Dvaja Nitrania do prvej desiatky

Dvaja Nitrania do prvej desiatky

Medzi absolútnou špičkou Hitparády talentov aj dvaja zástupcovia klubu z dolnej polovice tabuľky, lídrami naďalej Trenčania.

Futbalisti Nitry si v sobotu priviezli tri body zo Žiaru nad Hronom, v tabuľke Fortuna ligy hneď získali dve pozície k dobru a sú deviati. Víťazstvo 3:0 nad Pohroním je ich druhé v aktuálnej sezóne a tretie v tomto kalendárom roku. Dôležitý podiel na ňom mali aj dve mladé opory tímu spod Zobora – Milan Ristovski a Dávid Šípoš. Dvadsaťjedenročný macedónsky útočník, ktorého Nitra získala na hosťovanie z Rijeky, strelil už svoj piaty gól v našej lige, takže sa dotiahol na čelo rebríčka kanonierov. Postaral sa o viac ako polovicu všetkých zásahov (9) svojho mužstva. Na opačnom konci ihriska podáva spoľahlivé výkony jeho rovesník Dávid Šípoš, aj keď až teraz sa mu podarilo udržať si prvé čisté konto v tomto fortunaligovom ročníku. Obaja Nitrania výrazne prehovorili aj do poradia v Hitparáde talentov, v ktorej sa dostali do prvej desiatky. Ristovski je po 8. kole siedmy, Šípoš desiaty.

Naopak v top 10 rebríčka najlepších mladých hráčov Fortuna ligy sa neudržali Ján Bernát (aktuálne 17.) a Rafael Tavares (11.). Najlepší strelec Žiliny v Zlatých Moravciach vôbec nebol k dispozícii trénerovi Jaroslavovi Kentošovi, brazílsky krídelník odohral celé derby v Bratislave, ale prehre Spartaka nezabránil.

Na čele Hitparády talentov sa situácia nezmenila. Na vedúcej pozícii sa udržal aj po prehre Trenčína v Michalovciach krídelník AS Osman Bukari. Na minimálny rozdiel 10,2 bodu sa mu priblížil jeho spoluhráč Abdul Zubairu, ktorý na Zemplíne prihral na jediný gól hostí.

V boji o tretie miesto žilinský útočník Róbert Boženík v Zlatých Moravciach neskóroval, no aj tak predstihol Cesara Blackmana, ktorý bol v Senici na trávniku do 62. minúty a so spoluhráčmi z Dunajskej Stredy odchádzal domov s dobrým pocitom po víťazstve 1:0. Z prvej nuly v sezóne sa tak potešil brankár DAC Martin Jedlička a v Hitparáde talentov sa posunul zo šiestej priečky na piatu. Novou šestkou je Žilinčan Branislav Sluka, ktorý strávil reprezentačnú prestávku na deviatom mieste. Pre stredopoliara Zlatých Moraviec Martina Kovaľa je ôsma pozícia kariérnym maximom. Práve z nej na deviatu klesol tretí hráč Dunajskej Stredy v najlepšej desiatke Matej Oravec.

    

Top 25 Hitparády talentov

     

Hitparáda talentov je rebríček najlepších hráčov Fortuna ligy narodených v roku 1998 a mladších, teda hráčov, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov. Poradie je zostavené na základe oficiálnych zápasových štatistík a do celkového bodového zisku sa ráta posledných desať ligových kôl. Rebríček je aktualizovaný po každom kole.