Z beznádejnej situácie takmer až k postupu

Z beznádejnej situácie takmer až k postupu

Dunajská Streda strelila na predmestí Atén dva góly, ale doplatila na zaváhania v defenzíve a Atromitosu podľahla 2:3.

Futbalisti DAC Dunajská Streda ukončili účinkovanie v tejto sezóne Európskej ligy v 2. kole kvalifikácie. Vo štvrtkovej odvete prehrali na štadióne gréckeho klubu Atromitos 2:3 a neodčinili domácu prehru 1:2 z úvodného stretnutia. Eric Ramirez a kapitán Zsolt Kalmár po zmene strán vyrovnali, ale gól Spyrosa Risvanisa v 76. minúte definitívne rozhodol o postupujúcom. Druhé kolo bolo pre zverencov Petra Hyballu konečnou aj v predchádzajúcom ročníku Európskej ligy.

Hostia nechali rovnako ako v prvom stretnutí na lavičke svojho jediného strelca z tohto duelu Kristophera Vidu. Na pravej strane obrany dostal príležitosť Blackman, na pravom krídle Taiwo a na hrote útoku operoval Ramirez. Dunajská Streda potrebovala na postup streliť minimálne dva góly, no v úvode naznačil svoje individuálne možnosti domáci Manoussos. Prvú zaujímavú šancu fortunaligistu mal v 19. minúte po Ronanovom rohovom kope Kalmár, ktorý však hlavičkoval mimo. O tri minúty neskôr sa nevyznamenala defenzíva DAC, do ktorej sa vrútil ľavý bek domácich Katranis, prešiel cez niekoľko protihráčov, prekonal aj Jedličku a otvoril skóre. Ďalšia rana pre hostí prišla už v 28. minúte. Oravec fauloval v šestnástke Manoussosa, ktorý premenil jedenástku. Vzápätí mohlo byť už 3:0 pre Atromitos, Jedlička zachránil svoje mužstvo pri čistej šanci osamoteného Velliosa. Nádej Dunajskej Stredy mohol obnoviť Ramirez, ale v príležitosti zaváhal, zvolil prihrávku na Taiwa a tá nebola presná. Jedlička v závere prvého dejstva zneškodnil pokus Velliosa a Goutas hlavičkoval tesne vedľa, no Atromitos bol aj tak po prvom polčase výrazne bližšie k postupu.

Tréner Hyballa zareagoval na nepriaznivý vývoj striedaním cez prestávku, K. Vida nahradil Čmelíka. Tento ťah sa vyplatil, práve K. Vida odcentroval z ľavého krídla, lopta sa odrazila k Ramirezovi, ktorý tentoraz nezaváhal a znížil. V 58. minúte Dunajskostredčania takmer vyrovnali, keď vybojovali loptu na súperovej polovici a K. Vida po nábehu zakončil tesne vedľa. Druhé dejstvo bolo v podaní DAC vydarenejšie a po týchto momentoch jeho futbalisti ožili ešte viac. Ďalší striedajúci hráč Veselovský poslal center z ľavej strany, Taiwo nebol pri lopte včas a nepotrestal zaváhanie domácej defenzívy. V 71. minúte získal Blackman jedenástku pre hostí, z bieleho bodu skóroval Kalmár a znova zdramatizoval dvojzápas. O päť minút neskôr však vrátil Atromitos do vedenia hlavičkou Risvanis, keď ho po priamom kope Umbidesa neustrážili dvaja obrancovia DAC. V závere riadneho hracieho a na začiatku nadstaveného času mali hostia dve obrovské možnosti na ďalšie vyrovnanie, pokus Kalmára vyhlavičkoval z prázdnej brány Kahila a následne Megyeri vyrazil strelu M. Vidu. Kalmár ešte v 97. minúte ďalekonosným pokusom z priameho kopu opečiatkoval žrď. Ďalší gól však už nepadol a slovenský vicemajster nepostúpil do 3. kola kvalifikácie druhej najprestížnejšej európskej súťaže.

   

FC Atromitos - DAC Dunajská Streda 3:2 (2:0)

Góly: 22. Katranis, 28. Manoussos (z 11 m), 76. Risvanis - 53. Ramirez, 72. Kalmár (z 11 m, ŽK: Manoussos, Katranis - Koštrna, Kružliak, Taiwo, rozhodovali: Al-Hakim - Culum, Klyver (všetci Švéd.)

Atromitos: Megyeri - Kivrakidis, Risvanis, Goutas, Katranis - Madson, Charisis - Manoussos, Umbides (86. Natsos), Nsikulu (70. Farley) - Vellios (60. Kahila)

DAC: Jedlička - Blackman (76. Divkovič), Oravec (62. Veselovský), Kružliak, Koštrna - M. Vida - Taiwo, Ronan, Kalmár, Čmelík (46. K. Vida) - Ramirez

  

Peter Hyballa, tréner DAC: "Gratulujem Atromitosu k postupu. V prvých pätnástich minútach sme hrali dobre, no potom sme dostali veľmi jednoduchý gól, keď si jeden hráč mohol robiť medzi štyrmi našimi, čo len chcel. Potom nastala situácia, o ktorej môžeme diskutovať, do akej miery to môže byť chyba Oravca alebo niekoho iného. Do prestávky sme teda prehrávali 0:2. Do druhého dejstva nastali nejaké zmeny. Za to, čo sme predviedli v druhom polčase, som na mojich hráčov veľmi hrdý. V štyroch zápasoch sme však dostali osem gólov, čo je veľa na postup do tretieho kola. Som veľmi hrdý na mladý tím, ktorý odovzdal maximum."

Ioannis Anastasiou, tréner Atromitosu: "Nebol som spokojný so všetkým, čo sme ukázali, ale najdôležitejší je postup. V prvom polčase sme nevyužili viaceré dobré príležitosti na tretí gól. V týchto momentoch nám chýbala dostatočná koncentrácia, čo potrebujeme zlepšiť. Povedal som aj hráčom v šatni, že sa vždy treba koncentrovať až do posledného hvizdu rozhodcu. Súper bol v obidvoch zápasoch veľmi nebezpečný a silný. Padlo päť gólov a bol to výborný futbal pre oko diváka."

Dominik Kružliak, obranca DAC: "Prvý polčas nebol z našej strany dobrý, dostali sme dva góly a skomplikovali sme si situáciu. V druhom polčase sme sa s tým snažili ešte niečo spraviť. Bolo to však ťažké s týmto súperom, ktorý celý zápas dobre bránil a vyrážal do rýchlych kontier, z čoho aj rozhodol. Dokázali sme vyrovnať na 2:2, mali sme aj ďalšie šance, ale tretí gól dali oni a potom si to už ustrážili. Boli to štyri dobré zápasy v Európskej lige. Škoda, že nejdeme ďalej. Možno o rok."