Dva roky - deväť trénerov

Dva roky - deväť trénerov

So stredopoliarom Nitry Michalom Faškom o jeho návrate do Fortuna ligy a takisto o dvoch sezónach strávených vo Švajčiarsku, Nemecku a Česku.

Stredopoliar Michal Faško (24) opustil pred dvoma rokmi našu ligu, keď zamieril z Ružomberka do najslávnejšieho švajčiarskeho klubu Grasshoppers, ktorý je držiteľom 27 národných titulov. Talentovaný mladík sa však na novej adrese neuchytil podľa predstáv, keďže zažil práve nie ideálne obdobie tejto prestížnej futbalovej značky a cez hosťovania v Nemecku a v Česku sa vrátil domov. Odchovanec banskobystrického futbalu bude v tejto sezóne nosiť dres Nitry, za ktorú už stihol odohrať dva zápasy. „Som rád, že som doma,“ priznal v našom rozhovore Michal Faško.

  

Ako sa cítite opäť na Slovensku?
Všetko je v poriadku. Prvý zápas so Sereďou nám vyšiel, škoda výbuchu v Žiline. Zatiaľ som spokojný.

Sereď ste zdolali 3:2. Boli ste aj trochu nervózny pred návratom?
Ani nie. Veril som, že nastúpim už zápas predtým v Trnave. Zo švajčiarskeho zväzu však neprišli všetky potrebné papiere, takže som mal dlhší týždeň a musel som si počkať na vybavenie potrebných formalít. Napokon sme vyhrali, k čomu som aj ja mohol dopomôcť svojím výkonom, takže duel so Sereďou hodnotím pozitívne.

V ďalšom zápase ste prehrali 0:3 na trávniku rozbehnutej Žiliny. Ako ste vnímali tento súboj?
Áno, sú rozbehnutí, ale v šatni pred zápasom som hovoril, že sa nemáme čoho báť. Bohužiaľ, nevyšiel nám vstup do stretnutia. Dlho sme sa hľadali a na ihrisku sme boli zbytočne nervózni. Neviem, z čoho to vzniklo, ale dostali sme dva góly už do prestávky. Žilina bola lepšia väčšiu časť zápasu a zaslúžene vyhrala. Škoda, že sme sme nepribrzdili súpera, ktorý je vo forme, a nezobrali sme mu aspoň bod.

Ako si užívate návrat do našej ligy, tešíte sa zo slovenčiny v kabíne?
Áno. Po nemčine a angličtine určite. Posledný polrok som síce strávil v Česku, kde jazyková bariéra v podstate nebola, ale tešil som sa domov. V predchádzajúcej sezóne som toho veľa nenahral, takže som rád, že som v Nitre a snáď sa mi podarí ukázať sa a možno ešte zamierim von.

Boli ste na testoch v dánskom Viborgu, spomínal sa záujem Trnavy. Prečo ste napokon zakotvili v Nitre?
V Dánsku som strávil týždeň, po ktorom som mal podpísať zmluvu. Napokon ma chceli vidieť v tréningovom procese ešte o ďalší týždeň dlhšie. Odohral som jeden prípravný zápas, no na nedeľu som už mal zakúpenú letenku. Športový riaditeľ ma chcel podpísať na tri roky, ale tréner žiadal, aby som odohral ešte v pondelok ďalšie prípravné stretnutie. Povedal som, že chcem ísť domov. V tom čase si vo Viborgu neboli stopercentne istí, či ma chcú angažovať a ani ja som si nevedel úplne predstaviť pôsobenie v tomto klube. Odcestoval som domov a táto možnosť padla. Išiel som do Trnavy, kde som trénoval s mužstvom. Vedenie klubu malo záujem o moje služby, ale tréner mal iný názor a z transferu zišlo. Vážim si, že mi to povedali na rovinu, hoci som sa tešil do Spartaka. Napokon prejavila záujem Nitra a som rád, že som sa stal jej súčasťou.

Aký kolektív ste našli pod Zoborom?
Som spokojný, v kabíne sú skúsenejší hráči, ale aj veľa mladých. Čaká ma nová výzva.

Na aké méty môže dosiahnuť súčasný nitriansky tím?
Zatiaľ neviem, o konkrétnych cieľoch príliš nehovoríme. Ideme od zápasu k zápasu. Keď sa podarí stabilizovať káder a vyliečia sa niektorí zranení hráči, budeme sa baviť o ambíciách konkrétnejšie. Teraz nás čaká zápas s Dunajskou Stredou, ktorý chceme zvládnuť. To je pre nás najväčšia priorita.

   

SLEDOVAL PREDOVŠETKÝM RUŽOMBEROK, DRŽÍ PALCE SAPAROVI

Stíhali ste po odchode do Švajčiarska sledovať fortunaligové dianie?
Jasné, zaujímal som sa najmä o Ružomberok, kde som predtým hrával. Pozeral som, ako sa darí kamarátom, napríklad Jozefovi Menichovi, ktorý hral za Sereď.

Ružomberok sa prepracoval na medzinárodnú scénu, ako hodnotíte na progres vášho bývalého klubu?
Super. Škoda, že som napokon odišiel krátko pred tým, ako si chalani vybojovali postup do 3. predkola Európskej ligy, v ktorom si zahrali proti Evertonu. Musel to byť veľký zážitok.

Váš bývalý spoluhráč Marek Sapara je už asistent trénera. Čo hovoríte na to, že práve on dostal túto šancu?
Veľmi sa z toho teším. Priznám sa, že som možno aj očakával záujem z jeho strany, ale v Ružomberku sa rozhodli ísť trochu inou cestou. Marekovi želám len to najlepšie a verím, že v budúcnosti sa ešte stretneme. V kariére mi veľmi pomohol. Pre mňa je to jeden z najlepších stredopoliarov v histórii samostatnej slovenskej reprezentácie. Dosiahol toho naozaj veľmi veľa.

Po tom, ako ste opustili Slovensko, získala titul Trnava. Ako ste na diaľku vnímali jazdu Spartaka za prvenstvom?
Pre niektorých to bolo veľké prekvapenie, podaril sa im naozaj husársky kúsok. Spartak mal veľmi dobrého trénera a Trnava žila futbalom.

Víťazstvo Slovana Bratislava v minulej sezóne vás zrejme prekvapilo už o čosi menej.
Tam to bolo jasné. Vymaľované bolo už pár kôl pred koncom ligy. Slovan má najkvalitnejší káder. Škoda, že to belasým nevyšlo v Lige majstrov, ale snáď sa im podarí dosiahnuť dobrý výsledok teraz s PAOK-om a bodaj by sa dostali do skupinovej fáze Európskej ligy.

Máte pocit, že ste sa vrátili do silnejšej súťaže v porovnaní s tým, keď ste Fortuna ligu opúšťali?
Zatiaľ som odohral iba dva zápasy, takže sa mi to nehodnotí úplne ľahko. Liga je však podľa mňa určite kvalitnejšia, veď Slovan má nadštandardne silný káder na Slovensko, stále rastie Dunajská Streda, ostatní sa chcú na nich dotiahnuť.

   

MAL SMOLU NA ZMENY

V lete 2017 ste sa stali súčasťou Grasshoppers. Prečo sa vám nepodarilo presadiť sa vo väčšej miere?
Ťažko povedať. Paradoxne, mal som za sebou celú letnú prípravu v novom klube, odohral som prvé dve kolá a hovorili o mne ako o jednom z najlepších hráčov mužstva. Skončil však tréner, prišli ďalšie zmeny a všetko sa otočilo. Zrazu vo mne videli ľavého obrancu, hral som na poste, ktorý som predtým nikdy neokúsil. Postupne ma začali ignorovať až do konca sezóny, pričom sa stále menili tréneri. V priebehu sezóny som ich zažil päť. Škoda, že odvolali toho prvého. Podľa môjho názoru to bolo predčasné rozhodnutie. Od jeho odchodu to išlo dolu vodou.

Hráči Grasshoppers sa napokon museli po minulej sezóne dokonca rozlúčiť s najvyššou švajčiarskou súťažou. Prekvapilo vás to, alebo to bolo aj reálne vyústenie situácie?
Asi aj reálne. Už v predminulej sezóne, keď som bol súčasťou mužstva, sme sa ledva zachránili. Bojovali sme do predposledného kola. Poslednú sezónu som už zvlášť nesledoval, keďže som ju strávil na hosťovaniach. Zachytil som, že im dva zápasy skontumovali pre výtržnosti fanúšikov. Otočili sa dvaja hlavní tréneri, zmenilo sa vedenie klubu, takže možno im to aj prospeje. Noví ľudia snáď dokážu naštartovať pozitívnu éru a prispejú k návratu do najvyššej súťaže. Predsa len, je to historicky najúspešnejší švajčiarsky klub.

Čo pozitívne vám dal angažmán vo Švajčiarsku?
Spoznal som nových spoluhráčov. Spomenul by som Venezuelčana Jeffrena, ktorý pôsobil v Barcelone, dal gól Realu Madrid, veľa som sa od neho naučil. Žil som v peknom meste vo výbornej krajine.

Pôvodne ste podpísali zmluvu na štyri roky, no definitívne ste sa s klubom rozišli už po dvoch sezónach. Nerobili vám problém pri rozviazaní zmluvy?
Celú minulú sezónu som bol na hosťovaniach, neboli žiadne vážne problémy s odchodom. Dohodli sme sa férovo.

Jeseň minulej sezóny ste strávili na hosťovaní v nemeckom Braunschweigu. Ako budete spomínať na tento angažmán?
Po psychickej stránke to bolo najnáročnejšie obdobie. Prišiel som mužstvu pomôcť k postupu do druhej ligy, no odohral som len štyri minúty. To hovorí samé za seba. Aj tu by som však našiel pozitíva. Napríklad, klub pred začiatkom sezóny predal 13-tisíc permanentiek. Mesto naozaj žilo futbalom, čo bol veľký zážitok. Škoda len tej chýbajúcej zápasovej praxe.

Na jar ste hosťovali v Karvinej. Bolo to lepšie obdobie?
Vybral si ma tréner Norbert Hrnčár. Prvé dve kolá som pod ním nehrával, no potom som už začal nastupovať. Musel som si vybojovať miesto. Keď sa mi to podarilo, prišlo k zmene trénera. Prišiel František Straka, ktorý stavil na iných hráčov a tým sa začalo dariť. Na zmeny nebol dôvod. Občas som naskakoval a nakoniec budem na tento angažmán spomínať len v dobrom, pretože som strelil rozhodujúci gól v odvetnom barážovom stretnutí, ktorý znamenal pre Karvinú záchranu v najvyššej súťaži.

Zdá sa, že zmien trénerov už máte plné zuby.
Nechcem sa na to vyhovárať, okolností bolo určite viac. Tréneri sú dôležití, ja som ich mal deväť v priebehu dvoch rokov. Akceptujem to a od každého som sa naučil niečo nové. Som skúsenejší do ďalších rokov kariéry.

Angažmán v Nitre beriete ako určitý reštart? Chcete získať zápasovú prax a opäť sa pokúsite zamieriť za hranice?
Určite. Verím, že to tak bude a že sa nám bude aj dariť. Snáď budeme všetci spokojní.

   

DUKLE DRŽÍ PALCE

Michal Faško sa presadil na seniorskej úrovni v drese Dukly Banská Bystrica. Tradičný klub dnes bojuje v druhej najvyššej súťaži. „Samozrejme, som veľký fanúšik Banskej Bystrice a sledujem, ako sa klubu darí. V lete mi dokonca v Dukle umožnili odkrútiť si s mužstvom pár tréningov. Bol som doma a chcel som sa udržiavať v kondícii. Ak by som si nenašiel klub, boli otvorení spolupráci. Majú solídne mužstvo na druhú ligu a verím, že môžu bojovať o postup. Bodaj by sa im podarilo vrátiť sa na miesta, ktoré im patria. Nebránim sa myšlienke, že by som opäť raz za Duklu hrával. Bolo by to pekné. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ povedal Michal Faško.

   

MICHAL FAŠKO – FAKTY

  • Narodil sa 24. augusta 1994 v Brezne, je slobodný, hráva na pozícii stredopoliara, aktuálne za FC Nitra.
  • Na mládežníckej úrovni pôsobil v Čiernom Balogu a v Podbrezovej, seniorský futbal prvýkrát okúsil už ako hráč Banskej Bystrice.
  • V našej lige debutoval ako 16-ročný chlapec 14. mája 2011 proti Spartaku Trnava, v Banskej Bystrici pôsobil do leta 2015, keď prestúpil do Ružomberka
  • Pod Čebraťom sa vypracoval na oporu tímu, za MFK odohral 53 ligových zápasov a strelil 7 gólov a prispel k tomu, že Liptáci skončili v sezóne 2016/17 na tretej priečke a dostali sa do kvalifikácie Európskej ligy.
  • Po úspešnej sezóne podpísal Michal Faško štvorročný kontrakt so slávnym švajčiarskym klubom Grasshopper Club Zürich, kde bol súčasťou tímu len jednu sezónu.
  • Jeseň uplynulého ročníka strávil na hosťovaní v treťoligovom nemeckom klube Eintracht Braunschweig, jar si odkrútil v Karvinej, kde prispel k záchrane klubu medzi českou elitou.
  • V lete 2019 sa dohodol na rozviazaní zmluvy s Grasshoppers a stal sa hráčom FC Nitra.
  • Slovensko reprezentoval na mládežníckej úrovni po kategóriu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbenými klubmi sú Tottenham Hotspur a Real Madrid, obľúbený zahraničný hráč je Mesut Özil.