všade sme mali takéto prednášky, ale nebolo ich veľmi veľa. Predovšetkým v Nemecku a vo Francúzsku snáď ani nepredpokladali, že by k pokusom o manipuláciu zápasov vôbec mohlo dôjsť a sám som nikdy nemal pocit, že by tam niečo takéto hrozilo.

Dokážete si vôbec predstaviť, aké emócie a zážitky môže aktérom a fanúšikom priniesť „nečistý“ šport?
Nie a som rád, že som niečo také nikdy nezažil. Práve čistá emócia je to, čo priťahuje milióny ľudí na celom svete k športu v akejkoľvek podobe, či už ako profesionálnych hráčov, amatérov i fanúšikov. Neviem, ako to vnímajú hráči, ktorí sa zapletú do manipulácie. Treba sa však pozrieť aj na dôvody, pre ktoré ten hráč niečo takéto spravil. Sú prípady, keď nevidel inú možnosť, ako prežiť, aj keď to, samozrejme, neospravedlňuje. Je to, žiaľ, aj obraz celej našej spoločnosti.

Môže práve šport ísť v tomto smere príkladom?
Bolo by dobré, keby to tak bolo. Samozrejme, treba ďalej intenzívne pracovať na osvete. Zároveň by sa však mal slovenský šport rozvíjať po všetkých stránkach. Podpora súkromných subjektov na to nestačí. Viem, že u nás máme veľa vážnych problémov v zdravotníctve či školstve, ale takisto si myslím, že aj šport je dôležitou súčasťou nášho života a hrá významnú úlohu v tom, aby sa ľudia hýbali a boli zdraví. Pre príklady, ako verejný sektor podporuje šport, netreba chodiť ďaleko. Stačí sa pozrieť do okolitých krajín. Dotácie sú tam oveľa vyššie. Zmeny v legislatíve prebiehajú aj u nás a verím, že pre šport to bude znamenať viac peňazí. Potom už bude záležať len na tom, aby sa tieto prostriedky dostali tam, kam majú a aby čo najefektívnejšie pomohli slovenskému športu.