Slovan proti Besiktasu, Brage a Wolverhamptonu

Slovan proti Besiktasu, Brage a Wolverhamptonu

Belasí sa v Európskej lige stretnú s bronzovým tímom uplynulého ročníka tureckej ligy, štvrtým z portugalskej súťaže a siedmym z anglickej Premier League.

Futbalisti Slovana Bratislava sa v hlavnej fáze Európskej ligy stretnú v K-skupine s Besiktasom Istanbul, SC Braga a Wolverhamptonom Wanderers. Rozhodol o tom piatkový žreb v monackom hoteli Grimaldi Forum. Zverenci Jána Kozáka ml. si postup do skupinovej fázy vybojovali v play-off, v ktorom vyradili PAOK Solún po domácom víťazstve 1:0 a prehre 2:3 v odvete u gréckeho majstra.

Slovanisti odštartujú púť Európskou ligou 19. septembra o 21.00 h, keď na domácom ihrisku privítajú Besiktas. V 2. kole (3. októbra o 18.55 h) nastúpia v Brage a v treťom (24. októbra) sa predstavia opäť doma v skoršom termíne proti Wolverhamptonu. Odveta v Anglicku ich čaká 7. novembra o 21.00 h, následne 28. novembra nastúpia v Istanbule (18.55 h) a boje v základnej K-skupine zakončia na Tehelnom poli 12. decembra o 21.00 h súbojom s Bragou.

Slovan figuroval pri žrebovaní na základe klubového koeficientu 6,000 vo štvrtom výkonnostnom koši. Spolu s ním sa v ňom nachádzali aj AZ Alkmaar, Vitoria Guimaraes, Trabzonspor, Oleksandrija, F91 Dudelange, LASK Linz, Wolfsberger AC, Lugano, Glasgow Rangers, CFR Kluž a Ferencváros Budapešť. V prvom koši boli FC Sevilla, Arsenal Londýn, FC Porto, AS Rím, Manchester United, Dinamo Kyjev, Besiktas Istanbul, FC Bazilej, Sporting Lisabon, CSKA Moskva, VfL Wolfsburg a Lazio Rím. Z druhého ťahali PSV Eindhoven, FC Krasnodar, Celtic Glasgow, FC Kodaň, SC Braga, KAA Gent, Borussia Mönchengladbach, Young Boys Bern, Astana, Ludogorec Razgrad, APOEL Nikózia a Eintracht Frankfurt. V treťom koši boli AS Saint-Étienne, Karabach Agdam, Feyenoord Rotterdam, Getafe CF, Espanyol Barcelona, Malmö FF, Partizan Belehrad, Standard Liege, Wolverhampton Wanderers, Stade Rennes, Rosenborg Trondheim a Istanbul Basaksehir. Žreb rozdelil 48 účastníkov do 12 štvorčlenných skupín, prvé dva tímy z každej skupiny postúpia do jarného šestnásťfinále. Do neho sa zapojí aj osem mužstiev z tretích miest v skupinách Ligy majstrov. 

Slovan sa v skupinovej fáze Európskej ligy predstaví tretíkrát. V sezóne 2011/12 obsadil v konkurencii RB Salzburg, Paríža Saint-Germain a Athletica Bilbao 4. miesto v F-skupine, keď získal jeden bod za domácu bezgólovú remízu s PSG. V ročníku 2014/15 belasí v šiestich zápasoch I-skupiny s SSC Neapol, Young Boys Bern a Spartou Praha nebodovali. Vlani urobil slovenskému futbalu výbornú reklamu Spartak Trnava, ktorý v konkurencii Dinama Záhreb, Anderlechtu a Fenerbahce získal v D-skupine Európskej ligy sedem bodov, čo je doterajšie slovenské maximum, a obsadil tretie miesto.

V osudí piatkového žrebu figurovali aj tri kluby so slovenským hráčskym zastúpením. Lazio Rím, do ktorého prestúpil v lete z FC Kodaň stopér Denis Vavro, zabojuje o postup do 16-finále proti Celticu Glasgow, Stade Rennes a CFR Kluž. Borussia Mönchengladbach, za ktorú v úvode novej sezóny pravidelne nastupuje stredopoliar László Bénes, si zmeria sily s AS Rím, Istanbulom Basaksehir a Wolfsberger AC. Ferencváros Budapešť v kádri so stredopoliarom Michalom Škvarkom sa v H-skupine stretne s CSKA Moskva, Ludogorcom Razgrad a Espanyolom Barcelona.

     

Žreb skupinovej fázy Európskej ligy:

A-skupina: FC Sevilla, APOEL Nikózia, Karabach Agdam, F91 Dudelange
B-skupina: Dinamo Kyjev, FC Kodaň, Malmö FF, FC Lugano
C-skupina: FC Bazilej, FC Krasnodar, Getafe CF, Trabzonspor
D-skupina: Sporting Lisabon, PSV Eindhoven, Rosenborg Trondheim, LASK Linz
E-skupina: Lazio Rím, Celtic Glasgow, Stade Rennes, CFR Kluž
F-skupina: Arsenal Londýn, Eintracht Frankfurt, Standard Liege, Vitoria Guimaraes
G-skupina: FC Porto, Young Boys Bern, Feyenoord Rotterdam, Glasgow Rangers
H-skupina: CSKA Moskva, Ludogorec Razgrad, Espanyol Barcelona, Ferencváros Budapešť
I-skupina: VfL Wolfsburg, KAA Gent, AS Saint-Étienne, FC Oleksandrija
J-skupina: AS Rím, Borussia Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, Wolfsberger AC
K-skupina: Besiktas Istanbul, SC Braga, Wolverhampton Wanderers, Slovan Bratislava
L-skupina: Manchester United, FC Astana, Partizan Belehrad, AZ Alkmaar

   

Reakcie na žreb:

Richard Trutz, športový riaditeľ Slovana: "Pri žrebe skupinovej fázy Európskej ligy si už skutočne nevyberiete, môžete sa stretnúť len s naozaj kvalitnými a silnými klubmi. Budeme čeliť náročným súperom zo zaujímavých krajín, všade môžeme očakávať plný štadión, veď futbal je v týchto krajinách na prvom mieste. V prvom či druhom koši boli aj silnejšie kluby, čo sa týka mena alebo histórie, no akceptujeme to, čo nám žreb pridelil. Môžeme sa tešiť na atraktívne zápasy, pre celý klub, hráčov i fanúšikov to bude veľká výzva, ktorú však prijímame a sme odhodlaní pobiť sa zo všetkých síl o body v skupinovej fáze Európskej ligy."

Ján Kozák ml., tréner Slovana: "Čaká nás atraktívna skupina, podľa mňa jedna z najnáročnejších, ktoré žreb priniesol. Na súperov sa pripravíme čo najlepšie a už sa tešíme na ďalšie výzvy. Pre hráčov i celý klub je výborné, že sa opäť môžeme porovnávať s najlepšími, vďaka čomu sa môžeme neustále posúvať dopredu a zlepšovať sa. Z môjho pohľadu je to zaujímavá skupina, v ktorej nás čakajú kvalitní súperi."

Vasil Božikov, kapitán Slovana: "Myslím si, že nás čakajú skvelé zápasy. Všetci súperi v našej skupine sú veľmi silní, no určite sa na nich zodpovedne pripravíme a zabojujeme o body. Viacerí z nás chceli hrať proti tímu z Anglicka. Nemáme Arsenal či Manchester United, ale aj Wolverhampton je veľmi silný, v anglickej lige dosiahol fantastické výsledky a určite bude atraktívny aj pre našich fanúšikov. Tešíme sa na skvelé konfrontácie v skupinovej fáze."

Dominik Greif, brankár Slovana: "Každý zo súperov má obrovskú kvalitu, je to úplne iný level, než na aký sme boli doteraz zvyknutí. Budú to plné štadióny, skvelá atmosféra a všetko, čo k tomu patrí. Každý z nás mal nejaké prianie, pre mňa bolo zaujímavé Porto. Jedna loptička nakoniec rozhodla o tom, že nie sme v skupine s Manchestrom United, čo je trošku škoda, ale človek si naozaj nenavyberá. Aj v skupine chceme dosiahnuť dobré výsledky a pokúsime sa získať čo najviac bodov."

Ahmet Ürkmezgil, generálny sekretár Besiktasu: "Je to ťažká skupina. Všetci v klube však veríme, že sa nám podarí dosiahnuť priaznivé výsledky. Túžime vylepšiť úspešné ťaženie z minulej sezóny, keď nám len tesne unikol postup do 16-finále."

     

Kalendár Európskej ligy:

19. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
3. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
24. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
7. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
28. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
12. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
16. decembra: žreb 16-finále
20. februára: 1. zápasy 16-finále
27. februára: 2. zápasy 16-finále
28. februára: žreb osemfinále
12. marca: 1. zápasy osemfinále
19. marca: 2. zápasy osemfinále
20. marca: žreb štvrťfinále a semifinále
9. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
16. apríla: 2. zápasy štvrťfinále
30. apríla: 1. zápasy semifinále
7. mája: 2. zápasy semifinále
27. mája: finále (Gdansk)

   

Vizitky súperov Slovana Bratislava:

BESIKTAS J.K.
založenie: 1903
prezývka: Čierni orli
farby: biela, čierna
štadión: Vodafone Park (kapacita 41 903 miest)
tréner: Abdullah Avci
umiestnenie v ligovej sezóne 2018/19: 3. miesto
najväčšie úspechy: 15x majster Turecka, 9x víťaz Tureckého pohára, 1x štvrťfinále EPM (1986/87), 2x štvrťfinále Pohára UEFA/EL (2002/03, 2016/17)

SC BRAGA
založenie: 1921
prezývka: Arcibiskupi
farby: biela, červená
štadión: Estádio Municipal de Braga (kapacita 30 286 miest)
tréner: Ricardo Sá Pinto
umiestnenie v ligovej sezóne 2018/19: 4. miesto
 najväčšie úspechy: 1x vicemajster Portugalska (2009/10), 2x víťaz Portugalského pohára (1965/66, 2015/16), 1x víťaz Pohára Intertoto (2008), 1x finále EL (2010/11)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
založenie: 1877
prezývky: Vlci, Pútnici
farby: oranžová, žltá, čierna
štadión: Molineux Stadium (kapacita 32 050 miest)
tréner: Nuno Espírito Santo
umiestnenie v ligovej sezóne 2018/19: 7. miesto
najväčšie úspechy: 3x majster Anglicka (1953/54, 1957/58, 1958/59), 4x víťaz Pohára FA (1892/93, 1907/08, 1948/49, 1959/60), 2x víťaz Ligového pohára (1973/74, 1979/80), 1x finále Pohára UEFA (1971/1972)