DAC a Žilina s víťazným imperatívom, Trenčín vyzve Slovan

DAC a Žilina s víťazným imperatívom, Trenčín vyzve Slovan

Pozvánka na víkendové zápasy 9. kola Fortuna ligy.

Dunajská Streda – Ružomberok (sobota, 17.00)
Jeden zo šlágrov kola sa hrá v Dunajskej Strede, v dueli dvoch našich pohárových zástupcov je favoritom domáci DAC. Ružomberku totiž sezóna zatiaľ absolútne nevychádza podľa predstáv a s jedinou výhrou v ôsmich zápasoch klesol už na desiate miesto v tabuľke. Naopak, DAC je stále tretí a pred budúcotýždňovým stretnutím so Žilinou by si chcel minimálne udržať, ak nie znížiť, štvorbodový odstup od lídra. Proti Ružomberku to bude špecifický zápas pre Dominika Kružliaka, ktorý v žlto-modrom drese prvýkrát nastúpi proti bývalým spoluhráčom. Až šesť z posledných siedmich vzájomných súbojov týchto klubov v Dunajskej Strede sa skončilo remízou. Ak by sa body delili aj v sobotu, bolo by to menšie prekvapenie.

Nitra – Michalovce (sobota, 19.00)
Zemplínčania po triumfe 2:1 nad Trenčínom posilnili káder práve o bývalého hráča AS Milana Kvoceru, šikovný krídelník sa s Michalovcami dohodol na zmluve do konca roka a prišiel ako náhrada za Mateja Trusu, ktorý maróduje so zlomenou nohou. Okrem Kvoceru pribudli do tímu Michaloviec aj španielsky stopér Solera a panamský mladík Barnetta. V sobotu by však mohli mať navrch domáci, ktorí pred týždňom rozdrvili Pohronie na jeho štadióne 3:0 a ukázali svoje ofenzívne schopnosti. Keďže smerom dopredu budú chcieť hrať oba tímy, veríme v zaujímavý duel s gólovou príchuťou.

Sereď – Zlaté Moravce (sobota, 19.00)
Očakávalo sa, že títo súperi budú v tabuľke neďaleko od seba, kvalitatívne zhruba vyrovnané tímy majú za cieľ zabojovať o účasť v hornej šestke. Kým Seredčania skúšajú zopakovať minulosezónnu senzáciu, pre hostí by to bola v novom formáte súťaže premiéra v hornej polovici. ViOn hrá zatiaľ výborne, naposledy ako prvý v sezóne neinkasoval od Žiliny a vybojoval s lídrom tabuľky bod. Sereď remizovala trikrát po sebe a ak sériu zlomí a podarí sa jej zvíťaziť, môže poskočiť aj do top 6. V minulej sezóne sa jej to proti Zlatým Moravciam podarilo v oboch prípadoch, a dokonca na nulu.

Žilina – Pohronie (sobota, 19.00)
Po prehre s Nitrou cestuje nováčik na ihrisko lídra zo Žiliny a čaká ho jeden z najťažších testov vôbec. Žilina dosiaľ vo Fortuna lige ako jediná nenašla premožiteľa a je len ťažko predstaviteľné, že nezvládne domáci zápas s Pohroním. Hostia budú musieť pozorne a obetavo brániť, ale aj sami smerom dopredu niečo vymyslieť, keďže sotva možno čakať, že žilinská ofenzíva vyjde dvakrát v rade naprázdno. Šošoni v tejto sezóne vyhrali všetky štyri domáce duely, Pohronie vonku trikrát v rade neprehralo. Jedna z týchto sérií sa v sobotu večer určite skončí.

Trenčín – Slovan (nedeľa, 18.00)
V trenčianskom klube vedia, čo na nich v nedeľu čaká. Všetci určite videli fantáziu v podaní Slovana v zápase s Besiktasom a výhru 4:2 s tureckým gigantom. Belasí teraz musia v ďalšom z radu anglických týždňov preladiť na fortunaligovú nôtu a nájsť fyzické i psychické sily, aby nestratili kontakt s lídrom zo Žiliny. V zápase útočne ladených tímov očakávame pekný a dynamický futbal, veď aj Trenčania si potrebujú napraviť reputáciu po tom, ako v ostatných dvoch zápasoch s prijateľnými súpermi Nitrou a Michalovcami získali iba jeden bod.

Trnava – Senica 0:0, zápas sa hral v stredu.

    

Šláger kola: Trenčín – Slovan
Trenčania sú v hornej šestke a svoje pozície nehodlajú opustiť, belasí zasa bojujú o obhajobu titulu. Po výbornej európskej jazde majú ťažkého súpera vonku, hoci sa hrá v Žiline, kde ani Trenčín nie je celkom doma. V šlágri kola sa aj pri predpokladanej rotácii v zostave Slovana môže zrodiť akýkoľvek výsledok.

Otázka kola: Kto to myslí s hornou šestkou vážnejšie?
Sereď alebo Zlaté Moravce? Pre oboch sa miesto v top 6 nájde iba ťažko, hoci vylúčené to nie je. Ktorý z aktérov sobotňajšieho zápasu v Myjave spraví dôležitý krok k tomu, aby po základnej časti figuroval nad čiarou?

Očakávanie kola: Zamotá DAC situáciu na čele?
Tri víťazstvá v sérii a domáci zápas s trápiacim sa Ružomberkom sú pre Dunajskostredčanov skvelou štartovacou pozíciou k ataku najvyšších poschodí tabuľky. Ak uspejú, môžu sa dotiahnuť na Slovan, alebo s ním minimálne nestratiť krok. Od Žiliny sa všeobecne očakáva víťazstvo nad Pohroním, a preto DAC musí takisto nutne uspieť.