Učil sa od Petra Čecha, v Seredi si chce vybojovať dôveru Arsenalu

Učil sa od Petra Čecha, v Seredi si chce vybojovať dôveru Arsenalu

S brankárom ŠKF Sereď Dejanom Ilievom o aklimatizácii, Fortuna lige aj skúsenostiach, ktoré nadobudol v londýnskom Arsenale.

Doslova husársky kúsok sa v lete podaril funkcionárom Serede. Na ročné hosťovanie do tímu ŠKF prišiel v júli severomacedónsky brankár Dejan Iliev (24). Táto informácia bola šokujúca, keďže kmeňovým zamestnávateľom talentovaného gólmana je Arsenal, v ktorom pôsobí od svojich sedemnástich rokov. „Chcem sa v Seredi deň čo deň učiť a stať sa lepším brankárom,“ vysvetlil v našom rozhovore príchod na Slovensko Dejan Iliev.

  

Ako sa vám u nás páči?
Veľmi si to tu užívam. Slovensko je krásna krajina s priateľskými ľuďmi, dá sa tu toho veľa podniknúť. Často jazdím do Bratislavy, ktorá je krásna a vie vám toho veľa ponúknuť. Musím povedať, že mám zatiaľ len skvelé skúsenosti.

V Seredi ste sa okamžite stali brankárskou jednotkou. Napĺňajú sa vaše očakávania?
Dôvod, prečo som sem prišiel, je, že chcem pravidelne hrávať a nazbierať čo najviac skúsenosti. Zároveň chcem pomôcť klubu a tímu, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky. Myslím si, že je ešte veľmi skoro na konštatovanie, či sa moje očakávania napĺňajú. Verím však, že som na správnej ceste. Každý deň sa snažím tvrdo pracovať a byť lepší ako včera. Robím všetko pre to, aby som dosiahol svoje ciele v živote, kariére a tiež, aby som sa odvďačil  klubu a trénerovi za dôveru, ktorú mi dáva.

Ako sa vám v Seredi páči po futbalovej stránke?
Tím rastie zo dňa na deň. Všetci sa spolu učíme, snažím sa napredovať zo zápasu na zápas. Chceme sa posúvať vpred na základe dobrých vecí, ale aj chýb, ktoré sa vyskytujú v ligových stretnutiach. Musím povedať, že naozaj tvrdo trénujeme a niet pochýb, že ideme nahor. Dúfam, že sa to potvrdí aj v priebehu sezóny, naše výkony budú postupne rásť a dosiahneme nejaké veľké výsledky.

Aktuálne ste na siedmom mieste tabuľky. Cítite, že je to reálne odzrkadlenie vašej kvality?
Sezóna sa iba začala. Samozrejme, chceme skončiť v tabuľke čo najvyššie. Pred nami je ešte veľa zápasov a my musíme tvrdo bojovať v každom jednom. Musíme zo seba vydať maximum, aby sme získali čo najviac bodov. Ak to dokážeme, mali by sme skončiť na priečke, s ktorou budeme všetci spokojní.

Považujete za svoju výhodu, že aj tréner Serede Slavče Vojneski pochádza zo Severného Macedónska?
Poznám trénera odmalička a som veľmi šťastný, že mi dal túto príležitosť. To však neznamená, že mám jasné miesto v zostave. Musím na sebe dennodenne tvrdo pracovať a dokazovať svoje kvality, aby som si svoju pozícii obhájil. Všetci súťažíme o priestor na ihrisku a ja si to skutočne užívam.

Ako ste sa zžili s novou kabínou?
Máme skvelé vzťahy. Spoluhráči sú priateľskí, organizujeme si spoločné teambuildingy a trávime spolu veľa času, takže sme sa mohli oveľa lepšie spoznať. Postupne skúšam hovoriť po slovensky a verím, že čoskoro budem môcť poskytnúť rozhovor aj vo vašom jazyku (smiech, pozn.).

    

LONDÝN MU CHÝBA, NA SLOVENSKU SA CHCE ZLEPŠOVAŤ

Žili ste vo veľkomeste. Nechýba vám Londýn?
S Arsenalom som podpísal zmluvu ako 17-ročný. V Londýne som teda žil sedem rokov a za ten čas som získal v Anglicku veľa priateľov. Londýn je úžasný a chýba mi, ale teraz hrám tu a užívam si vašu krásnu krajinu.

Na čo najviac si musíte zvykať v Seredi?
Sú tu odlišné tréningové podmienky, iný životný štýl a mentalita ľudí, ale nemal som najmenší problém adaptovať sa na nič z toho. Ako som spomenul, mám radosť z tejto novej skúsenosti.

Čo najmä vás pritiahlo na Slovensko?
Chcem pomôcť klubu, spoluhráčom, získať skúsenosti, hrať zápasy, veľa sa naučiť a stať sa lepším brankárom.

Čo ste pred príchodom na Slovensko vedeli o našej krajine?
Pýtal som sa pár priateľov, ktorí tu hrajú a žijú. Všetci mi o Slovensku referovali len v tom najlepšom. Povedali mi, že bude výborné, ak sem prídem. Všetko, čo som počul, znelo veľmi príjemne.

Radili ste sa aj s bývalým brankárom Košíc, Ružomberka či Dunajskej Stredy – Severomacedónčanom Darkom Tofiloskim?
Nie, nepoznáme sa a nikdy sme sa nestretli.

Tofiloski si na Slovensku utvoril dobré meno. Chcete nadviazať na jeho povesť?
Počul som, že mal na Slovensku dobrú kariéru a som rád, že tu spravil dobré meno macedónskym gólmanom. Spravím maximum pre to, aby som sa mu vyrovnal, prípadne ešte posunul túto latku vyššie.

  

SLOVAN POTRESTÁ KAŽDÚ CHYBU

Ako sa vám páči Fortuna liga?
Je to dobrá súťaž. Mnoho hráčov má veľkú kvalitu a čaká ich úžasná kariéra. Fortuna liga je veľmi súťaživá, čo je pre mňa ako brankára dobre. Doterajšie zápasy mi dali veľa a som si istý, že v nasledujúcich dueloch sa budem ďalej učiť. Mužstvá ako Slovan Bratislava, Dunajská Streda, Žilina či Trnava majú veľkú kvalitu a rozdielových hráčov, takže pre mňa je pôsobenie v slovenskej lige veľkou príležitosťou, ako spraviť v kariére dôležitý krok vpred.

V čom cítite rozdiely medzi severomacedónskou súťažou a Fortuna ligou?
Slovenská liga je oveľa známejšia aj v zahraničí a má vyššiu kvalitu ako tá naša. Hrá sa vo vyššom tempe a zápasy majú veľmi dobrú úroveň. Navyše, Fortuna liga je sledovanejšia.

Máte za sebou už aj zápas s úradujúcim majstrom – Slovanom Bratislava (0:4). Prekvapila vás úroveň súpera?
Zápas proti Slovanu bol veľmi náročný. Mal som veľa roboty. Ja si však takéto stretnutia užívam. Slovan potvrdil, že má obrovskú kvalitu. Pozerať sa na hru Bratislavčanov je zážitok, ale skvelé je aj hrať proti takémuto súperovi. Nemáte priestor na zaváhania, aj najmenšie chyby Slovan dokáže potrestať a skórovať. Niet pochýb, že je to najlepšie slovenské mužstvo, ktoré sa môže presadzovať na európskej scéne. Želám Slovanu všetko dobré v skupinovej fáze Európskej ligy.

V našej lige pôsobí veľmi veľa mladých hráčov. Prejavuje sa to na jej charaktere?
To je pravda. Myslím si, že preto je vo Fortuna lige vysoká konkurencia. Je veľmi obľúbená u skautov z veľkých európskych klubov, ktorí sem chodievajú sledovať talentovaných hráčov. Práve to sú chvíle, keď napriek veku musíte byť dostatočne zrelý, aby ste zvládli tú ťarchu zodpovednosti v kombinácii s veľkou túžbou uspieť vo svete profesionálneho futbalu. Je to veľký tlak, ktorému mladý hráč čelí, no musí sa naučiť akceptovať, že raz ste hore a inokedy dole rovnako vo futbale, ako aj v živote.

Spĺňa angažmán na Slovensku vaše predstavy?
Áno. Mojím cieľom je hrať každý zápas a zbierať skúsenosti, čo mi môže pomôcť v kariére. Pre mňa je dnes dôležité chytať týždeň čo týždeň v náročných zápasoch. Brankárovi to dvíha sebadôveru a pomáha zlepšovať rozhodovacie schopnosti.

V čom najmä cítite, že sa zlepšujete?
Je veľa vecí, v ktorých môžem napredovať. Najviac sa snažím pracovať na tom, aby som robil správne rozhodnutia. Musím odhadnúť, odkiaľ hrozí nebezpečenstvo aj v situáciách, keď hráme pod tlakom a podobne. Je veľa vecí, ktoré sa môžem naučiť a teším sa na to, čo mi ešte budúcnosť prinesie.

    

TÚŽI SA VRÁTIŤ DO ARSENALU

Ste kmeňovým hráčom londýnskeho Arsenalu. Ako ste sa dostali do tohto veľkoklubu?
Hráčom Arsenalu som od sedemnástich rokov. Tento klub mi dal všetko, čo som potreboval. Pomohol mi v živote, v kariére, pracoval som pod skvelými trénermi. Vedomosti, ktoré som nadobudol, sú na nezaplatenie. Londýnčania si ma všimli, keď som bol v národnom tíme do 17 rokov a hrali sme proti tureckým rovesníkom. Absolvoval som v klube tri skúšky, po ktorých sme sa dohodli na prestupe.

Je vašou túžbou vrátiť sa do Arsenalu ako brankár, s ktorým budú v klube vážne počítať?
Samozrejme, milujem Arsenal a chcel by som zaň chytať. Veď koniec koncov, kto by nechcel hrať za taký klub? Dúfam, že skúsenosti, ktoré tu získavam, mi pomôžu vybudovať si dôveru trénerov Arsenalu. Budem tvrdo pracovať na tom, aby som bol taký dobrý, že si zaslúžim šancu v Arsenale.

V čom najmä bola pre vás veľká škola pôsobiť v Arsenale?
Každý tréning je nahrávaný na video. Keď skončíte, môžete si to pozrieť a analyzovať sám i spoločne s trénerom. Na vlastné oči vidíte, čo robíte zle a môžete na tom pracovať. Tréningové tempo je veľmi veľké, musíte byť rýchly, aby ste robili správne rozhodnutia. Samozrejme, kvalita hráčov je na najvyššej úrovni. Keď urobíte maličkú chybu, napríklad nemáte správne postavenie, dokážu okamžite skórovať. Musíte byť neustále stopercentne koncentrovaný.

Ako budete spomínať na českú brankársku legendu Petra Čecha, s ktorým ste mohli spolupracovať?
Bol som veľmi, veľmi šťastný, že som mohol pracovať s jedným z najlepších brankárov na svete a učiť sa od neho. Petr Čech je môj idol. Jeho meno a jeho kariéra hovoria za všetko. Je to veľmi inteligentný chlap. Venoval mi veľa času a mnoho som sa od neho naučil, dal mi veľa rád. Môžem dnes povedať, že je to môj priateľ. Keď som sa ho pred príchodom na Slovensko pýtal na jeho názor, dal mi len tie najlepšie referencie a povedal mi, aby som do toho išiel.

S akými hviezdami ste ešte v Arsenale pôsobili a čo všetko vám to dalo do ďalšej kariéry?
Získal som mnoho skvelých priateľov a bolo by náročné ich všetkých vymenovať. Samozrejme, najbližšie som mal k brankárom, keďže s nimi som trávil najviac času. Takže spomeniem Petra Čecha a Bernda Lena. Obaja mi veľmi pomohli a doteraz sme v kontakte. Sú to správni chlapi a veľké osobnosti. Som vďačný, že som mal možnosť spoznať ich a že môžem povedať, že sú to moji priatelia.

Požívate vďaka angažmánu v Arsenale doma významný status?
Dúfam (smiech, pozn.). Myslím si, že mnoho ľudí vie o tom, že som podpísal zmluvu s Arsenalom. Severné Macedónsko je veľmi malé, žijú v ňom dva milióny ľudí a verím, že mnohí počuli o mojom príbehu.

     

NA PRAHU REPREZENTAČNEJ VÝZVY

Dejan Iliev je dnes súčasťou seniorského národného tímu Severného Macedónska, no na prvý štart v národnom tíme zatiaľ ešte čaká. Jednotkou medzi žrďami je brankár španielskeho klubu Rayo Vallecano Stole Dimitrievski. „Reprezentovať rodnú krajinu je niečo špeciálne, a hoci nemám na konte ešte ani jeden oficiálny štart, čakám a dúfam, že sa to v blízkej budúcnosti zmení. Verím, že zápasová prax v Seredi mi môže pomôcť k tomu, aby som mohol nastúpiť za národný tím,“ povedal Dejan Iliev.

Severomacedónska reprezentácia žije svoj sen o účasti na majstrovstvách Európy 2020. Vo svojej kvalifikačnej skupine je síce až na 5. mieste, ale mužstvo okolo 36-ročného kapitána Gorana Pandeva z FC Janov vyhralo skupinu v štvrtej výkonnostnej úrovni Ligy národov. „V marci nás čaká dôležitý duel s Kosovom. Dúfam, že ho zvládneme a že sa nám napokon podarí kvalifikovať sa cez túto súťaž na EURO 2020. Všetci Macedónci by boli hrdí a šťastní,“ uzavrel Dejan Iliev.

   

DEJAN ILIEV – FAKTY

  • Narodil sa 25. februára 1995 v severomacedónskej Strumici, je brankárom ŠKF Sereď, vo fortunaligovom tíme hosťuje z londýnskeho Arsenalu.
  • S futbalom začínal v rodnom meste v klube FC Belasica, odkiaľ ako 17-ročný zamieril 30. augusta 2012 do Arsenalu.
  • Počas sezón 2017/18 a 2018/19 sa Iliev trikrát objavil na lavičke prvého tímu Arsenalu, do zápasu však nezasiahol ani raz.
  • V lete 2019 zamieril na hosťovanie do ŠKF Sereď, na čom mal nemalú zásluhu tréner a jeho krajan Slavče Vojneski.
  • V tejto sezóne odchytal všetkých 6 zápasov, inkasoval 12 gólov.
  • Severné Macedónsko reprezentoval v mládežníckych kategóriách a tiež ako hráč výberu do 21 rokov. Aktuálne je členom seniorského reprezentačného mužstva, na prvý štart na tejto úrovni čaká.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je logicky Arsenal.
  • Riadi sa životným mottom: „Tvrdo pracuj a nikdy sa nevzdávaj!“