Úspech v Trnave, sklamanie v Podbrezovej, výzva v DAC

Úspech v Trnave, sklamanie v Podbrezovej, výzva v DAC

S novou posilou Dunajskej Stredy Matejom Oravcom o predchádzajúcej turbulentnej sezóne a tiež o očakávaniach od pôsobenia v DAC.

Len málokto si odkrútil turbulentnejšiu sezónu ako nová posila Dunajskej Stredy Matej Oravec (21). Talentovaný obranca zažil v Trnave európsku pohárovú jeseň, počas ktorej zariadil gólom víťazstvo 1:0 nad Anderlechtom. Jar už z jeho strany taká úspešná nebola. Po odchode do Podbrezovej sa síce prepracoval do základnej zostavy železiarov, no jeho nový tím si neudržal fortunaligovú príslušnosť. Druhú ligu si však mládežnícky reprezentant Slovenska nezahrá, keďže sa dohodol na trojročnom kontrakte s vicemajstrom z Dunajskej Stredy. „Podmienky v tomto klube sú úžasné, nová akadémia na mňa urobila veľký dojem,“ priznal v našom rozhovore defenzívny univerzál, ktorého v novej sezóne čaká okrem bojov v kvalifikácii Európskej ligy s DAC aj kvalifikácia majstrovstiev Európy 2021 s reprezentáciou do 21 rokov.

     

Aké sú vaše prvé pocity po príchode do Dunajskej Stredy?
Nie som tu ešte dlho, ale všetko môžem hodnotiť len pozitívne. Hneď na prvých tréningoch som si všimol vysokú úroveň, ktorú má tento tím. Všetko je zatiaľ podľa mojich predstáv. Takto som si to predstavoval pre príchodom.

Ako vás prijala kabína?
Pár chalanov som už poznal a rýchlo sa snažím vybudovať si dobrý vzťah aj s ostatnými spoluhráčmi. Kolektív v DAC je super.

Čo hovoríte na silu vášho mužstva?
Už zo vzájomných zápasov s Dunajskou Stredou z minulosti som vedel, že tento tím má obrovskú kvalitu. Teraz sa mi to len potvrdzuje.

Čím vás zaujala ponuka z Dunajskej Stredy?
Prvý kontakt z DAC prišiel, keď sa končila predchádzajúca sezóna. Stále som bol hráč Podbrezovej a zvlášť som to neriešil. Záver minulého ročníka nám však nevyšiel, vypadli sme a záujem Dunajskej Stredy stále pretrvával. Na rad prišli rokovania s generálnym manažérom a trénerom. Osobne som navštívil klubovú akadémiu, ktorá na mňa spravila veľmi veľký dojem. Kluby sa dohodli medzi sebou, ja som sa dohodol s DAC a už nič nebránilo prestupu.

V poslednej dobe ste viackrát menili dres. Je náročné zvykať si stále na nové prostredie?
Prestup je vždy náročný, ale kabína ma dobre prijala pred polrokom v Podbrezovej a rovnako aj teraz v DAC. Chalani mi to robia ľahším.

   

VEĽKÁ KONKURENCIA V OBRANE

Dunajskú Stredu opustil kapitán Huk a na odchode je aj Šatka. Vnímate tieto okolnosti ako veľkú šancu presadiť sa v základnej zostave v novom tíme?
Je len na trénerovi, komu dá príležitosť. Aj po odchode týchto chalanov má Dunajská Streda veľkú kvalitu v defenzíve. Určite to nebudem mať ľahké. Budem sa snažiť odovzdať všetko na tréningoch.

Okrem vás sa na stopérsky post núkajú bývalý kapitán Ružomberka Dominik Kružliak či majster sveta do 20 rokov s Ukrajinou Danylo Beskorovajnyj. Zažili ste niekedy takú konkurenciu?
Aj v Trnave som to mal veľmi ťažké. V tíme boli Boris Godál, Martin Tóth, Lukáš Greššák, Ivan Hladík a ja som bol v mužstve najmladší. Hovorí sa, že konkurencia posúva hráčov dopredu. Verím, že súčasná situácia mi len pomôže.

S Trnavou ste zažili skupinovú fázu Európskej ligy, ktorá sa pre Spartak skončila veľmi úspešne. Má DAC na to, aby dosiahol podobný úspech?
Dunajská Streda sa prezentuje úplne iným herným štýlom ako Trnava. Porovnáva sa to len veľmi ťažko. Sám som zvedavý, ako to bude vyzerať na ihrisku.

Aké sú vaše ambície v novom kolektíve?
Určite len tie najvyššie. Chceme zabojovať o titul resp. popredné priečky a čo najďalej to dotiahnuť v Európskej lige.

V kvalifikácii Európskej ligy bude vašou prvou prekážkou Cracovia Krakov. Čo očakávate od blížiaceho sa dvojzápasu?
Určite nás čaká veľmi ťažký súper. Bude to veľmi náročné aj po fyzickej stránke. Verím, že to zvládneme a postúpime ďalej.

   

POZERAL SA S OTVORENÝMI ÚSTAMI

Aké boli pre vás v minulosti zápasy proti Dunajskej Strede?
Vždy veľmi ťažké. Vedeli sme, že nás čakajú súboje s fyzicky výborne pripraveným súperom. Neprekvapuje ma to, keďže vidím, ako sa tu maká na tréningoch. Dunajská Streda nikdy nikomu nedá nič zadarmo.

Ako sa vám páči dunajskostredský štadión?
Je nový a krásny a čo je výborné, býva plný. Dunajská Streda žije futbalom, klub má veľmi veľa fanúšikov. Verím, že to bude super.

Hrávali ste pred výbornými trnavskými fanúšikmi, teraz vás čaká ďalšia skvelá kulisa.
Veľmi sa na to teším. Trnavskí a dunajskostredskí fanúšikovia sú najlepší na Slovensku. Myslím si, že v tomto smere to bude naozaj super.

Čím vás zaujalo zázemie v DAC?
Keď som prišiel z Podbrezovej, veľmi ma upútala veľkosť klubovej akadémie. Ak sa nemýlim, je v nej dvanásť ihrísk. Nechýbajú skvelé podmienky na regeneráciu, posilňovňa… Priestory sú obrovské a spravilo to na mňa naozaj veľmi veľký dojem. Pozeral som sa doslova s otvorenými ústami.

Ste teda v ideálnom prostredí na to, aby ste mohli ďalej napredovať?
Áno. Páči sa mi klubová filozofia. V Dunajskej Strede kladú dôraz na rozvoj mladých hráčov a chalani tu majú naozaj skvelé podmienky. Myslím si, že DAC robí futbal dobre.

   

SPARTAK STÁLE SLEDUJE

V uplynulej sezóne ste zažili obrovskú eufóriu, ale aj pocity sklamania. Ako sa pozeráte na tento ročník?
Začiatok bol naozaj fantastický. S Trnavou som sa dostal do Európskej ligy, kde sme získali sedem bodov. Bolo to niečo neskutočné. Po prestupe do Podbrezovej to ani zďaleka nebolo ideálne a bohužiaľ, vypadli sme. Dnes som v Dunajskej Strede a sám som zvedavý, čo prinesú najbližšie mesiace.

Víťazný gól do siete Anderlechtu zostáva pre vás stále najkrajším momentom kariéry?
Jednoznačne. Priznám sa, nikdy som taký pocit eufórie nezažil a myslím si, že na to nikdy ani nezabudnem.

Sledujete naďalej dianie v Trnave? Čo hovoríte na posledné zmeny?
Som rodený Trnavčan a Spartak budem sledovať stále. Verím, že zmeny prospejú klubu aj mestu. Noví majitelia sa snažia a verím, že odvedú dobrú robotu. Trnave držím palce.

Veľmi ľutujete to, čo sa stalo na jar v Podbrezovej?
Určite. Každého, čo bol súčasťou tohto tímu, to veľmi škrie. Hráči aj tréneri odviedli všetko pre záchranu, no nevyšlo nám to. Treba sa pozerať dopredu a zobrať si z toho ponaučenie.

Prečo to podľa vás nevyšlo?
Myslím si, že nás pribrzdili zranenia a dopustili sme sa mnohých chýb, ktoré vyplynuli z mladíckej nerozvážnosti. Proti nám hrali aj niektoré nesprávne verdikty rozhodcov ako penalta v zápase so Zlatými Moravcami. Šťastena akoby sa nechcela prikloniť na našu stranu.

Vráti sa Podbrezová po roku do najvyššej súťaže?
Pevne v to verím, kvalitu na to určite má. V Podbrezovej mám stále veľa kamarátov. Myslím si, že káder sa príliš neobmení. Budem ich sledovať aj naďalej a držať im palce.

   

ZABOJUJE O ŠAMPIONÁT

Popri fortunaligových zápasoch sa Matej Oravec spoločne so spoluhráčmi z reprezentácie do 21 rokov pripravoval na jesenné duely kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie, ktoré v roku 2021 usporiadajú Slovinsko a Maďarsko. „Myslím si, že mužstvo je kvalitné a kolektív je na veľmi dobrej úrovni. Sme všetci veľmi dobrí kamaráti a to je základ pre úspech. Uvidíme, čo prinesú samotné zápasy. Myslím si, že je to veľmi dobre nastavené a snáď sa nám podarí postúpiť na majstrovstvá Európy,“ povedal Matej Oravec, ktorému nechýba odhodlanie aj napriek tomu, že Slovensko sa v boji o šampionát stretne s náročnými protivníkmi. Zverenci trénera Adriána Guľu budú čeliť Francúzsku, Švajčiarsku, Gruzínsku, Azerbajdžanu a Lichtenštajnsku. „Máme naozaj dosť ťažkú skupinu, ale pozeráme sa len na seba a dúfame, že sa nám to podarí zvládnuť,“ reagoval na žreb trnavský odchovanec. Táto kvalifikácia bude prvá, ktorú od začiatku absolvuje realizačný tím na čele s trénerom Adriánom Guľom. „Tréneri od prvého momentu ukazujú veľmi vysokú úroveň profesionality. Všetci členovia realizačného tímu sa k tejto práci nedostali náhodou,“ dodal Matej Oravec.

   

MATEJ ORAVEC – FAKTY

  • Narodil sa 30. marca 1998 v Trnave, je slobodný a bezdetný, hráva na pozícii obrancu za Dunajskú Stredu.
  • S futbalom začínal v rodnej Trnave, v Spartaku sa postupne prepracoval do prvého tímu, vo Fortuna lige debutoval v júli 2016.
  • S Trnavou sa v sezóne 2017/18 radoval zo zisku majstrovského titulu, počas minulého ročníka sa podieľal na postupe Spartaka do skupinovej fázy Európskej ligy, kde červeno-čierni získali 7 bodov. O víťazstve 1:0 nad Anderlechtom rozhodol gólovou hlavičkou.
  • V zime po veľkej obmene kádra opustil Trnavu a zamieril do Podbrezovej, s ktorou však nevybojoval záchranu v najvyššej súťaži a následne podpísal trojročný kontrakt s Dunajskou Stredou.
  • V našej lige odohral 51 zápasov, z toho 37 za Trnavu a 14 za Podbrezovú.
  • Vyslúžil si miesto v širšej nominácii na cenu Golden Boy 2018 pre najlepšieho mladého hráča do 21 rokov pôsobiaceho v Európe.
  • Je pevnou súčasťou slovenskej reprezentácie do 21 rokov, ktorá zabojuje v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2021 o postup na šampionát do Maďarska a Slovinska.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona a hráč Sergio Ramos.