DAC späť v hre, Slovanu zápas nemôže pokaziť sezónu

DAC späť v hre, Slovanu zápas nemôže pokaziť sezónu

Dunajská Streda zdolala Slovan dvakrát v rade premiérovo od roku 1993.

Úradujúci majster Slovan Bratislava utrpel prvú prehru v sezóne. Belasí neuspeli na trávniku Dunajskej Stredy, ktorej podľahli až prekvapujúco vysokým rozdielom 2:5, a prvú priečku v tabuľke Fortuna ligy po siedmom kole prepustili Žiline. Slovanisti síce otvoril na Žitnom ostrove skóre, keď z penalty skóroval Andraž Šporar. Kľúčový moment však prišiel ešte do prestávky keď Joeri de Kamps posotil v šestnástke Kristophera Vidu, dostal červenú kartu a z penalty vyrovnal Eric Davis. Od tohto momentu hráči DAC ovládli ihrisko a pridali ďalšie štyri góly.

„Vyleteli sme na nich, čo nečakali. Chceli sme ich napádať, aby sme ich unavili. Mali sme šance, ale inkasovali sme z pokutového kopu. Najdôležitejšie bolo, že sme nedali hlavy dolu, zdvihli sme sa a ešte do prestávky sme dokázali stav otočiť. Povedali sme si, že musíme dať tretí gól. Skórovali sme, súper znížil, no potom sme pridali ďalšie dva góly a zaslúžene sme vyhrali,“ zhodnotil zápas brankár Martin Jedlička. Hráči DAC ešte dlho oslavovali na ihrisku. V dueli ich totiž podporovalo viac ako 11-tisíc priaznivcov. „Vždy, keď príde veľa fanúšikov, je to výborný zápas. Hrali sme Slovanom, bolo to veľké derby. Duel nám vyšiel a musíme byť veľmi spokojní. Ideme oslavovať,“ poznamenal Matej Oravec.

Slovanisti inkasovali päťkrát naposledy ešte na jeseň 2014, a to v skupine Európskej ligy od švajčiarskeho klubu Young Boys Bern. „Určite máme veľkú radosť. Nestáva sa, že by Slovan dostal päť gólov. Ja som to ešte asi ani na ligových trávnikoch nezažil. Môžeme byť spokojní,“ tešil sa Matej Oravec.

Zdá sa, že Dunajskostredčania sú z najhoršieho vonku. Po sérii troch zápasov bez víťazstva vydreli triumf v Nitre (2:1) a teraz si urobili chuť v súboji so Slovanom. „S každým sa dá hrať, aj so Slovanom aj so Žilinou. Stratili sme body v zápase s Michalovcami, s ktorými sme remizovali 1:1. Teraz prišiel Slovan a vyhrali sme 5:2. Liga je vyrovnaná. Týmto víťazstvom sme sa dotiahli na čelo a budeme atakovať najvyššie priečky,“ povedal kapitán DAC Kristián Koštrna.

     

OPLATIŤ DOMA

Slovanisti boli po zápase pochopiteľne smutní. „Ťažko sa to hodnotí. Začiatok z našej strany nebol zlý, ale po červenej karte sa nám už hralo veľmi ťažko,“ skonštatoval brankár Dominik Greif.

Belasí vo štvrtok dosiahli veľký úspech pre slovenský futbal, keď vyradili PAOK Solún a postúpili do skupinovej fázy Európskej ligy. Po náročnej odvete a ceste domov nastúpili v ďalšom ťažkom stretnutí, ktoré nezvládli podľa predstáv. „Som veľmi sklamaný, ale tento zápas nemôže pokaziť našu sezónu. Vo štvrtok sme odohrali veľmi ťažký zápas po emočnej stránke. Nie je to výhovorka. Po náročnom dueli v Solúne sme hrali v oslabení proti nesmierne silnej a ofenzívnej Dunajskej Strede. Stane sa. Nevadí, pozeráme sa pozitívne dopredu,“ vyhlásil útočník Andraž Šporar, na ktorého nadviazal Dominik Greif: „Samozrejme, máme náročný program. Dva mesiace ťaháme vkuse, dovolenka bola krátka, najmä pre hráčov, ktorí hrávajú za reprezentačné tímy. Väčšie tímy nedokážu zvládať takéto náročné programy. Stáva sa to, aj väčšie tímy niekedy nezvládnu takéto stretnutia.“

Dunajská Streda v predchádzajúcej sezóne uštedrila prvú prehru Slovanu, čo však už bolo v situácii, keď mali belasí istotu zisku titulu. Teraz Bratislavčania opäť neuspeli na Žitnom ostrove. „Máme im čo vracať. Doma ich musíme zdolať,“ uzavrel Andraž Šporar.