Víťazov tešil výsledok, zdolaných sympatický výkon

Víťazov tešil výsledok, zdolaných sympatický výkon

Rekordná návšteva tejto fortunaligovej sezóny sledovala emotívne derby, ktoré bolo otvorené až do konca.

Bol to zápas, o ktorom sa bude ešte dlho hovoriť. Slovan Bratislava pred takmer 15-tisícovou kulisou zdolal v derby Spartak Trnava 2:0 a za lídrom Fortuna ligy zo Žiliny zaostáva už len o jediný bod. Definitíva v podobe druhého gólu padla až v nadstavenom čase, Trnava viac než solídne vzdorovala aj napriek vylúčeniu Ivana Mesíka v 46. minúte. Aj pod vplyvom diania na ihrisku to bolo na tribúnach poriadne vybičované.

„Bolo to derby a takáto atmosféra k tomu patrí. Prvý polčas sme mali až na niektoré momenty pod kontrolou. Vypracovali sme si šance a ujali sme sa vedenia. Vylúčenie súperovho hráča malo pre nás predstavovať výhodu, no nestalo sa tak. Naďalej sme kontrolovali dianie na trávniku, ale až príliš sme držali loptu. Mali by hrať jednoduchšie a vo väčšom pohybe. Čakal som, že budeme mať viac šancí. Trnava však bola dobre organizovaná a nebolo to ľahké. Keď vediete 1:0, vždy sú obavy, že súper môže zo štandardky či odrazenej lopty vyrovnať. Našťastie, v závere sme si postrážili víťazstvo,“ povedal tréner Slovana Ján Kozák ml.

Ako kľúčový moment sa teda ukázal gól z 20. minúty, keď Andraž Šporar potvrdili svoje kvality, prekabátil stopéra Mesíka a otvoril skóre. Autor 29 gólov z minulej sezóny sa presadil piaty raz v aktuálnom ročníku našej ligy. „Bol to zaujímavý zápas, ktorému nechýbali emócie. Jednoducho derby. Naše víťazstvo je zaslúžené. Teší ma, že som skóroval. Derby je derby, ale nás čakajú ešte väčšie zápasy. Jeden z nich hneď vo štvrtok,“ narážal topkanonier belasých na štvrtkový úvodný duel skupinovej fázy Európskej ligy s Besiktasom. Slovan po remíze 1:1 so Žilinou a prehre 2:5 v Dunajskej Strede zabral výsledkovo naplno, ale Trnava mu bola vo viacerých úsekoch hry vyrovnaným partnerom. „Musím pogratulovať aj Spartaku, ktorý prispel k tomu, že zápas bol zaujímavý. Miestami nás hráči Trnavy prekvapili futbalovosťou a aktivitou. Som rád, že sa nám ich podarilo zlomiť a že sme vyhrali 2:0. Škoda, že záver zápasu bol až príliš o emóciách. Druhý gól sme mohli dať skôr,“ myslí si stredopoliar Slovana Marin Ljubičič, ktorého škrelo, že jeho tím nevyťažil viac z početnej výhody: „To bol najväčší problém. Vedieme 1:0, súper mal červenú kartu a my sme nevystupňovali tlak. Musíme hrať jednoduchšie a rozumnejšie. Potom prišla nervozita, no súper si našťastie nevypracoval žiadnu vážnu príležitosť.“

  

DÁ SA TO AJ PROTI SLOVANU

Trnava sa síce nedopracovala k bodom, no spartakovci sa rozhodne nemusia hanbiť za predvedený výkon. „Stretli sa dva veľké kluby, oba tímy predviedli solídny futbal a chceli vyhrať. Možno niekto čakal, že prídeme brániť, ale tak to nebolo. Do zápasu sme vstúpili dobre, mali sme šance, brankár výborne vyrazil Lovatovu strelu. Potom prišli naše individuálne chyby, Slovan sa dostal do šancí a jednu z nich premenil. Po zmene strán sme chceli zmeniť stav, ale pribrzdila nás červená karta. Nevzdali sme sa, bojovali sme do poslednej minúty. Dokonca sme po vylúčení hrali lepšie ako predtým. Napriek prehre sme zanechali dobrý dojem. Budeme bojovať ďalej, aby sme boli v prvej šestke,“ hodnotil svoje prvé derby tréner Ricardo Cheu. Trnavčania si siahli na dno svojich síl aj vďaka fanúšikom, ktorí vypredali sektor hostí. „Ďakujem im. Slovenská liga by mala hneď iné grády, keby to takto vyzeralo na každom zápase,“ povedal stredopoliar Emir Halilovič.