Pokúsia sa napodobniť áčko

Pokúsia sa napodobniť áčko

Naša dvadsaťjednotka vstúpi do novej kvalifikácie v piatok v Baku, kde A-tím Slovenska v júni vyhral 5:1.

Slovenská reprezentácia do 21 rokov vstúpi v piatok do bojov o majstrovstvá Európy 2021. O 18.30 SELČ nastúpi proti azerbajdžanským rovesníkom na štadióne Dalga v Baku, ďalšími súpermi v 2. kvalifikačnej skupine budú Lichtenštajnsko, Francúzsko, Gruzínsko a Švajčiarsko. Azerbajdžan už má vstup do kvalifikácie za sebou, prekvapujúco v ňom prehral v Lichtenštajnsku 0:1. Zverenci Adriana Guľu odcestovali do dejiska v stredu a tréner musel pred odletom urobiť jednu zmenu. Ružomberského stredopoliara Adama Brenkusa pre zvýšenú teplotu nahradil Marián Chobot z FC Nitra. Ani on nebol zdravotne stopercentne v poriadku. "Nečakal som to vôbec. Komunikoval som pred zrazom s trénerom Guľom a povedal mi, že nechce pri mne riskovať, keďže mám zlomenú ruku. Odohral som však cez víkend celý ligový zápas, v pondelok sa mi kouč ozval a povedal, že keď som schopný hrať, tak ma nominuje. Potešilo ma to, som rád, že som tu. Bude to náročný duel, tréneri nás dobre pripravili. Verím, že uspejeme a vrátime sa s tromi bodmi," povedal Chobot pre oficiálnu stránku Slovenského futbalového zväzu a podobné očakávania má aj ďalší stredopoliar Peter Kolesár z Michaloviec: "Bude to náročné stretnutie, na súpera môžu platiť dôraz, rýchlosť či agresivita. Verím, že uspejeme a do kvalifikácie vstúpime víťazne."

Šampionát sa v roku 2021 uskutoční v Maďarsku a Slovinsku, hostiteľské krajiny majú účasť automatickú. Zvyšných 53 krajín bojuje v kvalifikácii, na záverečný turnaj postúpia víťazi deviatich skupín a najlepší tím na druhom mieste. Favoritom 2. skupiny je Francúzsko, mladí Slováci by piatkovým víťazstvom vážne naštrbili azerbajdžanské šance na popredné umiestnenie. "V Lichtenštajnsku dominovali, ale verím, že ani v našom súboji nebudú efektívni. Musia riskovať, keď tam vyhráme, hneď na začiatku ich môžeme zablokovať v kvalifikácii a to je náš cieľ," vyhlásil Adrian Guľa. V uplynulých týždňoch ho údajne lanárila Viktoria Plzeň, ale minimálne septembrový asociačný termín absolvuje na lavičke tímu SR "21", ktorý si štyri dni po zápase v Baku v Dunajskej Strede zmeria sily v prípravnom stretnutí s fortunaligovým DAC.

Zápas  v Azerbajdžane povedú rozhodcovia z Macedónska, hlavným arbitrom bude Dejan Jakimovski.

Aktuálna nominácia slovenskej reprezentácie do 21 rokov:

brankári: Martin Vantruba (FK Pohronie), Frederik Valach (FC Petržalka), Dávid Šípoš (FC Nitra)

obrancovia: Dominik Špiriak (FC Ergotelis), Kristián Vallo, Adam Kopas, Branislav Sluka (všetci MŠK Žilina), Martin Šulek (AS Trenčín), Martin Bednár, Matej Oravec (obaja DAC Dunajská Streda), Ivan Mesík (Spartak Trnava), Alexander Mojžiš (MFK Ružomberok)

stredopoliar: Martin Adamec (Odra Opole), Marián Chobot (FC Nitra), Christián Herc (Viktoria Plzeň), Peter Kolesár (Zemplín Michalovce), Ján Bernát, Michal Tomič (obaja MŠK Žilina), Martin Kovaľ, Jakub Švec (obaja ViOn Zlaté Moravce)

útočníci: Ľubomír Tupta (Hellas Verona), Ladislav Almási (FC Petržalka), Dávid Strelec (Slovan Bratislava)