DAC dotiahol stratu a mohol aj vyhrať

DAC dotiahol stratu a mohol aj vyhrať

Dunajská Streda mala v súboji s Cracoviou viac šancí, ale v sieti sa skončila len jedna tečovaná strela na každej strane.

Futbalisti DAC Dunajská Streda remizovali vo štvrtkovom úvodnom stretnutí 1. kola kvalifikácie Európskej ligy na domácom štadióne s Cracoviou Krakov 1:1. V 40. minúte sa hostia ujali vedenia po vlastnom góle Dominika Kružliaka, o štyri minúty neskôr vyrovnal Marko Divkovič, ktorý prekonal Slováka Michala Peškoviča v bráne poľského klubu. V jeho drese nastúpil v závere aj slovenský stredopoliar Milan Dimun.

Prvú veľkú príležitosť mal už v 10. minúte Kristopher Vida, jeho tvrdú strelu zvnútra šestnástky zlikvidoval Peškovič. Dunajská Streda bola v úvode aktívnejšia, ale Ronan pokazil rozohrávku na polovici ihriska, Kružliak dôležitým sklzom zmaril črtajúci sa protiútok hostí. Po takmer polhodine hry sa premiérovo ozvala Cracovia, v šestnástke sa dral do zakončenia van Amersfoort, domáca obrana mu nedovolila ohroziť Jedličku. Onedlho po aute Pestku a hlavičkovom predĺžení van Amersfoorta dopadla lopta na spojnicu brány. Hostia boli v týchto chvíľach pri chuti, Dabrowski si narazil s van Amersfoortom, zasiahol Jedlička. Vzápätí sa ocitol za defenzívou DAC Lopes, aj s jeho pokusom si poradil Jedlička. Helik hlavičkoval tesne nad, ale v 40. minúte už domáci inkasovali, po strele van Amersfoorta tečoval loptu do vlastnej siete Kružliak. Dunajskostredčania stihli vyrovnať ešte do prestávky, v 44. minúte Peškovič vyrazil center k Divkovičovi a ten skóroval s prispením protihráčovho teču.

Domáci chceli nadviazať na vyrovnávajúci zásah a druhé dejstvo odštartovali s veľkou vervou. Aktivitou hýril Kalmár, no neujali sa jeho pokusy ľavačkou ani hlavou. Krakovčania prežili tento nápor a po hodine hry tempo kleslo, hoci obaja tréneri pristúpili k striedaniam. S blížiacim sa záverom sa už mužstvá nepúšťali do ofenzívy vo veľkom počte, ale ani na jednej strane sa nevyvarovali chybám v rozohrávke. Po jednom z nevydarených "experimentov" preveril Čmelík krížnou strelou Peškoviča. Na opačnom konci zakončil protiútok Lopes, Jedličkovi nenarobil problémy. Gólom sa neskončila ani rýchla akcia striedajúcich Ramireza s Blackmanom, ktorý nestihol usmerniť prihrávku prvého menovaného. V nadstavenom čase ešte Jedlička zneškodnil hlavičku Lopesa a úplnú bodku dal Kružliak, keď nedokázal v šestnástke súpera zareagovať na prepadnutú loptu po priamom kope.

Odveta je na programe na budúci štvrtok 18. júla o 19.00 h v Krakove, postupujúci sa v 2. kole stretne s gréckym tímom Atromitos.

  

DAC Dunajská Streda - Cracovia Krakov 1:1 (1:1)

Góly: 44. Divkovič - 40. Kružliak (vlastný), ŽK: Kružliak, Davis - Pestka, rozhodovali: Obrenovič - Vidali, Pospeh (všetci Slovin.), 9860 divákov

DAC: Jedlička - Koštrna, Šatka, Kružliak, Davis (60. Blackman) - M. Vida - Čmelík (76. Ramirez), Ronan, Kalmár, K. Vida (70. Taiwo) - Divkovič

Cracovia: Peškovič - Rapa, Helik, Datkovič, Pestka (46. Ferraresso) - Hanca, Gol, Dabrowski (84. Dimun), Čečarič (62. Wdowiak) - van Amersfoort, Lopes

  

Peter Hyballa, tréner DAC: "V úvode sme to Cracovii uľahčili, boli sme síce kompaktní, ale nenaháňali sme dostatočne loptu. V druhom polčase sme už hrali naším štýlom a s trochou šťastia sme mohli skórovať v úplnom závere, Kružliak mal veľkú šancu. Výsledok je dobrý, vieme dať gól aj na trávniku Cracovie, ale musíme dôverovať nášmu štýlu. Mali sme príliš veľký rešpekt, spravili sme jednu chybu a inkasovali sme. Šatka sa ukázal ako dobrý kapitán, som smutný, lebo to bol jeho posledný domáci zápas."

Michal Probierz, tréner Cracovie: "Avizoval som, že to bude náročný duel. Mrzí nás, že sme nedali viac gólov aj to, že sme inkasovali krátko po strelení vedúceho zásahu. V druhom polčase sme mali šance my aj náš súper, remíza je spravodlivý výsledok. Sme radi, že sme skórovali na ihrisku súpera."

Ľubomír Šatka, obranca DAC: "Chceli sme vyhrať, nemôžeme povedať, že sme spokojní. V druhom polčase sme ukázali silu. Verím, že tam gól dáme a postúpime ďalej. Oni dali gól z ničoho, ešte popracujeme na veciach a stále je to 50:50. Dá sa s nimi hrať a my tam môžeme zvíťaziť."

Martin Jedlička, brankár DAC: "Bol to môj prvý zápas v Európskej lige. Z toho mám radosť, ale je škoda, že sme nevyhrali. Dostali sme smolný gól, no myslím si, že keď budeme hrať rovnako aj u súpera, postúpime. Je to futbal, nechcem nič zakríknuť, ale snáď postúpime."

Michal Peškovič, brankár Cracovie: "Zápas bol z našej strany celkom dobrý. Využili sme šancu na 1:0, ale súper vyrovnal. Výsledok 1:1 je dobrý. Doma sa budeme snažiť vyhrať. Atmosféra bola vynikajúca. Dúfam, že druhý zápas odohráme ešte lepšie."