Hyballa: Nikdy sa nebojíme, rozohratosť je výhodou

Hyballa: Nikdy sa nebojíme, rozohratosť je výhodou

Futbalisti Dunajskej Stredy zatiaľ zvládajú úvod sezóny aj napriek obmenenej obrane a náročnému programu.

Dunajskej Strede sa vydaril úvod sezóny. Žlto-modrí vyradili v 1. kole kvalifikácie Európskej ligy poľského súpera Cracoviu Krakov a v úvodnom dueli nového fortunaligového ročníka dokázali otočiť výsledok v Zlatých Moravciach a vyhrať 2:1.

Zápas pri Žitave bol presne taký, na aký ľudia radi chodia. Zvykne sa hovoriť, že oba tímy si zaslúžili bod, no za herný prejav a počet šancí na obidvoch stranách si tentoraz ViOn aj DAC zaslúžili vyhrať. Uspieť však mohol iba jeden a v závere rozhodli skúsenosti a kvalita dvojgólového Zsolta Kalmára. „Prvý polčas bol z našej strany zlý a musím zložiť kompliment domácemu tímu za to, ako nás vysoko a dobre napádal. Nevedeli sme si s tým poradiť. Po prvom polčase sme zaslúžene prehrávali. Cez prestávku som spravil zmeny a zdvihol hlas v šatni. V druhom polčase to bol už futbal z divokého západu. Domáci nás mohli potrestať, ale boli sme lepší, mali sme väčšie držanie lopty a viac šancí. Mužstvo ukázalo oduševnenie, odvahu, a preto milujem tento tím. Vieme, že cez týždeň odohral chlapci 120 minút v Krakove. Gratulujem im, ale zároveň chcem zložiť poklonu ViOnu,“ povedal po zápase tréner DAC Peter Hyballa.

Nemecký kouč potvrdil, že mu nechýba odvaha. Keď to na ihrisku nešlo, rozhodol sa pre dvojité striedanie už na začiatku druhého polčasu. „Dokázali sme prechádzať do ofenzívy len dlhými loptami a nechceli sme v tom pokračovať. Povedal som chlapcom, že chcem vyhrať. Maté Vida je hráč, ktorý môže nastúpiť na akejkoľvek pozícii. Je dobrý v obrane aj v strede pola a podieľa sa na výstavbe útoku. Teraz sme ho po prestávke využili na stopérskom poste a ukázal sa dobre. Debutant Veselovský zase ukázal, že je veľký talent a má cit pre prihrávku.“

Zaujímavé je, že Peter Hyballa nešetril opory tímu, hoci mužstvo odohralo cez týždeň 120 minút úspešnej odvety 1. kola Európskej ligy na trávniku Cracovie a už vo štvrtok nastúpi doma v úvodnom dueli 2. kola kvalifikácie proti gréckemu klubu Atromitos. „Nikdy sa nebojíme. Som si istý, že budeme pripravení,“ nepripúšťa si možnú únavu zverencov Peter Hyballa, ktorý však pred európskou výzvou musí stále riešiť súhru stopérskej dvojice. Počas leta odišli z tímu Huk, Šatka a Kone, nahradili ich Kružliak, Beskorovajnyj a Oravec. Možno aj preto DAC vo všetkých tohtosezónnych dueloch inkasoval ako prvý. „To isté sme riešili aj pred rokom. Pracujeme na tom. V minulej sezóne sa nám veľmi darilo, dosiahli sme klubové rekordy a prijímali sme gratulácie z celého Slovenska. Zmenila sa naša obrana a potrebujeme trochu času. Nie sme najväčší favorit na zisk titulu, ale pôjdeme krok za krokom. Verím, že v tejto sezóne ukážeme ešte veľa pekného,“ vyhlásil Peter Hyballa a k stretnutiu s gréckym súperom už na predzápasovej tlačovej konferencii dodal: "Proti Cracovii Krakov sme ukázali víťaznú mentalitu a po kondičnej stránke sme dobre pripravení. Čaká nás kvalitný súper, ktorého sme viackrát analyzovali. V defenzíve sú jeho hráči veľmi kompaktní, hrajú podobným štýlom ako Cracovia. Pred dvojzápasom sú šance 50:50, ale chceme postúpiť. Dôležité bude, aby sme strelili jeden či dva góly a aby Jedlička udržal čisté konto. Hráči sú zdraví, nikto nehlási zranenie. Veľa času na trénovanie nemáme, skôr je to o príprave po mentálnej stránke. Nálada v mužstve je dobrá. Štart do sezóny sa nám vydaril, veríme, že na neho dokážeme nadviazať a pred vypredaným štadiónom vyhráme. Je pre nás výhoda, že už máme niečo odohraté."

Najvyššia súťaž v krajine súpera DAC totiž štartuje až koncom augusta a mužstvo kouča Giannisa Anastasioua tak zatiaľ nastupovalo len v príprave. V kádri má takmer desiatku legionárov, napr. maďarských reprezentantov Balázsa Megyeriho a Rolanda Ugraia. Zápas v MOL Aréne povedú rozhodcovia z Nemecka, ako hlavný Bastian Dankert. Ak sa DAC dokáže prebojovať do 3. kola kvalifikácie, súperom v ňom mu bude postupujúci z poľsko-fínskeho dua Legia Varšava - KuPS Kuopio.