Hrával s van Dijkom, k strateným métam sa vracia v Liptove

Hrával s van Dijkom, k strateným métam sa vracia v Liptove

S obrancom Ružomberka Filipom Twardzikom o víťazstve v Dunajskej Strede, pôsobení v Celticu Glasgow či Boltone Wanderers a jeho futbalovej rodine.

Nebyť nešťastných zranení, zrejme by na slovenských trávnikoch nikdy nebehal. Obranca Ružomberka Filip Twardzik (26) vyrastal v mládeži Herthy Berlín, po päť zápasov odohral za Celtic Glasgow a Bolton Wanderers, no pre zdravotné ťažkosti musel začať s futbalom takpovediac od začiatku. Dnes je oporou Ružomberka a aj on prispel k tomu, že Liptáci si v sobotu prekvapujúco pripísali druhé víťazstvo v aktuálnej sezóne Fortuna ligy, keď uspeli v Dunajskej Strede (1:0). „Na Slovensko som prišiel hrať najvyššiu súťaž a verím, že sa opäť posuniem vyššie,“ netajil ambície v našom rozhovore rodák z Třinca, ktorý dúfa, že aj angažmán v Liptove mu pomôže k tomu, aby opäť vystúpil na vyššie poschodia futbalovej Európy.

   

Padol vám po triumfe na Žitnom ostrove kameň zo srdca?
Určite. Pred zápasom sme si povedali, že víťazstvo už musí prísť. Chlapci si veľmi verili. Tréneri zmenili herný systém. Nemali sme síce veľa času na to, aby sme sa pripravili na nové rozostavenie, no sadlo nám to výborne. Myslím si, že sme zápas dobre zvládli, o čom svedčí zisk troch bodov.

Cítite, že sa nálada v šatni zmenila po cennom víťazstve?
Samozrejme. Počas minulých týždňov bola nálada po prehrách, prípadne remízach, podstatne dusnejšia. Chýbala veselšia atmosféra na tréningoch. Po víťazstve išla z chlapcov pozitívnejšia energia, čo sa prenieslo aj do práce. Vo vysokom tempe každý maká s chuťou a všetci sa chceme aj naďalej prezentovať tímovým futbalom.

Čo ste si v kabíne prízvukovali počas sedemzápasovej série bez víťazstva?
Hovorili sme si, že už to musí prísť. Možno sme naozaj potrebovali súpera ako Dunajská Streda. Nie na každom slovenskom štadióne si môžete zahrať futbal pred deviatimi tisícami fanúšikov. Chceli sme si to užiť, zabojovať a získať tri body. Celý tím podal vynikajúci výkon, ktorý chceme potvrdiť v nasledujúcich zápasoch.

Môže byť víťazstvo v Dunajskej Strede bodom obratu?
Najskôr treba víťazstvo potvrdiť, potom uvidíme. Nebude to ľahké. Čaká nás zápas v Michalovciach, ktoré dobrý výkon v Nitre korunovali víťazstvom 2:0. Pre oba tímy to bude veľmi dôležitý súboj.

V minulej sezóne obsadil Ružomberok tretiu priečku. Súvisí pokles v aktuálnom ročníku s odchodom opôr ako Dominik Kružliak či Peter Gal Andrezly?
Áno, boli to naši veľmi dôležití hráči. Neprišli za nich náhrady a tréneri Ján Haspra a Marek Sapara dali dohromady dobrý, ale mladý kolektív. Potrebujeme určitý čas, kým sa dokážeme zohrať. Myslím si, že nový systém, s ktorým prišli, nám vyhovuje. Uvidíme, či s rovnakým plánom nastúpime aj proti ďalším súperom, ale myslím si, že je dobré mať takúto taktickú alternatívu, ktorá nám môže pomôcť. Verím, že budeme postupne rásť.

Kde vidíte Ružomberok po jesennej časti Fortuna ligy?
Uvidíme, čo sa nám podarí. Pôjdeme postupne zápas za zápasom s cieľom podávať čo najlepšie výkony. Chceme získať čo najviac bodov.

   

RUŽOMBEROK AKO ODRAZOVÝ MOSTÍK

Na Slovensku hráte už druhú sezónu. Ako ste si to v Liptove obľúbili?
S manažérom sme si povedali, že pôsobenie v Ružomberku by mohlo byť správnym krokom v mojej kariére. Bol som predtým vážnejšie zranený a chcel som konečne hrať najvyššiu súťaž. Bohužiaľ, opäť som sa zranil a mimo hry som bol približne tri a pol mesiaca, v podstate do konca minulej sezóny. V lete som tým pádom nemal žiadne ponuky, a tak som zostal v MFK. Je pre mňa výzvou odohrať všetky zápasy a ak bude o mňa záujem, posunúť sa ďalej. Mám ešte dva roky platnú zmluvu. Nikam si neženiem.

Čím je Fortuna liga pre vás zaujímavá?
Samozrejme, pôsobenie v Ružomberku sa nedá úplne porovnávať s tým, čo som zažil v Celticu či v Boltone. Je to však prvá liga, kde ste na očiach.

Vo Fortuna lige pracujú kluby prevažne s mladými hráčmi, Ružomberok nie je výnimka. Ako sa to prejavuje na súťaži?
Na nás skúsenejších hráčoch je, aby sme odovzdali skúsenosti mladším. Mladí futbalisti potrebujú čas, aby si zvykli na úroveň súťaže a začali si dôverovať. Zisťujeme to aj my v Ružomberku a verím, že v ďalších zápasoch to pôjde už iba hore.

Hráči, ktorí zažijú futbal v Škótsku či Anglicku, sa túžia vrátiť na túto scénu. O čom snívate v dlhodobejšom horizonte vy?
O tom, že sa dostanem späť na vrchol. Pred dvoma rokmi som musel začať od nuly v druhej českej lige vo Vítkoviciach. Posunul som sa do Ružomberka a rád by som si ešte tri – štyri roky zahral na vyššej úrovni. Mám na to vek, nie som tínedžer. Chcem urobiť správny krok.

Čím všetkým ste si museli prejsť predtým, ako ste reštartovali svoju kariéru?
Nerád sa k tomu vraciam. Zdravotné problémy mi totiž sťažili kariéru. Ako 18-ročný som začal hrať za Celtic a utrpel som vážnejšie zranenie slabín. V priebehu roka som absolvoval štyri operácie a mimo hry som bol 18 mesiacov. Od tej doby to išlo ťažšie, keďže tréneri prihliadali na hernú prax. Do toho prišlo po konci v Boltone zranenie členka, pre ktoré som bol mimo pol roka. Nemusel som našťastie podstúpiť operáciu, ale nedal som sa dohromady tak rýchlo, ako som si želal. Práve preto som bol desať mesiacov bez klubu. Potom som si našiel angažmán vo Vítkoviciach, kde som takisto nezačínal úplne zdravý. Mal som podpísanú zmluvu, ale dohodli sme sa, že začnem trénovať s mužstvom a uvidíme, ako to pôjde. V priebehu dvoch týždňov som sa cítil lepšie a naskočil som po roku do súťažného zápasu. Odvtedy to už išlo nahor, bol som zdravý a až v Ružomberku ma po vydarenom polroku opäť začalo trápiť zranenie stehna. Našťastie, už je všetko v poriadku a som na sto percent fit.

A určite veríte, že už budete opäť futbalovo iba rásť…
Presne tak.

   

BRÁNIL WALCOTTA, HRAL PRED NAJLEPŠOU KULISOU V EURÓPE

S futbalom ste začínali v Nemecku, kde chytal váš otec René – bývalý brankár. Čo vám to dalo do života?
Začali sme tam všetci traja bratia. Otec bol v Lipsku, my sme odštartovali v Erfurte. Brat Daniel odišiel do akadémie Bayernu Mníchov, ja s dvojčaťom Patrikom sme sa presunuli do Herthy. Mohli sme ísť takisto do Bayernu, ale nastali tam určité komplikácie, a tak sme išli do Berlína. Bol to dobrý krok, keďže sme sa dostali aj do českej mládežníckej reprezentácie. Bol o nás aj záujem z nemeckej strany, ale vybrali sme si národný tím krajiny, kde sme sa narodili. Po polroku v Herthe, ktorá mala v tom čase najlepšiu akadémiu v Nemecku, sme sa presunuli do Celticu Glasgow. Rodičia nad tým trochu uvažovali, pretože sme boli ešte veľmi mladí, ale podporovali nás a napokon nám na začiatku išla do Glasgowa pomôcť mama. V priebehu polroka sme sa dokázali integrovať a zostali sme už sami. Mali sme vtedy sedemnásť rokov. Futbal sa stal pre nás všetkým.

V Celticu ste si zahrali mládežnícku Ligu majstrov trebárs aj proti Barcelone. Sú to spomienky, ktoré vám zostanú navždy v pamäti?
Určite áno. Bol to prvý rok, keď odštartoval tento projekt UEFA pre mladých hráčov. Je to skvelý turnaj, ktorý som si užil. Hráte na tých istých štadiónoch ako seniorské tímy. Je to fantastické.

V prvom tíme ste zažili napríklad prípravný zápas proti Arsenalu. Bránili ste zázračné dieťa anglického futbalu Thea Walcotta. To sú ďalšie nezabudnuteľné spomienky?
Presne tak. Pamätám si, že som bol s rezervným mužstvom na ceste do Holandska na turnaj. Pristáli sme na letisku a tréner prišiel za mnou a povedal mi, že musím ísť späť. Pýtal som sa ho, čo sa deje a on na to, že ma čaká zápas za prvé mužstvo proti Arsenalu na Emirates Cupe. Potešil som sa a tou istou linkou som cestoval nazad. Na ďalší deň som už letel s áčkom do Londýna. Proti Arsenalu som si to veľmi užil. Je to špičkový európsky veľkoklub a hral som proti chalanom ako Fabregas či Walcott, najmä jeho som mal na starosti. Bol to neskutočný zážitok.

V Celticu ste napokon odohrali iba päť majstrovských zápasov za prvé mužstvo. Súvisí to práve so spomínaným zranením slabín?
Áno. Začínal som hrávať pravidelne, tréner mi veril a do toho prišlo zranenie. Škoda, mohol to byť zlom v mojej kariére.

O atmosfére v Celtic Parku sa hovorí ako o najlepšej v Európe. Súhlasíte s týmto tvrdením?
Môžem to len potvrdiť. Pre mňa je to najlepšia atmosféra na celom svete. Fanúšikovia žijú futbalom. Každý, kto navštívil Celtic Park, povie, že je to najfutbalovejší štadión, aký zažil. Divácka podpora je priam neskutočná.

V Celticu ste hrali aj s aktuálne druhým najlepším futbalistom planéty – stopérom Liverpoolu Virgilom van Dijkom. Aké to bolo?
Nehovorme len o ňom. Bola to sezóna 2012/13, mali sme fantastické mužstvo a zdolali sme v Lige majstrov Barcelonu. Van Dijk však určite patril medzi najväčšie osobnosti a teší ma, že som mal tú česť hrať vedľa neho. Je to mašina. Keby získal angažmán v Premier League už skôr, vyhral by podľa mňa všetko, čo sa len vyhrať dá. Potešilo ma, že sa stal členom elitnej jedenástky sveta minulého roka. Škoda, že nedostal aj cenu pre najlepšieho hráča planéty. Veľmi som mu to želal. Ako obranca je neskutočne technický, rýchly a silný. Pre mňa je to absolútne najlepší futbalista vôbec. Mali sme však aj iných skvelých hráčov. Bol tam napríklad Victor Wanyama, ktorý teraz hráva za Tottenham, výborný bol brankár Fraser Forster, ten si takisto zahral v Premier League a teraz sa vrátil do Celticu. Skvelí boli aj Joe Ledley a iní. Mali sme neskutočný káder. Od mnohých hráčov som sa mohol veľa naučiť.

Po vyliečení ste zamierili do Boltonu za trénerom Neilom Lennonom, s ktorým ste sa poznali zo Celticu. Debut ste okorenili gólom do siete Derby County, na takisto ste napokon za Wanderers odohrali len päť zápasov. Prečo?
Tréneri sa pozerali do veľkej miery na hernú prax a ja som ju mal po zranení menšiu. Neil Lennon bol dobrý tréner, stiahol si ma do Boltonu, ale v kádri mal mnoho skúsenejších hráčov, ktorí to ťahali. Keď som sa ho pýtal, prečo nehrávam, vždy mi len povedal, nech počkám a šanca príde. Zdôrazňoval, že ma bude potrebovať. Šanca napokon neprišla.

Potom prišlo spomínané ťažšie obdobie, ale skúsenosti z Anglicka či Škótska vás asi ženú späť za najvyššími métami. Je to tak?
Určite. Mám niečo za sebou, ale pred dvoma rokmi sa toho zbehlo veľmi veľa. Bolton mal problémy, povedali mi, že si môžem hľadať nový klub. Do toho sa mi narodila dcéra. Bolo toho na mňa veľa. Nevedel som, čo mám robiť. Rozmýšľal som, či sa mám vrátiť domov k rodine, alebo zostať na ostrovoch. Napokon klub so mnou ukončil zmluvu a ja som sa presťahoval späť do Česka. Nebolo jednoduché nájsť si nový klub. Bol som dva týždne v Slavii, odohral som tam dva zápasy, no skúšku chceli predĺžiť o ďalší týždeň. Povedal som, že im to muselo stačiť a nech sa rozhodnú. Napokon sa mi už neozvali. Bol som bez klubu, trénoval som v tíme u brata v nižšej nemeckej súťaži a čakal som na prestupový termín. Napokon som sa zranil, bolo to úplne stupídne. Jeden hráč mi zasiahol členok a ten sa mi podvrtol. Bolo to pre mňa najťažšie obdobie. Mal som malú dcéru a museli sme žiť z úspor. Bol som bez futbalu a až po čase sa ozvali Vítkovice. Ďalej to už poznáte.

    

FUTBALOVÁ RODINA

Otec je bývalý brankár, futbal hráte vy a takisto bratia Patrik a Dan. Keď sa všetci stretnete, dokážete sa aj nerozprávať o futbale?
Ale áno. Zídeme sa vždy tak dvakrát do roka v Třinci a futbal ide trochu bokom. Porozprávame sa o tom, ako si žijú ostatní členovia rodiny.

Ako to vyzeralo v detstve v rodine, kde vyrastali traja chlapci – futbalisti? Porovnávali ste sa medzi sebou?
Ani nie. Porovnávali nás ostatní. Každý sa nás pýtal, kto je lepší. Mne to išlo na nervy. U nás to bolo tak, že každý makal za seba a nepozerali sme sa na druhých. Navzájom sme sa neporovnávali. Bratská láska bola vždy na prvom mieste.

S bratom Patrikom ste dvojčatá. Hovorí sa, že je dar mať dvojča. Platí to?
Áno. Celú dobu sme boli spolu. V škole, na tréningoch… až do Celticu, kde nás rozdelili. Vaše dvojča je zároveň váš najlepší kamarát. Je to naozaj dar.

Keď prišiel čas, že ste museli ísť každý vlastnou cestou, bolo to náročné?
Priznávam, áno. Boli sme zvyknutí na seba a naraz, akoby vám odišla jedna polovica. Patrik sa vrátil do Nemecka a ja som zostal sám. Bolo to divné byť bez brata. Prvý rok bol neskutočne ťažký. Musel som si na to zvyknúť, ale raz to jednoducho muselo prísť. Odvtedy sme už v podstate od seba oddelení.

O to krajšie sú asi zvítania…
Určite. Sem-tam sme si ako mladí možno aj liezli a nervy, ale vždy sme sa udobrili. Nikdy to nebolo inak.

Otec ako bývalý futbalista býval na vás všetkých troch prísny?
Skôr mamina, ktorá nás tlačila do všetkých povinností. Otec si dal záležať na tom, aby sme futbalovo rástli. Obaja nás veľmi podporovali v tom, aby sme robili, čo nás baví a boli v tom čo možno najlepší. Za to im patrí obrovská vďaka. Rodičia majú najväčší podiel na tom, čo sme vo futbale dokázali. Jazdili s nami na turnaje, starali sa o nás. Robili pre nás všetko.

   

ČECH, KTORÝ JE DOMA AJ V NEMECKU

Otec bratov Twardzikovcov René zamieril v roku 1999 do Nemecka, kde chytal za Lipsko a Erfurt a dnes je trénerom brankárov v Erfurte. Logicky sa Nemecko stalo domovom aj pre jeho synov. Najstarší Dan, ktorý na rozdiel od Filipa a Patrika nastupuje po vzore otca v bráne, dokonca ako mládežník hral aj za tamojší národný tím. „Všetci sme Česi, ale Nemecko považujeme takisto za svoj domov. Dan má aj nemecké občianstvo a predstavil sa v mládežníckej reprezentácii. Nebolo to v tom čase úplne jednoduché, pretože Nemecký futbalový zväz bol na tejto úrovni v konflikte s Bayernom Mníchov a z klubu sa do národného tímu vtedy dostal maximálne jeden hráč. Do českej reprezentácie sa už nemohol vrátiť, keďže to pre dvojité občianstvo nebolo možné,“ povedal Filip Twardzik.

    

FILIP TWARDZIK – FAKTY

  • Narodil sa 10. februára 1993 v Třinci, od roku 1999 vyrastal v nemeckom Erfurte, hráva na poste obrancu za MFK Ružomberok.
  • Pochádza z futbalovej rodiny, jeho otec René bol brankár, dnes trénuje gólmanov v Erfurte, brankár je aj jeho syn Dan, dvojičky Filip a Patrik hrajú v poli. Kým Filip pôsobí v Ružomberku, René, Dan a Patrik účinkujú v štvrtej nemeckej lige.
  • Na mládežníckej úrovni hrával Filip za Erfurt, Herthu Berlín a Celtic Glasgow.
  • Na seniorskej úrovni sa presadil v Celticu Glasgow, kde odohral 5 majstrovských zápasov, no pre zranenie slabín sa jeho dobre naštartovaná kariéra spomalila.
  • Vo februári 2015 prestúpil zo Celticu do Boltonu Wanderers, kde takisto odohral len päť zápasov.
  • Po rozviazaní zmluvy s Boltonom v lete 2016 si ako voľný hráč zranil členok a bez klubu bol jeden rok.
  • V lete 2017 sa dohodol na angažmáne s českým druholigistom z Vítkovíc, po roku zamieril do Ružomberka.
  • Vo Fortuna lige odohral za MFK 26 zápasov, strelil tri góly a nazbieral dve žlté karty.
  • Česko reprezentoval po kategóriu do 19 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Celtic Glasgow a hráč Virgil van Dijk.